Stora pengar och annat lockar i utvidgat och rikt AHL vilket gör centerjakten svårare & scout om Maxime Fortier som är ny i Björklöven

Patrik Zetterberg. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Det är inte lätt att värva från AHL nuförtiden. Pengarna flödar i ligan bakom NHL. Lag i bland annat Kalifornien lockar även med andra värden.

Exempelvis har AHL-stjärnorna Stefan Noesen och Nic Petan precis skrivit under avtal som kommer att betala dem 500 000 dollar ”på AHL-sidan” av deras tvåvägsavtal. Det är alltså cirka 5 miljoner kronor i årslön före skatt. Det säger en del om lönebilden för de bästa i AHL.

Sedan har ytterligare ett AHL-lag tillkommit nu, Coachella (märkligt namn!) som är Seattles nya farmarlag. De ska ha in ungefär åtta forwards och håller till i Kalifornien nära golfbanor som denna i Palm Springs. Som ser ut så här under vintern:

Inte lätt för Zäta då att locka AHL-killar om vi jämför med exempelvis Coachella, även om VIK erbjuder ungefär samma lön.

De billigaste i AHL ligger väl annars runt 45 000 – 60 000 dollar per säsong (rätta mig gärna!), vilket exempelvis Trevor Cheek (55K) hade när det begav sig.

Då blir det betydligt mänskligare att locka med en extra slant, om nu Zäta kanske gissningsvis kan erbjuda runt 50 000 – 70 000 Euro skattefritt.

Men oavsett är det svårt med golfbanor i Västerås under den bistra vintern. I alla fall jämfört med Palm Springs.

***

Utbudet av spelare är dock enormt i Nordamerika. Den marknaden måste hårdbevakas. Gissningsvis finns ungefär 150-200 centrar (enligt EP) lediga i AHL/ECHL fortfarande.

***

Björklöven har värvat yttern Maxime Fortier. Bloggen fick byta några ord med en NHL-meriterad scout:

– Fortier var inte i fysisk form när han kom till Bratislava hösten 2020, senare blev det bättre. Ganska bra, men inte enastående, händer och fötter. Hans arbetskapacitet är bara sådär. Inte en kille jag skulle satsa allt på…

11 mål på 29 matcher i ”Suisse A” är bra…

– Ajoie var det sämsta laget så jag vet inte hur många av dem som var meningslösa. De värvade bara fransk-kanadensare förra året.

2 svar

  1. Peter T skriver:

    Modo vill inte ha kvar Sylwander, som jag förstår det.
    Tror du Z:a är intresserad??