Smart upplägg av Zetterberg, J20 och Hellas lärde sig snabbt efter svag insats mot AIK – vann mot Djurgården på Hovet & Simon Edvinsson fick massor av istid i Frölunda…

Den rutinerade Pär Hellenberg verkar ha fyndat som sportchef J20. Här tillsammans med Thomas Mitell, som numera coacher Chicago Blackhawks. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Talade lite med VIK-oraklet Bosse Wallin på söndagskvällen om bland annat Sergei Fokin och andra ryssar som gjorde avtryck i VIK på 1990-talet som Mishat Fahrutdinov, Alexei Salomatin (vila i frid) och Andrei Lulin (Lulin bor fortfarande kvar i Västerås).

Det är lite grejer på gång, men vet inte hur mycket jag får skriva gällande att lyfta VIKtigheter i historien. Vi var annars överens om att det är ett väldigt smart upplägg sportchef Patrik Zetterberg har gällande truppen som i dagsläget ”bara” innehåller sju backar och 13 forwards.

Det innebär att juniorer får chansen inledningsvis på säsongen. Den som gör en ”Gabriel Kangas” blir då kvar. Och närmare slutspelet har pengar sparats och laget kan spetsas ordentligt med spelare som man kanske ändå bara har råd med i några månader.

***

VIK J20 vann (efter 4-5 mot AIK i fredags) glädjande nog under söndagen borta mot Djurgården med 2-0. Laget nedan:

Detta efter två mål av nye centern Alexander Dahlberg (född 2002 och sistaårsjunior). Denne högerfattade Dahlberg har verkligen stått ut då bloggen nu sett två J20-matcher.

Då vissa talar om en centerbrist i svensk hockey har Pär Hellenberg imponerande nog lyckats hitta denne Alexander Dahlberg i Växjö J20, där det bara blev 0+3 på 19 matcher.

Dahlberg hade 9-1 i noterbara prestationer mot Djurgården och verkar vara en sådan där ”drömcenter”, som är till synes bra på allt – jobbar oerhört hårt, vinner och fördelar puckar. Ska bli spännande att följa Dahlberg framöver.

Men Dahlberg var inte ensam om att imponera i den Kungliga Hufvudstaden. Ian Blomquist i kassen räddade alla 36 skott och fick det att se enkelt ut med sin exotiska högerplock.

När man får saker att se lätta ut tyder det på klass. Och som sagt säger det en del att Blomquist för andra matchen i rad höll Johan Ström på bänken.

På backsidan låg Gustaf Lagerlöf bakom ytterligare ett PP-mål tack vare sitt tunga skott, där Dahlberg visade styrka och tryckte in returen i trafiken. Lagerlöf har nu 2+2 på de två inledande matcherna och i ett J20 där inte många verkar kunna skjuta från distans blir Västeråssonens slägga viktig.

Johan Norberg (02:a) var mycket bättre än mot AIK och delade ut en makalös ”open-ice”-tackling på Samuel Lindecrantz. En tackling som skulle gjort självaste Andrei Lulin nöjd. Se nedan:

Överlag var det mycket bättre än mot AIK och många i VIK visade att de är bra spelare i högsta juniorligan i Sverige. Det är ju en bitvis riktigt bra liga och DIF hade exempelvis med backen Alex Brännstam som redan spelat en del i SHL, HA och JVM.

Backar som Linus Jacobsson (bra storlek och pondus), David Göransson (smart), Karl Persman (stor och tuff) och Oscar Gustavsson (defensivstark) bidrog alla starkt till att VIK kunde hålla nollan.

Gabriel Kangas, som alltså fortfarande bara är 17 år (!), fick spela center denna gång och försökte verkligen med många soloraider men avsluten var för veka. I slutet missade Kangas öppen kasse från bra läge. Verkar finnas förbättringspotential i avsluten där, men skyttet var mycket svagt överlag, även i DIF.

Kangas vingar, Filip Wiberg (vars tyngd och fina högerskytte är så viktigt i detta småväxta lag) och skridskoskicklige Linus Mattisson gjorde bra dagsverken och dessa två blir väldigt viktiga denna säsong som troliga topp-6-forwards.

Centern Gustav Norén gjorde en mycket bättre match nu än mot AIK och blir spännande att följa. Kanske lite Theo Keilin-vibbar där om självförtroendet kan öka för Norén som verkar kunna driva och fördela pucken.

