Snabbanalys: Backsidan och målvaktssidan försiktigt på väg från frågetecken till utropstecken men målskyttar sökes

Det är bara träningsmatcher och resultaten är i princip ointressanta. Däremot kan vi på individnivå se vissa tidiga indikationer:

  • Målvaktssidan har hittills sett lovande ut
  • Mylläri & Co. på backsidan har sett högst lovande ut

Men, immer ein aber, som man säger på tyska: På forwardssidan har egentligen bara en kedja kommit igång och visat kemi och producerat, enheten med Williams – Lihagen – Myttynen.

Cody Murphy har visat bra fart, styrka och ska ha ett ruskigt skott, dock utan resultat ännu. Mycket hänger nu på att collegekämpen verkligen kan kliva fram och producera mål för att Dustin Johners produktion delvis ska ersättas. Murphy värvades som topp-6-forward med förväntning att producera – men självklart har Murphy lidit av kedjekamraten Matt Leitners tröga start.

Angående Leitner är det snart en fråga om sannolikheter (glöm inte att Leitner hämtades för att styra power play): Hur sannolikt är det att Leitner från denna ganska bleka start förbättrar sig så mycket att han kan bli en ledande spelare på allsvensk nivå? Räkna med att NJ brottas med denna frågeställning.

Om vi går tillbaka till att leta målskyttar hamnar vi först hos Jan Urbas. Slovenen gjorde dock bara tio mål på 39 matcher ifjol (innan dess blott 15 mål på de 100 senaste matcherna i DEL, Österrike och SHL) inklusive en rejäl torka i kvalet. Vi kan nog inte kallt räkna med att Urbas plötsligt ska börja ösa in mål även om han gör allt annat så bra.

Sen hamnar vi hos Robert Lantosi. Slovaken har speed och teknik men det står fortfarande skrivet i stjärnorna om skottet, reaktionstiden och kylan räcker till att göra mål regelbundet i Allsvenskan.

Lukas Zetterberg är en annan tänkt (framtida) målskytt, men är fortfarande blott 18 år och verkar få stå på tillväxt i J20. Sedan har vi slitvargar som Fredrik Johansson, Stefan Gråhns & Co. som säkert kommer chippa in mål.

Men vi står kvar vid att det sannolikt blir ett stort tryck på att Murphy och förhoppningsvis en sådan som Lantosi kan göra runt 15 mål vardera, för att undvika ett återigen offensivt halvkrystat och målsnålt VIK. Man måste ju förbättra sig för att nå SHL.

Frågan är hur bekväm NJ känner sig med detta med tanke på fjolårets mardrömsstart som i slutändan ändå troligen kostade. Man vill nog inte gå in i säsongen med alltför många frågetecken kring vilka som ska producera.