Trots lite krampaktigt spel och bitvis iskallt målvaktsspel lyckades VIK segra i Match 1 mot småskickligt Vita Hästen efter klassmål av Dower*2, comebackande Frycklund & Lagunov

Mikael Frycklund var äntligen tillbaka. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann Match 1 i åttondelsfinalen mot Vita Hästen hemma med 4-3 på söndagseftermiddagen. Liam Dower Nilsson blev stor matchhjälte med två kyliga och välplacerade avslut varav det sista ganska sent i tredje perioden.

Krampigt VIK i första perioden. Inte överdrivet begåvade spelaren Degerstedt stod för mycket ful knätackling som skadade Aronsson och VIK:s skadelista blev än längre. Matchstraff, men det blir knappast avstängning va, det är trots allt VIK vi talar om. Återigen fick VIK tre tvåor mot Hästens noll.

Motståndarna får nästan alltid mycket mer PP än VIK varje match nu, vilket även diplomaten Lehterä inte kan förstå. VIK straffas nog dubbelt och retroaktivt för tidigare synder, främst i att motståndarnas regelbrott oftare frias. Visst enögd, men är det bara en slump att det blir så varje match?

Hyggligt PP och bättre med Frycklund som direkt var tongivande och såg inte hämmad ut. Lindelöf missade åter och livsfarligt för Hästen men JG fin sidledsräddning i VIK:s PP.

1-0 fint och iskallt avslut av allt mer ledande Dower i slutet av 5:an efter 7.15, Cheek skolboksexempel hur man ska stå i ansiktet på målvakten där. Hästen verkade dock mer avslappnade och spelade okey gladhockey utan press, men det skapades få chanser i 5v5 åt båda håll.

1-1 i PP efter onödig hakning i mittzon av annars utmärkt Salminen. Annars vass JG kanske lite seg i sidled där efter 11.01. Flera icing VIK, men lite bättre mot slutet.

Salminen och Cheek mycket bra till Svensson, men #11 är kall. Dower ny fin pass från bakom mål till Speers. 3-3 chanser 5v5, mycket puck Hästen.

VIK började spela mer hockey i 2:a, men sedan typiskt Frycklund med onödig 2a i mittzon för sedan briljant solomål till 2-1 direkt tillbaka från utvisningsbåset. Det målet efter 25.47 var verkligen något att minnas då både back och målvakt i Hästen nog fortfarande inte fattar vilken åktur #9 bjöd dem på.

VIK fick igång bättre snurr med Frycklund och Speers kedjor. VIK hade mer puck men jämnt i chanser i 5v5, 6-6. Hästen skickliga på att bita sig fast i anfallszon stundtals.

2-2 efter långt byte och JG åter tveksam i sidled efter 37.16. Det vill nog JG ha tillbaka då vinkeln var usel. Det målet gav gästerna ny tro.

Albano slarvade och nytt PP Hästen. Men Bohm & Co åter bra i BP. JG även nu någon räddning i sidled.

Tredje perioden inleddes med ett mästerligt anfall av den starka fjärdekedjan där först en allt bättre Eriksson flyttade pucken bra i egen zon. Jesper Johansson hittade elegant Lagunov och kanadensaren visade åter sina fina händer med ett tjusigt backhandsavslut i nättaket fram till 3-2 efter 42.12.

Men i en kontring släppte JG in ett suspekt högt oskymt skott lite utifrån, en smärre tavla nästan fram till 3-3 efter 44.33. Efter det billiga målet blev VIK åter lite svajiga.

Men VIK redde ut stormen och det var en jämn match totalt sett. Robertsson slog en smart dump in då #26 såg att Dower skulle hinna först och upphäva icingen. Sedan var Dower kylig och väntade på rätt läge innan avtryckaren avlossades och 4-3 efter bra arbete framför kassen av Robertsson och supernyttige Speers efter 52.07.

Hästen skapade sedan några farligheter, bland annat Ullman mitt i slottet. Hästen tog ut målvakten och skapade två jättechanser, troligen en i ramen. Men turen följer den skicklige.

