Trots fin debut av David Rundqvist fortsatta hemmaproblem då Tingsryd straffade ojämnt VIK – bara fyra trepoängare senaste 14 hemma nu…

Isac Skedung är på en intressant förbättringsresa. Var slutar den? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Trots en bra debut av nye toppcentern David Rundqvist tappade VIK åter en hemmamatch. Detta då ett slutspelsjagandeTingsryd kom tillbaka från 2-0 och vann med 2-3 efter en lång straffläggning och en extremt dramatisk övertid. Hemmaspelet har faktiskt märkligt nog blivit ett sänke och spöke för detta VIK.

VIK började bra och det stod 2-0 efter två typiska Skedungmål som firade sitt nya tvåårskontrakt på bästa sätt. Först en ljuvlig styrning på genial skottpass av Leduc och sedan mål på egen retur via vasst förarbete Wikman.

VIKs nya kedjor hittade allt mer kemi. Rundqvist solid direkt, inga missar. Det syntes omgående att en fin acceleration med puck finns där, och det lär han behöva då det är en småväxt lirare.

Något avslagen andraperiod och 2-1 inför sista. Det kändes farligt likt Kristianstad hemma då VIK tappade trots spelövertag. TAIF var hungrigare i andra och Myrenberg med några högklassiga räddningar.

Myrenberg vill nog dock ha tillbaka Anton Svenssons vinkelmål i PP i slutet av andra fram till 2-1. Tessierkedjan dock bra i PP och ribba Fredda Johansson som det ringdes på.

VIK dominerande tredje fram till och med att Kalin drog på sig ett matchstraff efter en idiotisk huvudtackling från sidan, sådant vill vi inte att VIK:are ska hålla på med. Det är så att Kalin, märkligt nog trots sina meriter, har lite svårt att hänga med, tyvärr, och har tidigare också dragit på sig utvisningar på grund av det.

2-2 kom trots starkt spel av Myrenberg och VIK-boxen på ett slumpskott från blå. Skedung och Källström var nära att näta under det fem minuter långa boxplayet.

VIK sedan bra igen men ineffektivt. Rundqvist var som bäst i tredje, smarta pass och bra genombrott. Wikman serverade Skedung en ny bra chans.

Under övertiden var TAIF hetast men Myrenberg lyckades på något sätt freda sin kasse trots fyra-fem snudd på öppna mål för gästerna. VIK hade också chanser under en otroligt händelsrik övertid.

I slutet fixade Rundqvist ett PP tack vare sitt kvicka och smarta fel, men VIK kom inte närmare än en Tessierpuck som låg på mållinjen. Öhrn var också nära att få fram ett Gretzkypass från position bakom mål, men Andras Ljunggren var bra i TAIF-kassen.

Straffarna var också underhållande där Joseph Jonsson fick avgöra med en oerhört läcker variant.

SAMMANTATTNING

Det mest glädjande för kvällen var att se nye David Rundqvist som fick spela 17 minuter. Trots ringa matchträning och ny miljö visade centern hög klass i spelet med puck och i passningsspel. 27-åringen slog knappt bort en enda passning och blev allt bättre desto längre matchen led.

Rundqvist var på väg igenom flera gånger tack vare en till synes riktigt bra förmåga att kunna accelerera med kontroll på både omgivning och puck. Vi kan slå fast att det är en klasscenter som landat här och som kommer göra VIK bättre. Att värmlänningen vann 10 av 14 tekningar skadar inte heller.

Det näst mest glädjande var att se enheten med Skedung mellan Wikman och en lite mer ”fine-tuned” Anthon Eriksson. De skapade många långa anfall och Wikman noterades för två assist och många fina framspelningar då Skedung sköt hela sju skott på mål.

August Nilsson gjorde en ny bra match och blir allt säkrare med pucken. Ehrnberg var tillbaka och väldigt nära att bli målskytt tack vare bra spel av Wikman. Lukas Zetterberg slet hårdare än på länge och verkade inspirerad av sin nya kedja.

Annars går det allt tyngre för VIK på hemmaplan. Senaste trepoängaren i ABB Arena kom den 29 november. VIK har på de fyra senaste hemmamatcherna förlorat alla och bara tagit tre poäng.

Den negativa hemmatrenden har dessutom varit lång. Efter tre trepoängare på de fyra första hemmamatcherna i höstas har VIK bara tagit fyra trepoängare på 14 hemmamatcher. VIK ligger bara sjua i hemmatabellen på samma poäng som bitvis krisande Södertälje och Mora (och bara två hemmapoäng fler än Almtuna).

Hade man bara räknat bortamatcher är VIK ett topp-2-lag. Endast suveränen Björklöven (42 poäng) har tagit fler bortapoäng än VIK:s 38. VIK blandar lysande med alibispel hemma, särskilt har man svårt att få till andraperioderna i Västerås.

Med andra ord verkar det vara någon form av mentala spöken och anspänningar som gör att VIK trots bitvis bra spel även hemma inte får utdelning. Det är extra märkligt att laget ofta startar bra för att sedan tappa.

