Speers har landat och mer om kanadensarens tänkte radarkamrat Sakari Salminen (ex Örebro och Växjö) & scout om Adam Rockwood (ex MoDo) som är ny i AIK

Blake Speers har landat. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Under tisdagen landade Blake Speers i Sverige och Västerås. Alltid skönt att tänkta toppspelare till slut verkligen kommer på plats.

Vi ”firar” ju tio år sedan ganska precis Alexander Rouleau kom på andra tankar efter att ha signat ett kontrakt med VIK men aldrig dök upp…

Trevor Cheek och Blake Speers talar kanske gamla AHL-minnen från Tucson och att det var typ 65 mil till den närmsta bortamatchen. Så Speers lär inte jätteproblem med avstånden här… FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

VIK.se-filmen intervjuades materialförvaltaren Mio Schilcher då Speers presenterades. Mios värme och kunnande är ovärderligt. Jag har haft förmånen att tala med Mio och också hört hur han hyllats av kollegor ute i det ”vanliga” arbetslivet också i mitt riktiga yrke.

Har också hört att Mio har ett bra öga för vilken skridskoslipning som passar vem, och kommer ofta med input och förslag som faktiskt kan putsa på nya spelares skridskoåkning. Underskatta således aldrig Mio eller en materialare!

Speers spanar snabb svensk skridskoåkning. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

***

Det dröjer dock enligt uppgift till den 14:e augusti innan Speers troligt tänkte ytter Sakari Salminen dyker upp. Bloggen har fått några utlåtanden om den 34-årige finländske playmakern med de så tunga meriterna från OS, KHL, SHL och Liiga:

Professionell scout:

– Såg honom i februari 2022 i Ässät då han hade en trolig svacka med mindre istid än tidigare. Men spelade PP tack vare sina fina händer. Såg ganska lätt och bräcklig ut i kroppen. Spelade annars en topproll under säsongen i Ässät och fick mer istid igen i slutet av säsongen.

Matti Koski, som arbetar för den webbaserade finska hockeytidningen Jatkoaika.com:

– Salminen är en spelare som behöver pucken för att vara en effektiv medlem i laget. Hans styrkor ligger i playmaking och svagheterna i det fysiska spelet.

– Under sina bästa år var han en dominerande spelare i Liiga, och han skapade förödelse i den offensiva zonen för motståndarlagen. Den senaste tiden har han varit på nedgång och inte haft så stor inverkan som vissa hade velat se från honom.

– Men tänk dock på att Ässät har varit en enda röra i ett par säsonger. Speciellt deras offensiva spel har saknats på lagnivå, vilket också påverkar lagets individer, som Salminen, säger Matti avslutningsvis.

***

Angående Salminen kan vi ju lägga denna här (från EP Premium, rekommenderas!):

Vi ser alltså att Salminen och evigt unge HA-legenden Marcus Eriksson i Vita Hästen hade snudd på identiska siffror som 33-åringar i HA respektive Liiga. Sedan har ju Eriksson visat att ålder inte behöver vara ett hinder för att göra mycket poäng, med 49 poäng senaste säsongen vid 36.

Så tänker i alla fall optimisten. Och optimisten tänker vidare att det alltså bara var en spelare i hela SM-Liiga som hade fler PP-assist än Salminen förra säsongen. Några kan avnjutas här.

***

Till sist har AIK värvat förre MoDo-centern Adam Rockwood, som troligen är tänkt att hjälpa Richard Gynge är göra minst 30+ mål i HA. En pro-scout säger så här:

– Har sett honom många gånger den här säsongen i Nitra i Slovakien. Gillade honom bättre tidigt under säsongen, verkade tappa lite. Bra ”playmaking skills”, gör fina grejer och passningar runt nätet och i PP.

– Men ser inte vältränad ut, inte en kille för ett snabbt spel med mycket skridskoåkning, och hans defensiva medvetenhet är inte särskilt bra. Nitra använde honom exempelvis inte i box play.