Spelarkoll kvarvarande forwards: Kan Wikman, Skedung, Benker och Eriksson fortsätta på sina nya höjder blir det en rolig säsong igen

 

Det snackas mycket om nyförvärv och de spelare VIK tappar. Men lika viktigt är ju hur de kvarvarande spelarna utvecklas. Bloggen tar nedan en titt på kvarvarande forwards.

Som det ser ut just nu blir nio forwards kvar. Nedan är statistik från omgång 1-25 samt omgång 26-52. Detta för att se trender och utveckling.

Vi ser att Marcus Bergman hade överlägset bäst start. Även Jesper Johansson och Gustav Lindberg var snabba att producera ur startblocken. I övrigt många trögstartade lirare.

Och nedan omgång 26-52:

Vi ser att Bergman droppade en del på slutet, liksom defensivspecialisten Jesper Johansson och unge Gustav Lindberg gick verkligen in i vägen. Dock fantastisk poängutveckling på Benker, Skedung, Wikman och FJ visade att han fortfarande kan producera. Anthon Eriksson producerade mål i ganska jämn takt över säsongen.

Marcus Bergman hade en bra säsong i Allsvenskan och gjorde över 30 poäng. Produktionen fortsatte i slutspelet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Marcus Bergman, 26 år

 • 13+18= 31 poäng på 48 matcher, +2
 • 1+4= 5 poäng på 5 matcher i playoff, +3

Tog klivet från att vara mer av energiforward första vändan i Allsvenskan 16/17 till att bli en viktig topp-6-forward nu. Snabb och välväxt forward med en ganska bred offensiv repertoar.

Enligt två oberoende källor på insidan har det alltså gjort HV71 väldigt intresserade, men det verkar glädjande nog som Jönköpingsklubben för stunden kanske kommit på andra tankar. Hursomhelst är HV:s intresse en trevlig kvalitetsstämpel.

13,5 % av Bergmans skott gick i mål, vilket är ett bra facit, men de 25 bästa målskyttarna snittade runt 16 % i HA.

Kan fortfarande bli jämnare och utnyttja storleken bättre genom att bli lite mer elak. Tappade en del produktion andra halvan på säsongen. Har haft bra samspel med först Conny Strömberg och nu sist Kalle Östman.

Är en viktig spelare som åker upp stora sår i motståndarförsvar och öppnar ytor för playmakers. Om Tony Mårtensson blir nästa parhäst får Bergman nästan ”en Conny i kvadrat” att leka med. Vore ytterst spännande att skåda den duon tillsammans.

Mer kraft bakom skotten 19/20? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Isac Skedung, 22 år

 • 6+14= 20 poäng på 50 matcher, +8
 • 1+2= 3 poäng på 5 matcher i playoff, +1

Började ganska blekt, men är en spelare som alltid sliter med bra frekvens och ambition. Det talades tidigt om det utsökta spelsinnet, men det dröjde långt in på säsongen innan denna blogg detekterade det. Vi ser att produktionen kom igång först andra halvan. Exploderade en period där det blev nio poäng på fem matcher.

Om Skedung kan ta vid där han slutade ger poängsnittet andra halvan att 21-åringen är god för närmare 30 poäng kommande säsong. Gjorde några vackra framspelningar i power play från position bakom mål. Gällande avslut finns lite utrymme till förbättring, 10 % i målprocent är en aning förbättringsbart.

Behöver verkligen lyfta i tekningscirklarna, bara 45,7 % vunna är inte alls godkänt. Paananen lät säker i podden på att Skedung har en stor framtid. Tar för sig allt mer. Om styrka och skridskoåkning kan utvecklas finns utrymme för stor utväxling.

Hur länge tänker Freddan lira? Hoppas VIK har en efterträdare då som fanbärare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Fredrik Johansson, 35 år

 • 12+14 för 26 poäng på 52 matcher. +4
 • 0+2= 2 poäng på 5 matcher i playoff, -1

Kaptenen och VIK-legenden missade inte en enda match på säsongen och Fredda ska ta hand om kroppen på ett exemplariskt sätt. Var som vanligt väldigt bra sista halvan och 17 poäng på sista 27 matcherna vittnar om att klassen finns kvar även gällande att producera.

En unik spelare på och vid sidan av isen. Är evigt ung och det finns inga tecken på att benen börjat åldras, otroligt nog. Extremt ödmjuk och omtänksam människa som sprider sin klass i organisationen.

Vi får hoppas att FJ nu bestämt sig för att avsluta karriären med att ta upp VIK till SHL. Oavsett vilket ska tröjan upp i taket sen.

Anthon är så populär bland fansen, troligen mycket beroende på sin genuina framtoning. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Anthon Eriksson, 24 år

 • 9+1= 10 poäng på 38 matcher, +4
 • 3+1= 4 poäng på 5 matcher i playoff, +3

Paananen var tuff mot Anthon inledningsvis, vilket coachen erkände i podden. Powerforwarden tog dock det på bästa sätt och visade sedan sitt fantastiska skott och slutade på 12 mål, med minimalt antal skott.

När forwarden kom från Arboga talades det om att fysiken låg efter. Nu när forwarden blivit mer genomtränad och inkörd i Allsvenskan blir det spännande att följa fortsättningen.