Kanske trampar och vill man lite för mycket på hemmaplan och får aningen för mycket mjölksyra till andra perioderna, för att sedan komma in i andra andningen till tredje?Denna knut måste hursomhelst lösas om det ska bli en lycklig vår där VIK får ut all sin potential (som Rundqvist glädjande nog ser ut att öka lite).

PUCKLIGAN

5 Isac Skedung – Hårt jobb och två påpassliga mål och ytterst nära några flera.

4 William Wikman – Oersättlige slitvargen och skridskoåkaren Wikman börjar även bli en assistmaskin (1+6 för sju poäng senaste nio matcherna)

3 Jesper Myrenberg – Många högklassiga räddningar, särskilt under övertiden.

2 David Rundqvist – Bra debut och skapade saker tack vare sin fart och passningar. Slog nog inte en enda felpassning och påminde därmed om sin far Thomas.

1 Kelsey Tessier – Kylig med pucken och skapade mycket tid för sina kedjekamrater Benker och Lunsjö, som dock inte varit riktigt ”på” i afton. Bra i PP.

10 svar

 1. Mathias skriver:

  Tess blir bättre för varje dag som går just nu, än en gång matchens gigant och inte en enda felpass. Även riktigt fina direktskott i PP från hans klubba.

  Han är på en annan nivå mot dom andra

 2. Musse skriver:

  Håller med dig om att Rundqvist såg riktigt bra ut! Speed som Benker men med bättre händer. Kommer bli nyttig. August Nilsson växer hela tiden efter en svag start. Skedungs två mål och Leducs ass till första målet var behållningen i den här matchen. Spelet i egen zon är bedrövligt, Younan har det jobbigt med puck i egen zon och när han får lägen framåt är det riktigt taffliga avslut. Janssons spel i 3 mot 3 var nog säsongens hjärnsläpp. Trots att han gav bort pucken ett flertal gånger pga trötthet där Tingsryd brände öppet mål så vägrade han åka och byta. Ang Z så kan man ju undra varför inte Paananen satte in honom när vi fick 4 mot 3 i slutet? Bättre läge än där för hans skott finns väl inte. Vi måste få igång hans målskytte om vi ska ha någon nytta av honom, för i 5 mot 5 är han medioker. Nu hade de flyttat honom till höger i pp som Forsberg i Karlskoga gjort. Det funkade inte alls. Forsberg är rörligare och avslutar på ett annat sätt. Tråkigt för publiken att än en gång gå hem besvikna med en onödig förlust.

 3. Bozo skriver:

  Kalin gör det lätt för Paananen att försätta honom på läktaren resten av säsongen. När Bergman är tillbaka är man en för mycket, tycker att man ska satsa på Hagman oxå.

 4. Bozo skriver:

  Kalin gör det lätt för Paananen att försätta honom på läktaren resten av säsongen. När Bergman är tillbaka är man en för mycket, tycker att man ska satsa på Hagman oxå.

 5. Robert jonsson skriver:

  Man spelar för svårt o är överkreativ från 7-8 minuter i andra perioden. Man tappar puckar på fel ställen o i stället för ett lagspel blir det en individuell uppvisning med fart o dribblingar. Kan se snyggt ut men är ack så ineffektivt. Förstår att ledarna är missnöjda efter en match där man inser att uppgjord game plan totalt fallerade. Tingsryd som saknar eget spel o i princip bara checkar hårt måste vara rejält nöjda.

 6. Pelle skriver:

  Efter 2-0 sluta västerås och spela..resten av matchen blev en parodi av felpass och dräll med pucken…en match varar i 60 minuter..

 7. Bozo skriver:

  VIK dominerar när de håller sig till gameplan. Sett likadant i alla hemmamatcher där man varit totalt överlägsna i första för att i andra tappa allt redan i första sekund. Men hockeygudarna är inte med i någon av dessa tredjeperioder, där VIK inte får utdelning på nått. Men sånt brukar jämna ut sig. Även ett klasslag som Leksand hade oerhörda problem på hemmais förra säsongen. Inte alltid det är en fördel med hemmapublik med förväntningar i serielunken, då man säkerligen vill bjuda på mer än man förmår.

 8. Jan Malmberg skriver:

  7000 i Örnsköldsvik 1900 i Västerås igår hockeyintresserade har fått nog i Västerås
  Buuuu!!!

  • Bozo skriver:

   De hade ju sin gratismatch. VIK kommer fylla sin oxå. Hör liksom till.

 9. Gurkan63 skriver:

  Ok ikväll får vi glädjas över några individuella spelares prestationer mycket mera önskas av läget. Ikväll var ytterligare en stor besvikelse med andra ord bedrövligt. Jag har betydligt högre förväntningar på vik. Hur att dom tar poäng borta det är dom poängen som gör att vik är med i racet. AIK borta på fredag så chans till poäng finnes.men att enbart ha högt puckinehav räcker inte det är målen som räknas.