Spelarkoll backar efter Färjestad och Örebro & Rögle ryktas plocka in kontrakterad back från QMJHL och kan coronaläget i USA öppna även för Mikael Backlund i VIK?

Simon Åkerström verkar gå i sin fars fotspår mot SHL. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Spelarkoll backsidan efter Örebro i tisdags (2-0) och Färjestad (1-3) i torsdags. Undertecknad var lyckligt lottad och fick sitta och se matcherna live från pressläktaren, vilket ger en helt annan överblick än TV…

Gustav Berglund – Vågade spela offensivt och tog en hel del risker. Några lyckade aktioner som visade varför Detroit och Frölunda gillar backen. Kommer nog handla mycket om att värdera när risker ska tas – och inte.

Rörligheten är väldigt bra för att vara en storväxt 19-åring, och sådana attribut är ju en förutsättning för att större klubbar och ligor ska bli intresserade, som de är. Ovanligt att se en storväxt back som är så dribblingsglad. Återstår att se hur effektivt det blir.

August Tornberg – Det är ju svårt att se snabb ut då man är 194 centimeter lång, och 28-åringen fick jobba mot Örebros ganska små och snabba forwards och mot Färjestads skicklighet, men löste det. Kan man få backen att verkligen använda storleken och bli elakare är mycket vunnet.

PP är ju rörigt än så länge, så svårt att bedöma offensiven, men några smarta lösningar i egen zon i alla fall. Dock väldigt tuff konkurrens om PP-platser så Tornberg behöver under försäsongen konkurrera ut några av Jansson, Åkerström och Berglund (samt Ehrnberg och Younan), plus forwards om VIK nu vill spela med fyra sådana i PP igen. En mycket tuff uppgift för nyförvärvet.

Alexander Younan – Höll sig kall även då Örebro och Färjestad stressade och låg bakom flera fina uppspel och lösningar i egen zon. 23-åringen är ju i en ålder det är dags att ta nästa steg och det verkar inte omöjligt.

Det allmänna intrycket efter att ha sett sex perioder av Younan live från pressläktaren är att backen är mer målmedveten och börjar på en högre nivå än tidigare. Återstår att se om Younan kan spetsa till offensiven och avsluten.

Jimmie Jansson – Slagit någon indian, men samtidigt bra med klubban och i egen zon och har stött bort några farliga anfall för motståndarna.

Passar ju bättre i eldiga publikmatcher med sin energi, och behöver kanske lite mer svängrum än vad SHL-motstånd ger. Återstår att se om produktionen kan bibehållas samtidigt som defensiven vässas, som backen själv sagt. Vann alltså backarnas målliga i hela serien 19/20.

Simon Åkerström – Var helt magnifik mot Färjestad. Åkte helt enkelt och hämtade puckar i sarghörnen flera gånger även mot detta motstånd, vann man-mot-man dueller. Stod även för precisa, snabba och hårda passningar som skapade många fina spelvändningar.

Oerhört lovande start och 25-åringen har använt alla 191 centimeter på bästa sätt och utnyttjar verkligen räckvidden. Ser ut att bli lagets ledande back (var ju väldigt bra här även 19/20) som kommer få spela mycket och i viktiga situationer både framåt och bakåt. Väldig pondus och växte nog mycket i Finland då det gnuggades försvarsspel.

August Nilsson – Som en helt annan spelare jämfört med den här tiden ifjol. Använder storleken i egen zon att vinna puck och har mycket bättre precision i passningsspelet. Vågade även pincha och stöta upp innanför offensiv blå flera gånger.

Var ju en snudd på 30-poängsback som junior och det börjar nog så smått synas nu. Fick ett lyft redan då Åkerström kom 19/20 och Nilsson börja påminna allt mer om backkollegan som verkar ha ingjutit mod i Nilsson som en liten förebild kanske.

Carl Ehrnberg – En lirare med ännu bättre självförtroende med pucken nu i dessa träningsmatcher. Imponerande med mottagningar med skridskorna och kan ta emot puckar högt och lågt.

Trots att 21-åringen i grunden är en offensiv lirare är Ehrnberg redan mogen och värderar lägen bra i egen zon och balanserar allt bättre gällande att spela enkelt eller svårt. Här kan nog Gustav Berglund se och lära lite…

***

Får vi någonsin se detta vackra skott i ABB Arena igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Apropå lovande backar. Enligt rykten från bra håll är Rögle kanske på gång att signa Thimo Nickl. Backens ”team” ska ha bra kontakter i Ängelholm.

Nickl, från Österrike, har kontrakt med sitt lag i QMJHL i den kanadensiska juniorhockeyn, men det är ju Corona som sagt…

Kan det jobbiga coronaläget i USA också göra att vi eventuellt får se Mikael Backlund gästspela i VIK senare? Det vore underbart att få avnjuta en sådan världsartist igen…

1 svar

  1. Kelly skriver:

    Misstänkte att Åkerström var bra, då Löven-supportrarna I sin bitterhet stod i kö här på Centralen för att tala om hur dålig han var.