Hade näst bäst skottprocent i hela HA med 26,5 % av avsluten i nät. Det gäller alltså nu att VIK och Anthon jobbar så att forwarden kommer hamna i så många lägen som möjligt. Även om det inte blir poäng bidrar ju norrlänningen med sin tuffhet, storlek och skridskoåkning. Något av en råtalang som behöver fortsätta slipa på allt.

Med mer istid och fortsatt bibehållet målsnitt borde det kunna bli så mycket som runt 15 mål för energiforwarden kommande säsong, om nu allt fortsätter.

Sebastian Benker. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Sebastian Benker, 27 år

 • 17+12= 29 poäng på 50 matcher, +5
 • 0+2= 2 poäng på 5 matcher i playoff, -1

Var enligt Paananen från början lite avvaktande, både på och vid sidan av isen. Vi som såg Benker i kvalet för Troja visste dock vad den gänglige forwarden kan i sina bästa stunder.

Blommande ut rejält och har en otrolig acceleration trots sin storlek. SHL-intresse finns och risk att VIK tappar, men tränar med laget.

Om Benker fortsätter med samma poängsnitt som under de sista 26 seriematcherna kommer det bli 26+14 för 40 poäng kommande säsong.

Framtida kaptensämne? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Johansson, 25 år.

 • 4+8= 12 poäng på 52 matcher, +/- 0
 • 0+0= 0 poäng på 5 matcher i playoff, +/- 0

”Mr. Skottblock” är ett av Zätas största fynd som hittades lirandes på en andrafiol i svaga Halmstad vid transfer deadline 2018. Var bäst bland forwards tillsammans med Kalle Östman gällande blockade skott (28). Enormt viktig i box play.

Fick användas som center men passar bäst på en kant, vilket också Paananen sa i podden nyligen. Funkar inte som tekare (39 %). Energiforward vars karaktär VIK-ledningen älskar.

Efter året i Ettan valde ledningen mellan Oscar Pettersson och ”JJ”, och valde den senare, mycket tack vare att man såg kaptenspotential. Skellefteåprodukten är inte den mjukaste skridskoåkaren eller den starkaste, men kompenserar med enorm vilja.

Kan möjligen ta ett steg i det offensiva spelet, blev bara fyra poäng sista 32 matcherna.

Sliter vidare i VIK – William Wikman. Med mer finess? FOTO: RUNE ÅHLÉN

William Wikman, 21 år

 • 5+14= 19 poäng på 47 matcher, +6
 • 1+0= 1 poäng på 5 matcher i playoff, +2

Energiknippet var en publikfavorit i VIK redan säsongen 16/17 då han lånades in från Leksand. Fortfarande bara 21 alltså, och tog kliv under säsongen.

Jobbar alltid extremt hårt och förpestar tillvaron för motståndarnas backar då forwarden är helt orädd och blixtsnabb i forecheckingen. Viktig i box play och trea i laget med 22 blockade skott.

Hade mycket svårt att producera inledningsvis, men snittet sista halvan motsvarar faktiskt hela 4+25 och 29 poäng över 52 matcher. Skapar mycket tack vare sin fart och vilja att gå in i den tuffa trafiken.

Stort förbättringsutrymme finns i förmågan att avsluta och skjuta. Bara 7,1 i skottprocent vittnar om att forwarden kan blir bättre på att ”tempoväxla ner” och ta ett djupt andetag och leta luckor på ett effektivare sätt. Får Wikman ordning på skyttet blir han en ännu större mardröm för motståndarbackarna.

Gustav Lindberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Gustav Lindberg, 19 år

 • 2+5= 7 poäng på 26 matcher, +5
 • Inga matcher i playoff (3+6= nio poäng på 9 matcher i J20 istället)

Gjorde braksuccé direkt då han hämtades från Linköping, imponerade med sitt spelsinne. Men sedan hände något och den unge forwarden kom bort i trafiken.

Verkade ha tappat lite av sin rivighet i Linköping och det är någon Paananen måste jobba tillbaka.

Så här sa Paananen i podden: ”Gurra började väldigt bra, lite tyngre på slutet. En spelare vi tror väldigt mycket på till nästa säsong. Kommer på allvar tävla om en offensiv roll. Att lära sig tävla i 50/50-dueller, blir starkare på puck är nycklar för honom. En riktigt bra sommarträning kommer han behöva.”

Gott så.

Jesper Cederberg sliter lite i det tysta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Cederberg, 22 år

 • 0+4= 4 poäng på 37 matcher, -1
 • 0+0= 0 poäng på 1 playoffmatch, +/- 0

Undertecknad har länge haft träningsmatchen i Hedemora mot Salavat hösten 2016 på näthinnan i fallet Cederberg. Då var centern tillsammans Markus Persson bland de bästa på plan. Drev då med pucken och skapade framåt.

Sedan dess har det dock varit ganska hackigt med lite skador och relativt dåligt med istid. Är en laglojal spelare men fick dåligt med istid även under denna säsong och mycket petad på slutet. Fick en del kritik i VLT från VIK-ledningen som vill se mer intensitet.

En defensivcenter som behöver hitta tillbaka till sina bästa insatser. Frågan är om Cederberg behöver en liten omstart med massor av istid i t.ex. Köping?

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1556456316
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1122485269180108800";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1122485269180108800";s:5:"pDate";s:19:"2019-04-28 12:58:37";}}";

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto