Trög start igen då VIK förlorade mot SaiPa i svårbedömd match med åter nya formationer – Svensson två fina mål då Speers & Salminen bitvis glänste

Anton Svensson stod för en "Gretzkyassist" - men det blev förlust. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll med 2-3 hemma mot finska toppligalaget SaiPa på fredagskvällen inför 720 i ABB Arena. Det var den tredje förlusten på fyra träningsmatcher där mycket fortsatt känns som att vara på ett teststadium.

Thomas Paananen skickade upp nya gulsvarta testballonger denna afton med idel nya formationer. Ludvig Jardeskog och Mikael Frycklund saknades.

Det kuggade inte i i första. 0-0 efter 20 minuter. SaiPa föreföll smått desperata efter många förluster under försäsongen. JG var briljant i kassen då de finländska vännerna åkte massor av skridsko.

Ändå skapade VIK lite; 5-6 chanser 5v5 till Saipa, 2-2 i PP-chanser. Speers allt vassare även offensivt, serverade båda Kokkonen och Skedung fria – väldigt glädjande offensivt besked. Annars saknades förkylde Frycklund åter mycket.

SaiPa visade fortsatt stundtals bra skicklighet och fart genom mittzon i andra perioden. 0-1 kom tidigt i andra då gästerna hade PP. Men en ojämn Cheek (idag center) fann Skedung som hittade Svensson som på imponerande tennis satte 1-1 efter 32.58.

Det var relativt jämnt och 3-3 chanser 5v5 i 2a. SaiPa hade bitvis en bra passningsspel där de hittade fram till mycket farligt framför JG. Speers visade bra fart och kontroll och kanadensaren dukade upp för From som dock inte fick ordning på trissan.

1-2 kom mycket snyggt och icke oförtjänt via slovakiske VM/OS-spelaren Kristian Pospisil (åker skridskor som självaste Ulf Dahlén, ni kanske minns dennes speciella åkning i sidled/framåt) och möjlige ECHL-fyndet Kevin Fitzgerald efter 33.56.

Salminen är verkligen en första klassens passningsspelare/playmaker och hittade Zetterberg i PP, men Zäta var kall offensivt denna afton. Detta samtidigt som Niclas Westerholm i SaiPa-kassen visade varför han fick stå en landskamp för de finska Lejonen förra säsongen.

I tredje perioden radade VIK upp chanser mot slutet. Salminen borde haft 3-4 assist idag om han spelat med hetare spelare. Kokkonen friställde Z. Salminen dukade upp elegant för både för Wiberg och Svensson, men dubbelbom.

Parkkonen spelade upp sig efterhand och låg bakom ett friläge för Bergman. Speers har verkligen varvat upp och centern kom ständigt med hög fart som puckförare i mittzon och skapade bland annat ett PP.

1-3 kom i PP genom tidigare Örebrobacken Aaron Irving efter 49.46. SaiPa var mycket bra i PP, men i 5v5 vann VIK faktiskt chanserna med hela 8-0 i sista perioden.

2-3 kom dock inte förrän i sista minuten efter en fin djupledspass av Jansson till Svensson, där ”Svesse” hittade in mellan benskydden på den mycket skicklige Westerholm.

SAMMANFATTNING

VIK vann chanserna totalt med 16-9 i 5v5 (mycket tack vare 8-0 i sista), 7-8 i PP-chanser för SaiPa. Så trots allt skapar VIK en hel del, som i tidigare träningsmatcher. Dock var det alltså främst i sista perioden VIK fick igång chansskapandet.

Det är mycket tidigt, men ändå lite märkligt att denna upplaga hittills har precis samma svagheter i effektiviteten och PP som laget som avslutade fjolårets slutspel. Problemet att vända matcher kvarstår också och det var nästa år sedan VIK vände på en match.

Dock svårbedömt med så mycket ändringar i kedjorna. Uppenbarligen vill coacherna testa mycket under försäsongen. Idag var Cheek center, och det gick inget vidare med 3-7 i NP. Men det är värt att testa och amerikanen är enligt många klart bättre som ytter.

Det är ju inte fel att ha testat olika alternativ då det sedan uppkommer skador under säsongen. Men mot slutet av denna försäsong får vi hoppas Paananen har hittat de formationer som kommer starta säsongen.

Trots röran tar sig Salminen och Speers verkligen. Det förefaller vara viktiga preliminära importbesked från de två lirare som kanske var mest svårbedömda (och kanske viktiga) på förhand – med tanke på ålder gällande Salminen och tidigare roll och noll Europaerfarenhet för Speers.

Speers fick lira i en ny kedja med en dynamisk och het Bergman (7-1 NP) plus en sökandes From. Speers har verkligen börja ta fart nu med många vassa pucktransporter över hela isen och in i anfallszon. Starka 9-1 i NP.

Speers var värd någon assist i afton. Det var försäsongens mest glädjande preliminära besked hittills, i att Speers verkar ha förmågan att hitta instick och slå öppnande passningar. Speers åter också urstark i teken med 12 av 19 vunna (63 %).

Värd några assister var också Salminen. Finländaren imponerande stort med många öppnande och precisa passningar. Salminen har ju den där blicken och händerna som får det att se lätt ut att hitta passningsvägar, en förmåga få har. Börjar omgivningen förvalta lär det rasa in assister sedan för #23.

Svensson (7-2 i NP) slog åter bort någon tidig passning i PP, men sedan tog sig yttern i kedja med Skedung (6-0 NP) med två fina mål. Svensson är i bloggens värld främst just en skicklig målskytt som inte ska kladda för mycket med pucken som något slags spelfördelare.

På backsidan gjorde Jansson sin bästa match med 8-2 i NP och många energiska och vägvinnande aktioner, plus den fina assisten i slutet. Men backen behöver få igenom skott i PP.

Lindelöf har verkligen en startsträcka och hade en ny anonym match (1-2 i NP). När Lindelöf förhoppningsvis kommer igång blir det som ett nyförvärv efter denna bleka start på försäsongen.

Överlag har backsidan varit ganska grå under dessa fyra matcher, vilket är en stor förklaring till att tre av fyra matcher tappats, plus ineffektiviteten framåt. Göransson och Parkkonen behöver upp lite, även om #63 tog sig under denna match, för att verkligen sätta press och öka konkurrensen.

Skulle nog gissa att just Parkkonen och Göransson är back 7 och 8 just nu eftersom Östman alltid gör det bra i sina byten. Men möjligen kommer Parkkonen allt mer offensivt, där Östman är lite mer begränsad kanske.

Tills sist har JG inlett försäsongen mycket starkt. Köpingssonen ser ut att starta denna säsong på en helt annat nivå än ifjol (som till slut blev en mycket fin JG-säsong ändå).

PUCKLIGAN

5 Johan Gustafsson

4 Blake Speers

3 Sakari Salminen

2 Marcus Bergman/Anton Svensson

1 Jimmie Jansson

BONUS:

Kändes fint att SaiPas officiella Twitter svarade så här. Det gladde en liten bloggare. Bara att önska våra gulsvarta vänner i Lappeenranta stort lycka till!

7 svar

 1. Musse skriver:

  Ett stort problem i pp just nu är Z. Verkar ha tappat självförtroendet helt i sin roll som avslutare. Går lite för sakta i allt. Tvekar i bra lägen för att istället ta avsluten stressat i sämre lägen, och träffar sällan målet. Skulle verkligen behöva få göra några mål så det inte sätter sig i huvudet. Får hoppas att det bara är ringrostig försäsong.

  • Peter skriver:

   Jag håller med dig. Z var verkligen off igår, precis som du skriver allt gick väldigt långsamt.

   Äntligen placerade Paananen Salminen till höger, där jag önskat att de hade haft honom från början. Vilken skillnad när han fick styra spelet. Annars så borde hela laget titta på SaiPas PP, alltså vilken skillnad i pucktempo jämfört med VIK.

   Jag hoppas inte att Paananen plockar bort Salminen när Frycklund är tillbaka utan i stället att han placerar Salminen till höger i PP2. Min käpphäst är fortfarande PP2 som inte alls funkar. För att få två hyfsat jämbördiga PP-formationer, så borde Salminen verkligen spela till höger i PP2 när Frycklund är frisk igen. Bort med DG till vänster och in med Speers där i stället.

   • C skriver:

    Peter, en fundering. Varför vill du ha Salminen till höger och inte till vänster i PP2? Det normala för en rightare är att spela till vänster precis som Fryklund styr spelet från höger i PP1.

    • Peter skriver:

     Jag vet inte om har rätt men känslan är att VIK styr spelet från vänster i PP. Det finns säkert de som vet detta bättre än jag. Det är väl anledningen till att jag tycker att Salminen ska stå till vänster, precis som han gjorde i matchen mot SaiPa. Vilket visade sig att han skötte väldigt bra, trots att han är rightare.

     Min känsla är ett PP2 med Salminen till vänster och Speers till höger hade funkat väldigt bra för VIK. Hade varit spännande att se den uppställningen någon gång under försäsongen.

     • Musse skriver:

      Peter, jag undrar om inte du ser på uppställningen från ”fel håll”, och därför det blir lite förvirrande?? Fryklund står ju till höger och styr, likaså Svensson.

     • Klas skriver:

      Jag tycker också att Salminen skötte det bra från det hållet senast men står han där blir det ändå på ”fel sida”.

      Anledningen till ”fel” är att klubban blir utåt mot sargen. Han får kanske lättare att slå passningarna ”genom boxen” och ner bakom mål men det är nog det enda. Det han tappar är enkla passningen till backen men framförallt tappar han helt chansen att skjuta direkt. Därför kommer motståndarnas box falla över mer på andra sidan eftersom de vet att Salminen aldrig kommer kunna skjuta direkt. Det hotet försvinner helt enkelt. Att VIK bygger spelet från höger i PP1 beror enbart på att Fryklund är leftare och speluppbyggare och Z är skytt och rightare. Om vi istället ställer Salminen till vänster (där han spelade i Finland förra året och förmodligen spelat hela karriären så får han klubban rätt och kan fördela puckar därifrån. Omgivningen då tåls att fundera på.

      Dock så måste man ju flytta bort Gunnarsson vilket verka vara stört omöjligt……….

      Men jag respekterar din åsikt, det finns nog en massa varianter genom tiderna på olika vinklar och positioner men det skulle vara en väldigt ovanlig lösning.

      • Peter skriver:

       Tack för din input Klas.

       Och jag förstår och kan till viss mån hålla med dig att spela PP från ”off-wing” rent teoretiskt det lite mer naturliga eller ”vanliga”. Men att spela från strong side är ingen ovanlig lösning som du skriver. I statistiken förlovande land, USA, så är skillnaden i skott från ”off-wing” kontra ”strong side” försumbar. Skillnaden skottprocenten är inte heller speciellt stor. Så att spela ”strong side” är ingen ovanlig lösning, inte i NHL i alla fall.

       Att som rightare spela på vänstersida har sina fördelar tycker jag. Du spelar på ”strong side” vilket gör att du kan skydda pucken bättre med kroppen, du kan skjuta och hitta flera passningsalternativ utan att visa med kroppen vad du ska göra. Spelar du som rightare till höger, alltså ”off-wing”, så visar kroppen när du vill passa eller skjuta.

       Det hade bara varit intressant att prova lösningen, Speers till höger och Salminen till vänster nu under försäsongen.

       Men vad vet jag…