SAMMANFATTNING

Totalt sett var det en jämn match med 15-14 chanser i 5v5 till VIK. Måste berömma Hästen som med ganska små medel har byggt ett bra hockeylag. VIK var enligt Lehterä nervösa redan under värmningen. Och det märktes även i matchen.

Kanske inte så konstigt att VIK var spända då detta var lite en måstematch att vinna inför eventuellt två matcher i Norrköping nu. Nu är istället pressen på Hästen att vinna två raka. VIK kan sänka axlarna och kan fokusera på att spela.

Johan Gustafsson var suspekt på alla tre mål, särskilt med tanke på hur bra JG varit tidigare i slutspel. Optimisten tänker nog dock att JG knappast gör två dåliga slutspelsmatcher i rad.

Frycklund visade vilken oerhört begåvad spelare han är med att direkt göra stora avtryck med ett otroligt solomål, och 8-3 i NP. Man såg också vilken tid en klasspelare som Frycklund direkt köper sig i PP, vilket VIK verkligen behöver.

Dower fick spela på en kant och var lysande med 14-4 i NP bredvid en återigen briljant och felfri Speers (9-0 i NP), och en relativt anonym men nyttig Robertsson. Dower stod för två mål och bloggen har sedan en tid sett vilken allroundkapacitet, främst offensivt, det unga lånet har. Dessa mål gör knappast självförtroendet sämre.

Förstår dock inte kedjorna och PP-enheterna. Exempelvis Cheek slösas bort lite som center. Spelet gick också stundtals på kryckor. PP-enheterna var också lite märkliga med Jansson, Dower, Z, Cheek och Salminen, och sedan Lindelöf, Frycklund, Robertsson, Svensson och Speers. Kanske borde man gå tillbaka till det som funkade så bra enligt Mr.C, om ni minns dennes blogginlägg?

Förstår tanken på ett sätt att testa Z framför mål, då #28 ibland på sistone hållit i pucken för länge i PP. Men att splitta på Frycklund och Z i PP är svårt att förstå, dessa lyfter ju varandra i alla spelformer.

Aronsson utgick alltså tidigt med en misstänkt knäskada. Det såg inte alls bra ut och det skulle inte förvåna om #18 blir borta länge. Men Jesper Johansson kom in och var lysande, och Lagunov flyttade sömlöst in som center. Det lugn JJ14 visade i tredje var guld värt, dessutom en liten Gretzkyassist till Lagunovs ljuvliga mål.

Salminen gjorde sin bästa match på länge och finländaren är en joker nu när det börjar gälla, 7-2 i NP och så lurig i anfallszon stundtals med öppnande passningar få andra ser. Men över tid behöver VIK få tillbaka vinthundarna Skedung, Bergman och Kangas för att få mer tryck i spelet.

På backplats var åter Bohm en gigant med 4+4 (i tacklingar och blockade skott, plus 9-3 i NP), även Jansson, Östman och Jardeskog (77:ans fysik guld värd i slutet) gjorde bra insatser men med några äventyr för mycket. Lindelöf fortsatt blek och Hadobás lär få spela på tisdag. Albano kändes nervös och var tillbaka i tveksamheter efter några briljanta matcher.

Nu njuter vi av segern och väntar med spänning på Match 2 i Norrköping på tisdag. Troligen kommer det behövas mycket bättre spel då, men skulle inte förvåna om Gulsvart har en slutspelsnivå till.

PUCKLIGAN

5 Liam Dower Nilsson

4 Blake Speers

3 Oliver Bohm

2 Jesper Johansson

1 Mikael Frycklund

23 svar

 1. Micke skriver:

  Tycker ändå matchen var hygglig från VIKs sida om man tänker på hur säsongen sett ut.Hästens 1-1 mål tycker jag Anton E får ta på sig.
  -Sen och avvaktande ut mot sin back som gör en ” give and go”.Eriksson har inte en aning att hans gubbe sticker in mot mål pga pucktittande.Sen 2-2 målet försegår först av en icing av VIK som då inte får byta.Torsk på teken och Hästen får till bra tryck.När läge ges för att lägga ut pucken slarvas det och trycket ökar.VIK står nu på hälarna och ser mer ut som stenstatyerna på Påskön än hockeyspelare.Ett långt pass genom hela boxen och direktskott.Visst borde JG hunnit dit men tycker ändå att det var bra spelat av Hästen.3-3 målet däremot får man inte släppa in om man ska vara förstemålis.Går ner på knä alldeles för tidigt.
  Får man bort allt slarv och onödiga utvisningar kan det gå vägen på Tisdag.

