Trivellatos fantastiska direktpass på Fredrik Johanssons blad gav övertidsseger i match 1 mot Almtuna – en seger som förhoppningsvis löser vissa knutar

Fredrik Johansson & Co. fick fira. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Fredrik Johansson blev övertidshjälte på onsdagskvällen då VIK vann match 1 mot Almtuna med 2-1 i åttondelen, detta efter en magnifik direktpass av Alex Trivellato efter 70.36 av övertiden.

Helt okey första av VIK. Trivellato hade ett fräsande skott i ribban direkt efter ett närskott. VIK ägde inledningsvis.

Dock sålde sig Trivellato för mycket vid 0-1 och Myrenberg kanske borde tagit den pucken från Berglund. 6-4 chanser VIK 5v5 totalt i första. VIK skickade en massa puckar på mål och var nära flera gånger. VIK spenderade mycket tid i AIS zon, men lite mycket utsida.

Bra andraperiod där VIK skapade klart mest. Rättvist 1-1 efter bra pass Zetterberg och driv mot mål Hetta, vilket gav Younan öppet mål efter 27.12. Också ett smart retur- och målgivande skott på Sahlins bortre benskydd av Hillding.

Hela 11-5 chanser 5v5 till VIK i andra, men tyvärr ”gjorde” VIK gjort Sahlin bra. Flera chanser runt mål. AIS dock hög kvalitet på få chanser. Marklund, Ehrnberg, Younan och Skedung brände bra chanser.

Riktigt dålig tredje av VIK där Myrenberg steppade upp rejält. AIS fick två raka PP vilket gav upplänningarna rejäl vind i seglen.

5-4 chanser 5v5 tredje, men AIS utklassade VIK som väntat i PP. VIK:s hittills snudd på totala PP-haveri fortsatte och trots en gyllene chans via ett sent PP skapades precis ingenting.

Under övertiden började AIS klart bäst första fem minuterna. Dock var domarna ganska bra i afton och gick inte på Aronssons misstänkta filmning, och tog istället ut backen för en efterföljande solklar tripping.

VIK fick nu ordning på PP och skapade en del tryck. VIK fick nu vind i seglen och började skapa även efter PP-spelet. Trivellato visade åter sin kvicktänkthet då han med en hård direktpass hittade Fredrik Johanssons blad och FJ12 visade sina bra händer då han styrde in trissan i matchminut 70.

SAMMANFATTNING

Sett över 70 minuter var det inte en orättvist seger. 25-18 i chanser 5v5 räknade denna blogg till i Gulsvart favör. Men i PP var som väntat AIS mycket bättre då de rödvita i varje PP fick all tid i världen att stå och mata skott på skott mot Myrenberg, samtidigt som VIK hade fullt upp att ens komma in i anfallszon.

Det är ingen större anledning att analysera sönder allt nu, men totalt sett kan vi hoppas att denna övertidsseger kan göra att VIK får lite mer avslappnade händer. Detta så att de tekniska misstagen går ner i frekvens.

Men trots en relativt hög felprocent i tekniska misstag blev det ändå en ganska rättvis seger, vilket optimisten såklart menar tyder på att det finns mer att hämta.

Rent spelarkritikmässigt gjorde Younan det fortsatt allt bättre på backplats (hela 8-2 i noterbara prestationer) och trivs med Edvinsson. Jansson och Trivellato var som vanligt drivande.

Nilsson spelade enkel misstagsfri ishockey och Åkerström blandade och gav, mest bra saker från #62. Framåt gjorde Wikman, Fredrik och Jesper Johansson samt Bergman det väldigt bra med sin högoktaniga energihockey.

Det är fascinerande att VIK fortfarande litar så mycket på kapten Fredrik Johansson. Centern fick spela nästan 22 minuter (!) och styra PP, bara Lunsjö fick mer istid. Freddan var också enligt Swehockey dominant i teken med 18 vunna av 23.

Hillding var glädjande nog tillbaka efter smällen i Kristianstad, och fortsatte bland briljanta med mindre briljanta saker. Zetterberg och Benker var lite mer involverade än vanligt, och Zäta låg ju bakom ett mål.

VIK har en fördel att man vinner så mycket tek mot Almtuna då även Filip Karlsson gjorde det bra med tio vunna av 15. Totalt vann VIK 40 av 61 tek.

