Ny stark insats mot SHL-motstånd då VIK pressade Färjestad långt in i tredje men VIK har mycket att lära av värmlänningarnas avslut och skytte

VIK-kollektivet har gjort många bra saker mot både Örebro och Färjestad. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås stod för en ny bra insats mot SHL-motstånd på torsdagskvällen. VIK föll dock med 1-3 efter två sena mål av Färjestad, som bara saknade fyra spelare och många toppimporter var med. Trots förlusten fanns det många gulsvarta plusvarianter, särskilt på backsidan.

Frejdige 18-åringen Oscar Hagman, som fick hoppa in i fjärdekedjan efter att Anthon Eriksson blockat ett skott med foten mot Örebro, inledde starkt med dels att fixa ett PP och dels dela ut en fin open-ice-tackling. Den inställningen var typisk för hela VIK då man inte visade storlaget Färjestad minsta respekt.

VIK fick ett tidigt PP tack vare Hagman och spelet där såg redan bättre ut än mot Örebro. Ehrnberg och Hertzberg dukade, bland annat, upp fint för Tornberg, men bom.

Färjestad hade i princip bara två-tre chanser i första perioden men det räcker ju ofta för ett så bra lag. Efter slarv i mittzon av kedjan med Benker, Åström och Lunsjö kunde FBK kontra och efter några snabba pass satt 0-1 vackert i taket efter 8.07 genom Martin Johansson.

Öhrn drog sedan på laget en straff men Kruse var iskall och tog straffen. VIK skapade sedan bra lägen, men skyttet/avsluten var inte bra nog och nye superoffensive backen Berglund fintade bort ett bra skottläge, bland annat. Viksten hade ett skott som rullade på mållinjen bakom Kruse.

0-1 stod sig efter 20 minuter. Skotten slutade 4-12, men siffrorna lite missvisande. VIK stod upp bra och hade alltså noll respekt. I 5v5 ungefär lika många lägen, men Wikman och Zäta och andra satte bra lägen utanför.

Vasse Wikman var nära flera gånger men skyttet ville sig inte riktigt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK fortsatte att göra det bra i andra perioden. Wikman var nära att styra in pucken efter bra spel av en klart vässad Skedung i PP. Hertzberg gjorde det bra och slank faktiskt emellan Westin-Virtanen i FBK:s prisade första backpar.

Lunsjö dribblade sig fri efter en kontring men skottet satt i Haukelands mask. Wikman hade ett fint instick från kanten till Skedung och nära mål. Bra saker av Benker skapade farligheter framåt, men lite uddlöst i avslutslägena.

Kruse var vass då även FBK skapade. VIK-målvakten tog bland annat Carl Jacobssons (son till före VIK-backen Peter) friläge.

VIK inledde tredje perioden bra och Bergman brände direkt en snabbt uppkommen chans. VIK överbelastade hårt med center och två backar mot puckförare i sarghörnen och vid något tillfälle spelade sig FBK ur detta och det blev farligt.

Efter slarv av FBK plockade Ehrnberg ner ett uppspel innanför offensiv blå och den på så många sätt kvicke backen hittade Jesper Johansson. ”JJ” var iskall då han istället för att skjuta överraskade alla genom att hitta Hagman i sidled och junioren fick kröna en stark insats med 1-1-målet efter 43.26.

August Nilsson börjar denna säsong på en helt annan nivå än ifjol. FOTO: RUNE ÅHLÉN

En riktigt bra August Nilsson låg bakom flera fina uppspel som skapade oro för FBK då VIK var riktigt bra inledningsvis på tredje. Nilssons styrka i egen zon ledde bland annat till att Zetterberg dukade upp fint för Wikman, men skottet höll inte lika hög klass.

Men mitt i det fina VIK-spelet tappade Öhrn pucken längs sargen i mittzon, Berglund tvekade och pang så var det 1-2 efter nytt fint passningsspel och avslut av FBK. Detta efter 50.00, faktiskt överraskande sett till matchbilden då.

Direkt efter målet var Lunsjö åter nära att kvittera efter att Berglund stod för en fin klubbrytning. En annars utmärkt Younan slog en indian men Kruse gjorde som sagt en bra match. En till synes mycket starkare Skedung delade ut en fin offensiv tackling på store stjärnbacken Virtanen och VIK-centerns pondus verkar ha ökat rejält.