 2. kent skriver:

  Har en bra känsla att vi tar detta i morgon! Kangas och Skedung spelklara! Bergman nära spel! Kan bli en Triss i morgon!!!

 3. Musse skriver:

  Ang de randiga clownerna…. Jag reagerade att ingen av domarna lyfte på armen vid knätacklingen, de blåste inte heller av genast trots allvarlig skada. Inte förs alla fyra pratar ihop sig så blir det videobedömning ( troligtvis efter att situationsrummet påtalat ). Ser nu att domaren bakifrån hela tiden har blicken på händelsen. Hur kan detta ske kan man ju undra…….?

 4. Mr H skriver:

  C och Mikael: Ni har båda rätt.
  C: Du kan nästan börja arbeta som strateg i båset också, eller vara med på träningarna. Dina analyser är väldigt skarpa.
  Om det var möjligt att få tillbaka åtminstone Skedung, eller Kangas, så slipper vi för knepiga ineffektiva femmor och PP. Det är vad det handlar om.
  Cheek ska helst spela vinge. Våga använd Lagunov mer som center, som det var tänkt från början.
  PP är bitvis väldigt konstigt, som Du belyser bra här igen, Mikael. Det är som att Lehterä inte vet vad han ska prioritera ibland.
  VIK måste se upp för Hästens snabba rörelser och farliga instick med snabba avslut. VIK behöver spela lite mer tight än de brukar borta och hålla ännu mer på positionerna. Vinna med 3-1 (med kasse i slutsekunderna) nu direkt genom lite mer gris-, och hårdare närkampsspel istället. Men inte för yvigt. Att fokusera mer på försvaret och kontra istället. Närkamperna måste upp!! Tackla!!!
  Det handlar om att få en kvartsfinal, och få tjäna pengar. Nerverna kanske försvinner nu, och vissa vågar spela ut lite mer. Att våga mer kan också ge mer.
  Men då behövs ett mer samlat homogent kollektiv med smartare defensiv.
  Skedung stod väl nyss som skadefri, men hade dragit på sig något annat efteråt. Corona?
  Någon som hört något om Bergman’s skada?
  Jag tror också att VIK kan mer. Definitivt.

 5. Musse skriver:

  Nä det här duger inte! Idag hade vi tur som vann matchen. Nu är vi tillbaka i dumpa och ge bort pucken. Virrigt i försvaret och svaga i närkamperna. Hästen spelade sig in i vår zon hur lätt som helst. Förutom målen fanns inte mycket att glädjas åt. Krävs en rejäl uppryckning ala moramatchen med mer fart, om det här inte ska bli sista hemmamatchen för säsongen.

  • Johan Falk skriver:

   Håller helt med. VIK vinner, lite turligt, på ett flertal individuella prestationer. Hästen betydligt mer strukturerade och stabilare i 5v5-spelet. Det är ofta hönsgård i VIK’s egen zon och uppspelen fungerar i långa perioder inte alls.
   Nu måste det till en rejäl skärpning, annars blir det tidigt sommarlov.