Marcus Lindström är en mycket solid ytter som flyttats till förstakedjan inför denna match, och är kanske en sådan som gör nytta lite skymundan. Hugo Frylén var också i denna kedja och har ju massor av talang, toppfart och storlek, men måste sätta ihop det till en enhet och maxa varje byte.

Sen kommer vi till ovan nämnde och hyllade Alexander Dahlbergs kedja med yttrarna Erik Thorwalls och Alex Ånnhagen. Thorwalls känns nästan övertänd ibland, och brände ett rent friläge, men gjorde väldigt mycket nytta med sin fina fart och tuffhet. Återstår att se hur mycket Thorwalls kan producera (men gjorde ju helt okey 6+7 på 18 matcher i HV71 J20).

Alex Ånnhagen verkar, precis som Lindström, vara en sådan där nyttig allroundforward som jobbar hårt och skapar yta för andra. Precis sådana supportspelare alla lag måste ha.

Fjärdelinen med Kungsörssonen Alfred Aalto mellan Hugo Mivell och Philip Runnemalm syntes inte mycket, men Aalto var mycket bättre i teken än mot AIK och hade en fin soloraid som visar att det finns offensiv där.

Så det verkar som VIK J20 blir lika spännande att följa som förra säsongen. Och kanske kommer någon av dessa bli en joker i A-laget, som Gabriel Kangas blev.

***

Till sist, vad tycker ni läsare om att bloggen följer J20 en del? Är det läsvärt?

***

Noterbart från SHL-premiären 1: Simon Edvinsson fick typ mest istid av alla backar i Frölunda mot Brynäs. Så den som hoppades på att få se Edvinsson i VIK igen kan glömma det.

Noterbart från SHL-premiären 2: Alexander Molldén fick inte ens byta om för Malmö mot Leksand. Frågan är vad som är bäst på sikt för en ”oetablerad” offensiv spelare som behöver förtroende: En topproll i ett bra HA-lag eller in och ut i ett SHL-lag?

Allt är inte guld som glimmar och gräset är inte alltid grönare…

10 svar

 1. Danne skriver:

  Jag tycker det är väldigt intressant med J20 uppdateringar. Extra nu innan säsongen dragit igång!

 2. Jan Malmberg skriver:

  Det tråkiga är att om spelarna blir för bra försvinner dom till NHL som Jonathan Dahlen tll San Jose Sharks eller William Karlsson Las Vegas!

 3. Breider skriver:

  Mycket intressant med J20, särskilt i det här läget med smal A-trupp.

 4. Musse skriver:

  Jag ser alltid en hel del J20 matcher på plats. Bra att du skriver om det. Kanske får då många en förståelse för vad som krävs för att ta en plats i ett tänkt topplag i HA.

 5. Martin skriver:

  Ingman och nu Mollden, får hoppa Ingman kan få islossning i Djurgården..

  Läsvärt med J20. Intressant att höra om Kangas avslut, får samma intryck i A-Lags matcherna, att avsluten kan förbättras.

  Hoppas vi kan få upp några till i år!

 6. Peter T skriver:

  Klart värt att läsa dina inlägg om J20, som i mitt tycke är en mcket viktigt komplement till A-laget.
  Tragiskt, det där med Molden, han kommer inte få mycket istid i MIF, får han chansen nån match gäller det att prestera 100%igt, helt utan misstag, annars hamnar han på läktaren igen.
  Kanske finns en chans att låna in honom??

  • Pelle skriver:

   Tror du VIK vill låna honom?

   Jag såg att Stan Laurel (Halvan) var gift två gånger med samma fru, och skiljde sig båda gångerna.

   • Peter T skriver:

    Nja, det kanske är tveksamt.
    Jag tänkte på att PP inte sett så bra ut hittills, han ska ju ha skaplig bössa.

 7. Fredrik skriver:

  Älskar att läsa om J20. MYCKET intressant! Mycket uppskattat att läsa din blogg!

  • Bozo skriver:

   Intressant om J20. Speciellt när det kommer vara öppna spjäll till a-laget.

   När sedan Malmö förstärker så lär en 26-årig Molldén bli över och lånas ut, men han kanske behöver vänta ända till januari.