Lunsjö verkade lite tagen av stundens allvar i sin kanske första slutspelsmatch som en tänkt verkligen ledande stjärna. Men nu när det gick bra kommer säkerligen en mer avslappnad #56 dominera som vanligt i nästa match i Uppsala på fredag.

PUCKLIGAN

5 Alex Trivellato

4 Fredrik Johansson

3 William Wikman

2 Marcus Bergman

1 Jesper Myrenberg

7 Responses

 1. Måndag skriver:

  Freddan kliver fram när det som bäst behövs. Efterlängtat. JJ gjorde också en mkt fin match. Bergmans acceleration över hela banan är en fröjd att se. Edvinssons blick, rörlighet och passningar är så mkt framtid. Wikman är som en outtröttlig duracellkanin o då hjälper inte ens ett töntigt brottarkast. Visst var det lite puckdans på egna mållinjen, men Myren stod pall mkt tryggt. Gasa nu på från första stund i gamla Gränby på fre o kom ihåg vinsten där senast. Inget annat. Eloge också till Pannan, för aktiv bra coachning. Förstår bara inte varför Ivarsson gång på gång i intervjuer har så svårt att berömma enskilda spelare. Duckade åter igår och lyfte fram kollektivet/laginsatsen. Som alltid. Det vet vi redan. Boosta istället heta spelare o ge dem mer cred. En bisak eller ett fundamentalt fel för en ass-coach¿
  Forza Gulsvart. Nu kör vi

 2. Bozo skriver:

  Hoppas axlarna sjunker nu. Man såg att fokus låg på att göra så få misstag som möjligt, då det varit lite för mycket av den varan. Nu i första matchen ville man inte riskera att sjunka ner i mörkret igen. Tror vi ser ett annat GO i nästa match.

 3. Musse skriver:

  Ibland måste man bara berömma motståndarnas prestationer också, riktigt snygg avig typisk right-fattad fint av Berglund förbi en grundlurad Trivellato för att sedan sätta pucken otagbart för Myhrenberg.
  Skönt med vinst såklart, men igår var jag mest irriterad över att så få tar chansen att spela sin bästa slutspelshockey. Ser lite taffligt ut i tekniken hos många händer som det gjort hela säsongen. Glädjande att se Wikmans förändring sen Skedung kom tillbaka. Ingen tror att vi ska överleva nästa omgång (troligtvis Timrå) så ut och kör utan press. Om våra målvakter fortsätter på den här nivån så kan allt hända…..

 4. Steffo skriver:

  Tung vinst psykologiskt men vi var väldigt nära att tappa matchen i början av tredje. Fattar inte riktigt att VIK är mer nervösa än Almtuna, allt är ju bonus nu och med tanke på hur säsongen har sett ut är det ingen som förväntar sig särskilt mycket + ingen publik på läktaren. Börjar man darra i en åttondelsfinal mot Almtuna som professionell hockeyspelare är psyket väldigt skört. Myrenberg lite schweizerost vid Almtunas mål men spelade upp sig rejält. Visar hur avgörande målvaktsspelet är för VIK när man gör typ 2 mål per match i snitt. Kul att se aktiv coachning, mera sånt! Hoppas grabbarna kan slappna av i Uppsala imorgon. GO VIK!

 5. Martin skriver:

  Tror Hilding och Marklund är spelartyper vi saknat tidigare år, som har ett pannben som kommer till sin rätt i slutspel.. tar gärna ett kladd av Hilding för hans djupledspass samt någon blunder av Marklund i egen zon för att han ska vara så jobbig bara han kan vara samtidigt som han har handleder och ”gå rakt mot mål” mentalitet.

 6. Bozo skriver:

  Idag när många av spelarna var tagna av stundens allvar så gjorde faktiskt Paananen några matchavgörande taktiska insatser. Dels spela Johansson-kedjan hårt framför allt mot Almtunas giftiga första. Dels timeout vid pp i 4:e med medföljande omkastning av pp-formation. Tror det är VIKs melodi, spela de som är hetast för dagen i pp oavsett vad det står på tröjan.

 7. Bozo skriver:

  Filip Karlsson tror verkligen inte det han håller på med, vilket syns, kluddar och missar. För att ibland blixtra till. Hoppas han bara är shell shocked och det kommer sjunka in i att man inte får mer tid och yta i HA jämfört med SHL. Nej tempot är inte högre i SHL. Trivellato, tror inte Zäta kunde maxa den värvning på bättre sätt, en sanndröm. Trodde det inte skulle gå att bräcka Connys som sen värvning men italientysken tar priset.