Simon Åkerström fortsatte imponera stort. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK:s bäste spelare Åkerström stod för en massa godis i egen zon med vassa brytningar, fina uppspel och öppnande pass. Vid en av dessa slutade det med att Jesper Johansson åter hittade Hagman och det var nära igen. Istället spelvände FBK åter och var ruskigt avslutsstarka då 1-3 låg i nät efter en kontring bakom en chanslös Kruse efter 55.42.

Åkerström gjorde fler saker som öppnande för andra, bland annat fick Fredrik Johansson en bra skottchans, men gästerna hann på kaptenen och skottet rann ut i sanden, lite symptomatiskt för hela matchen gällande VIK:s avslut.

SAMMANFATTNING

Nu är träningsmatcher svåra att analysera och värdera. Men som FBK-skribenterna på pressläktaren sa så är det ju det här det enda vi har att analysera just nu, plus laget på pappret. Försäsongsmatcher har trots allt fått spelare sparkade förr, så lite säger de nog ändå.

VIK gjorde det åter väldigt bra mot SHL-motstånd. VIK skapade och var nära flera gånger att näta. Skotten slutade 23-34, men i heta målchanser var det troligen ganska jämnt.

Isac Skedung verkar ha tagit kliv och blivit starkare. Baserat på denna start är nog 23-åringen andrecenter bakom Joakim Hillding just nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det var många starka insatser. Skedung har tagit kliv och täcker puck och skapar som aldrig förr. August Nilsson var riktigt vass och fortsätter på hög nivå som i slutet av 19/20. Nilsson verkar vara på väg att bli en riktigt bra allroundback med mycket bättre offensiv och puckhantering nu, man förstår att Nilsson spelat SHL-matcher för Växjö.

Åkerström gjorde en stormatch och kan nog bli lagets ”försteback” om det fortsätter så här, såsom det även såg ut de matcher han var här 19/20. Backen gjorde nog inte ett misstag och lyste verkligen i afton, både med och utan puck. Vann många dueller i man-man-spelet och satte direkt fart på pucken framåt.

Younan har också inlett försäsongen strålande tillsammans med den skicklige Ehrnberg, som har pondus och kyla i spelet med puck. Emil Kruse fick en svår match då när väl FBK fick chanser small det bara till med snabba passningar och öppet mål och otagbart.

Hagman visade direkt att han är en tacklingsvillig energiforward som förr eller senare kommer ta en plats i fjärdekedjan, till att börja med. Hagman är totalt orädd och har bra frekvens på fötterna, låg tyngdpunkt och väldigt bra balans för att vara 18 år.

Skyttet var dock inte där och FBK var tunga framför eget mål. Just skyttet är kanske lagets svaghet på pappret också, med ganska få beprövade toppmålskyttar på forwardssidan i nivån i gränslandet HA/SHL. Räkna med att Patrik Zetterberg har koll på det och marknaden för spelare som har kompetensen att placera puckar i nät.

Angående skyttet har VIK alltså fått iväg 23+39 skott på mål mot Färjestad och Örebro och tre mål. 62 skott på mål, många ”röda” avslut och bra spel mot dessa två lag imponerar, men det gör inte 4,8 % av skotten i mål. Detta mot två kanske lite yrvakna SHL-lag i möjlig cruise control. Om vi nu ska vara lite kritiska så här tidigt.

Dock en väldigt bra spelmässig start på försäsongen. Bloggen kan redan nu lova att antalet insläppta mål på 2,70 ifjol i HA kommer gå ner med detta fina spel i egen zon av både backar och forwards, där överbelastningen funkat bra i att vinna puck snabbt och sätta igång kvicka spelvändningar.

Om lagets måleffektivitet på 9,6 % ska förbättras från åttondeplatsen i serien återstår dock att se.

PUCKLIGAN

5 Simon Åkerström

4 August Nilsson

3 Isac Skedung

2 Emil Kruse

1 Oscar Hagman

1 svar

  1. Honken skriver:

    Två bra matcher av VIK märktes skillnaden på lagen då FBK varit på is sedan maj och är ett topplag. Kruse håller VIK kvar i matchen långt in i tredje med lite flyt kunde man ha vunnit.