Storseger mot Köping efter att två kedjor redan visat fin kemi och två baljor av en snabbare Lindelöf & Wessner en framtida stordomare?

Anton Svensson bakom kassen under försäsongsmatchen. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Västerås vann första matchen i Proofdoor Cup mot värdlaget Köping med 8-2 på fredagskvällen (3-2, 5-0, 0-0). Tidigare slog Arboga stackars Sura med 5-0.

Målskyttar: Alex Lindelöf 2, Kalle Östman, Mikael Frycklund, Sebastian Benker, Mattias Beck, Marcus Bergman och Jesper Cederberg.

Domare var ingen mindre än gamle Karlskogakämpen och busen Daniel Wessner. 36-åringen visade sig dessutom vara en mycket lovande domare. Raka rör, tog alla klara utvisningar rakt av, inga kompensationstendenser. Bra! Hoppas att fler spelare med spelsinne kan bli domare och därmed höja statusen på domarkåren.

Det var roligt inför nedsläpp att se Mikael Frycklunds och Fredrik Johanssons glada anleten när de hälsade på Wessner, plötsligt fick de sin gamle kombattant som rättskipare.

Vi hann knappt sätta oss innan Östman hängde 1-0 högt efter 2.19, efter fin assist Bergman. Lindelöf rundade snyggt kassen 36 sekunder senare och 2-0 efter 2.55.

Wessner i diametralt motsatt roll. FOTO: JIMMY GERDIN

Efter den starten tror jag VIK blev en smula bekväma och trodde att det skulle gå lätt hela vägen. I spel 5-mot-3 verkade det bli ihopslag framför Ersson i en grötig röra och 2-1 via Karl Sand, ny från Mora J20.

Sedan var Appel olycklig då han tappade pucken varpå Köpings Edvin Johansson snyggt satte 2-2 via ett friläge på Ersson som kunde fått en roligare start.

FOTO: JIMMY GERDIN

Spelet var inte direkt på topp men samtidigt fick vi vara imponerande över Köpings energi och vilja att stå upp mot ”storebror”. Mikael Frycklund är ju en genombrottsspelare av rang och psykologiskt viktiga 3-2 kom sent i första perioden, via ett riktigt delikat dribbelmål där avslutet satt som en strut i krysset.

I andra perioden kom en målexplosion:

  • 4-2 – Bra förarbete av Frycklund och Appel till Benkers snipe i krysset. Klassmål deluxe. Inte så många som kan placera pucken så i hög fart.
  • 5-2 – Beck visade snabbhet på lös puck.
  • 6-2 – Klappklapp Östman/Skinnars till Bergman i PP. Snabbt och elegant.
  • 7-2 – Cederberg, assist Appel, via styrning.
  • 8-2 – Lindelöf igen, denna gång på ett fint välplacerat handledsskott i PP.

Sista perioden blev sönderryckt då Köping fick tre raka power play. Ett mer veteranbetonat VIK kände sig också kanske inte manade att behöva visa att man kunde göra fler mål, utan ville nog konservera energi i det täta schemat.

Jimmie Jansson klev efter halva sista perioden, verkade få ont efter hög klubba. 8-2 stod sig efter 60 minuter.

FOTO: JIMMY GERDIN

Samuel Ersson fick en olycklig start med två insläppta direkt i första. Men sedan spikade den storväxte målvakten igen då faktiskt Köping skapade en del, främst i power play, i den sista perioden.

SAMMANFATTNING

Köping bjöd upp på ett bra sätt, trots allt. De kämpade och orkade dessutom i 60 minuter. Skillnaden i klass sista tredjedelen var dock, föga förvånande, stor. Köping bör nog kunna hota mot AllEttan.

VIK har redan fått bra snurr på två enheter som funnit kemi. Enheten med Skinnars – Östman – Bergman skapade massor av chanser och de fixade två av målen.

Östman har verkligen bra fart och förefaller även ha den goda egenskapen att även kunna hantera och fördela trissan i hög fart. Skinnars känns som en allroundsmart kille med mjuka händer som både kan passa och skjuta, plus att han sliter på isen. Bergman är ju såklart, som alla vet, en fartfantom med bra skott och ett kanske underskattat passningsspel.

Kedjan med Benker – Frycklund – Beck skapade också en hel del och gjorde tre av målen. Benker är en stark puckvinnare som förhoppningsvis kan fortsätta att kliniskt placera puckar i kryssen som i afton, slog dessutom några läckra passningar. Frycklund är ju solomålens mästare, ett nytt sådant i afton. Beck är snabb och klok med pucken.

För övriga kedjor är det lite mer att vänta och se, det var ju tufft för Freddan J. och Cederberg som fick ha olika tredjelänkar idag i Eriksson och Jesper Johansson, då Hetta saknades.

Kedjan med Skedung, Wikman och Zetterberg verkar nästan vilja för mycket just nu och förhoppningsvis kan de komma till mer avslut nästa match.

Jimmie Jansson-Lorek utgick i omgångar, och kom tillbaka. Verkade få flera smällar.

På backsidan gjorde Acke Ringström (debut) några fina saker inledningsvis. Hade ett kanonbyte i första perioden då han höll puck fyra gånger (!) på blå i 50-50 lägen, slog sedan bra pass och hade ett fint direktskott. Tror sedan Acke tog det lite lugnare senare i matchen för att inte stressa ljumskarna i onödan.

Younan och Liwing utstrålade lugn, men vi väntar ännu på någon glimt av deras offensiva flärd. De fick spela något power play ihop på blå och det var länge sedan VIK hade två så meriterade backar inne i samma PP-lina.

Lindelöf verkar ha tagit ett ganska stort kliv, främst i sin rörlighet och skridskoåkning, ser rappare ut på isen. Dessutom två fina mål, en styrka att ha en sådan offensiv ung joker bland backarna. Även solid i övrigt.

I övrigt blandades det och gavs lite och laget behöver onekligen bli mycket mer samspelt. Trots allt är det ett halvt nytt lag som ska hitta rätt tillsammans.

Till sist. Kollade in Köpings unge lovande back Ludvig Karlsson. Den välväxte, högerfattade och hårdskjutande backen verkar ha det mesta, även bra passningsspel. Enda frågetecknet kan möjligen vara rörligheten.

Bra med folk får man väl säga? VIK-klacken hördes några gånger.

VÄSTERÅS FEM STJÄRNOR

1 Kalle Östman

2 Sebastian Benker

3 Johan Skinnars

4 Mikael Frycklund

5 Alex Lindelöf

Artiga herrar tackar sina fans.