Stark insats med 43 skott och tre poäng borta mot Vita Hästen då VIK tog rejält grepp om femteplatsen som ger extra hemmamatcher och poäng

Hertzberg imponerade trots att sex matcher missats. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås formkurva och spel är på väg uppåt. Efter en stark prestation senast i Karlskoga avlossade VIK hela 43 skott mot ett hemmastarkt Vita Hästen och vann med 4-3 på lördagskvällen.

Hästen var dock hungrigare i första, men 1-1 efter 20 minuter tack vare ett frilägesmål av Benker och 14 räddningar på 15 skott av en lysande Jesper Myrenberg som fick stå efter en rad matcher på bänken. VIK har verkligen två klassmålvakter.

Det var hela 8-2 skott första sju minuterna och VIK var nog lite kvar på bussen inledningsvis. Men sedan kom dock VIK igång och skapade via Jansson, Tessier bra pass till Skedung, Benker bra förspel till Leduc och Öhrn bra förarbete och jättechans Leduc, men Hästen hungrigare framför egen kasse.

Fish blev bra uppdukad redan i första bytet men bra parad Myrenberg. Felpass av en comebackande Hertzberg tvingade Myrenberg till vass räddning, men Hertz skulle bli matchvinnare och en nyckel till slut.

VIK vaknade på allvar i andra perioden och började spela bra hockey. Hertzberg visade direkt klass med en öppnande pass till Öhrns 1-2-mål. Lojt i PP dock och 2-2 genom Fish, som sköt två väldigt fina mål då han, som vi vet, har ett vasst handledsskott.

Dominant Leduc satte direkt 2-3 i samma PP. Sedan bra spel och feta chanser för Wikman, Lunsjö, Jansson och Benker. 18-9 i skott VIK andra är starkt mot ett bra Hästen.

Tredje perioden inleddes med att Wikman rundade sin bevakare och skapade en bra chans. VIK fortsatte att spela i bra i tredje och Lunsjö dukade upp för Younan, en annars anonym Zetterberg hade flera fina flippmackor som öppnade för Benker och andra.

Dock kom 3-3 efter 50.33 på något av en slumppuck som studsade fram till Cruseman. Kanske var en annars briljant Myrenberg för het i förstaläget och gick ner på knä och hann sedan inte med i sidled, kanske kunde Öhrn också var varit mer i intensiv och brutal i markeringsspelet också. Zetterberg lade en fin pass där Leduc dock brände ett bra läge lite från kanten. Zäta friställde också mycket elegant Benker.

Sedan kom inte orättvist 3-4 efter bra förarbete Benker och ett beslutsamt skott av Källström som Hertzberg styrde in efter 54.37. Sedan tuff Hästenpress men ett lågt VIK-försvar litade på Myrenberg och lät Hästen skjuta från utsidan.

SAMMANFATTNING

VIK vaknade på allvar i andra perioden och skotten sista 40 minuterna var 31-17. Det är starkt på bortaplan mot ett sjätteplacerat Hästen som säkert hade planen att närma sig ett femteplacerat VIK. Totalt sköt VIK alltså 43 skott vilket är en indikation på att laget gjorde många bra saker.

Nu tog VIK ett ännu kraftigare grepp om tre hemmamatcher och pluspoäng i kvalet tack vare segern i denna sexpoängsmatch. Det var imponerande att se hur bra Hertzberg var direkt efter att ha missat sex raka matcher med 1+1 och några fina passningar.

Daniel Öhrn gjorde sin bästa match på länge och noterades för 1+1. Nu när David Rundqvist ansluter måste Öhrn upp ordentligt i nivå för att inte tappa i istid. Det verkar redan ha givit viss effekt. Lukas Zetterberg visade playmakeregenskaper med flera öppnande pass, men även en del misstag i egen zon. Kombon med Zätas fina pass och Benkers fart är inte dum.

August Nilsson gjorde en ny bra match och verkar vara på gång ordentligt efter en jobbig start på säsongen.

På någon sätt retade Hästen upp VIK som från början föreföll lojt. Kanske gillade inte VIK:arna att Hästen var på VIK:arna efter några av bortamålen. Retstickan Tessier härmade Fishs målgest.

Det var bra att VIK visade att man kan spela cyniskt, som när Anthon Eriksson tog tag i Spångbergs arm och drog med sig ett PP och när Leduc inte accepterade att Fish körde omkull honom in i sargen. Eftersom i princip alla andra lag hämningslöst tar alla chanser de kan att påverka domare och motstånd måste VIK också göra det. Eriksson, Tessier och Leduc har den fina hettan i sig, vilket sprider sig i laget. VIK var ju många år kanske det lite snälla laget…

Detta var ett nytt kvitto på att VIK verkar vara på gång och att saker börjar sätta sig på allvar. Förhoppningsvis är VIK på väg att varva upp ordentligt inför våren. Värvningen av David Rundqvist och allt vad det innebär minskar ju inte direkt det positiva känslan efter ett antal starka insatser på sistone, om vi även räknar in att VIK klädde av Kristianstad första 30 och borde avgjort tidigt då.

PUCKLIGAN

5 Jerome Leduc (målskytt, tuff och hittade ständigt lösningar och passningar)

4 Sebastian Benker (alltid ett hot, 1+1 och skapade något i nästan varje byte)

3 Jesper Myrenberg (briljant och räddade VIK tidigt i första perioden)

2 Viktor Hertzberg (många små smarta passningar, matchvinnare och två klasspoäng)

1 Daniel Öhrn (spelade lite enklare och rakare och 1+1)

3 svar

  1. Robert jonsson skriver:

    Antar att de båda målvakterna får skifta med varandra o att man i slutspelsserien satsar på en förstemålvakt. Olika målvaktstyper Myrenberg en mer skolad stil med stabilare förflyttningar. Kruse reaktionssnabb, lite flaxigare med lite ”fler tv räddningar”. Räddningsprocenten bör i slutändan ligga runt 92 % på de båda. I dag har Myrenberg strax under 92% o Kruse strax under 90%.

  2. Musse skriver:

    Kruse gjorde ju en grym match borta mot Karlskoga senast och varit bästa spelaren i de matcher vi förlorat på slutet. Minst lika bra som Myrenberg. Tränarna matchar nog målvakterna efter en plan att ha båda på topp inför slutspelet.

  3. Jan Malmberg skriver:

    Varför inte låta Myrenberg fortsätta stå,Paananen( Första 3 -an sedan 14 december??? Nu är det 10 till Hästen😁👍