Spännande juniorerna Svensson, Falk och Gustavsson om cupen, varandra & framtiden: ”Vill vinna SM-guld och testa på allsvenskt spel”

Gustav Svensson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Några av VIK:s juniorer gjorde det bra i helgens cup. Fick byta några ord med några av dem:

Gustav Svensson, center född 1999:

– Det var kul och lärorikt att få känna spela två matcher med A-laget. En erfarenhet som är bra att få med sig nu under försäsongen för att se hur allt fungerar i A-laget.

Hur är du som spelare?

– En tvåvägscenter som har mina styrkor i spelsinnet, så jag kan ligga rätt i banan för att hjälpa medspelare och stänga vägar för motståndare, säger Gustav, som har Nicklas Bäckström som förebild.

– Mitt huvudsakliga mål den här säsongen är att gå långt med J20-laget.

Vad skiljer mest på A-laget och J20?

– Den största skillnaden ligger i antalet misstag och styrkan. Hockeyn spelas med mer tanke och risknivån blir då lägre över hela banan.

Hur beskriver du Simon Falk, Hugo Ollila och Linus Gustavsson, tre andra J20-forwards som visade bra saker i cupen?

– Tre offensivt skickliga spelare som skiljer sig åt på olika sätt. Simon har ett bra skott. Hugo är väldigt skicklig och Linus är kvick och bra med klubban.

– Överlag är de lagspelare som driver på för att vinna matcher, säger Gustav avslutningsvis.

***

Simon Falk, forward född 2000:

– Jag upplevde det som en bra erfarenhet och en chans att visa upp mig. Två roliga matcher där vi hade mycket puck. Tycker min insats var godkänd, det är lite annorlunda att spela A-lagshockey jämfört med J20.

– Men jag försökte bara släppa loss och spela som vanligt, säger Simon, som vann skytteligan i VIK J20 ifjol med 17 mål.

– Jag vill ju uppfattas som en spelare som gör skillnad och vara en matchvinnare. Gillar att ha pucken och skjuter gärna. Är väl hyfsat stor så det gillar jag att använda. Försöker föregå med gott exempel mot mina lagkamrater och ger alltid allt.

– William Karlsson är någon jag verkligen ser upp till, med den resan han gjort.

– Personligt mål är att vara en producerande spelare som leder och visar vägen i J20. Sen såklart att ta en tröja i A-laget. Mina främsta styrkor är mitt skott, speluppfattning och kreativitet.

– Gillar att använda min storlek, men det tycker jag är något jag kan bli bättre på. Även snabbheten i allt måste jag förbättra för nästa nivå.

Hur beskriver du Gustav Svensson, Hugo Ollila och Linus Gustavsson, tre andra J20-forwards som visade bra saker i cupen?

– Svensson har ledaregenskaper, en kille som alltid gör sitt yttersta för laget. En tvåvägscenter med bra speluppfattning. Hugo är skicklig med klubban och riktigt avig, grymt målsinne och speluppfattning.

– ”Limpan” (Linus Gustavson) är svårstoppad när han bestämt sig, grym fart på rören och målfarlig, bra spelsinne.

– Alla tre är bra hockeyspelare – men ännu bättre kompisar.

***

Linus Gustavsson, center född 1999:

– Väldigt roliga och lärorika dagar. En häftig upplevelse att få testa på seniorhockey, säger Linus, som hyllades av Thomas Paananen efter cupen som en skicklig balansspelare.

– Alltid svårt att beskriva sig själv, men jag är en skridskostark spelare med ett bra spelsinne, säger Linus, som har Peter Forsberg som förebild:

– Han har man sett highlights på många gånger.

– Jag skulle vilja förbättra mitt skott och bli ännu bättre i tekningscirkeln.

Hur beskriver du Gustav Svensson, Hugo Ollila och Simon Falk, tre andra J20-forwards som visade bra saker i cupen?

– Gustav är en riktig lagspelare med viktiga ledaregenskaper. Han jobbar hårt över hela banan och är väldigt klok i sina beslut på isen, bra spelsinne.

– Hugo är ständigt ett hot när han kommer in i offensiv zon, målfarlig och har ett bra spelsinne. Svårläst för motståndarbackarna.

– Falk är stor och stark, vilket gör att han är ett hot hela tiden ute på isen. Besitter ett skott i världsklass vilket gör att det nästan blir mål på allt han skjuter, målfarlig. Jobbar också hårt över hela isen.

Vad är dina mål?

– Mitt mål är att hela tiden utvecklas och bli bättre på och utanför isen. Att vinna SM-guld i J20 och testa allsvenskt spel, det är de två mål som jag har satt upp, säger Linus avslutningsvis.