 6. Mr H skriver:

  Viktig seger som VIK tog på tyngd.
  Hästen såg stundtals giftigare ut på skridskorna, men avsluten kom oftast utifrån, eller från bra lägen för VIK.
  1-0 snygg fint inåt från Dower, lurar en back utsökt, hinner sikta, skott. Vackert!
  1-1, var tittade JG någonstans? Benker hade inte mycket plats att få in pucken utifrån.
  Andra perioden: 2-1 Peter Forsberg. Jo, det var det väl. Såg ut som det, helt klart.
  Supercoolt mål och enmans-prestation av Mikael ”Foppa” Frycklund. Åker en lång bit – fintar inåt två gånger, drar sista backen till höger och vräker in pucken med hela kroppen bakom.
  Det är klassiskt!!! Matchvinnarmål.
  Då kan man undra varför hela VIK:s 5 man står och tittar puck lite senare i samma period, och låter Hästen lura dem fullständigt. 2-2. Som betongsuggor stod de, tyvärr. Det där är Division 1 spel i egen zon!! VIK ramlar tillbaka i gamla synder istället för att bygga vidare på momentumet som 2-1 gav. Markeringsspelet såg ibland lustigt ut i försvarszon, där ibland en back står kvar sysslolös när Hästen kommer fram med två på blå och blir ensamma, eller får tid på sig. Virrigt värre ibland.
  Målvakten (JG) – både 1-1, och 3-3 målen ser inte otagbara ut. Målvakten är ej skymd vad jag kan se. Benker’s skott var kanske lite lättare, än när Hästen fick ställa om längre fram vilket gav billigt 3-3. Vet inte vilket som var värst. JG helt oskymd.
  VIK tar alltså ledningen tre gånger, och tappar den varje gång. Tredje målet snabbt uppfattat av Lagunov med backhand på fin framspelning. Elegant.
  Tyvärr var det lite smådarrigt totalt, och VIK borde kanske kunnat tätat lite bättre.
  Han inte se om det var en ”Alexander Edler”-tackling som Aronsson åkte på efter 2 minuter. Usch.
  Det fysiska spelet – VIK måste stämma av och vara bättre förberedda, sådana incidenter som Aronsson råkade ut för har vi ej råd med. Vi håller tummarna för Aronsson.
  Plus för Dower, Robertsson och Speers förstås. Salminen. Dower två mål.
  Defensiven – nja, VIK kan bättre, och nerverna kan ha lagt sig lite nu.
  1-0 till VIK.

  • Pelle skriver:

   Betongsuggorna berodde på ett byte som blev galet långt, kanske två minuter. Jag tycker det händer VIK lite för ofta i andra perioderna. Beror väl kanske på att försvarsspelet blir lite väl passivt ibland och att man då inte vinner puck inom rimlig tid. Det ser ut som BP trots 5-5-spel. VIK har släppt in ett antal mål den här säsongen pga för långa byten.

   • Mr H skriver:

    Pelle: Okay, har inte sett repriserna. Det kan det vara. Men Hästen orkade, eller han de byta under det långa anfallet? Det är en bra schematisk förklaring. Men det spelar ingen roll. Så där huvudlöst passivt får man inte spela.
    Man måste ta bort pucken, så att man kan byta. Det är ju det som hockey går ut på i försvarssituationer!

    • Pelle skriver:

     Ja Hästen bytte säkert, även om jag inte hade uppmärksamheten på det. Alla lag, även VIK, försöker byta i anfall i andra perioden om motståndarna blir trötta. Anfallande lag har ju nära till båset och man byter inte alla samtidigt naturligtvis.

     • Mr H skriver:

      Pelle: Jag såg inte om de (Hästen) bytte heller. Men….ja, bättre måste det vara nästa till gång. Det blir det säkert.

  • Pelle skriver:

   3-3-målet ser väldigt konstigt ut. Det ser ut som om JG flyttar sig från puckbanan. Han tjuvar åt höger när skottet går, vilket blir en total missbedömning.

   • Mr H skriver:

    Pelle: Konstigt. Det där finns ju inte! Varför? Trodde målvakten på passning till någon annan i Hästen istället (vid3-3 målet)? Som situationen såg ut, så är det i alla fall ett märkligt agerande. Men Din förklaring känns dock helt rätt!! Absolut. Bra, Pelle!
    Så där brukar inte JG agera, och han kommer nog tillbaka full av revanschlusta.

 7. C skriver:

  Otroligt skönt att vinna denna jämna match. Helt avgörande för våra fortsatta chanser till kvartsfinal.

  Kedjornas sammansättning kanske inte var optimal men ganska lätta att förklara. Efter att Dower varit inne på 3 mål bakåt som center senast och gått bort sig rejält som jag skrev om då så spelar man hellre Cheek som center av säkerhetsskäl bakåt. Svårare än så är det inte. Speers får vara pappa åt Dower som inte klarar av defensiven. Tyvärr påverkar det alla kedjorna negativt då de stora delar spelade utan kemi. Dock så har vi en coach numera som inte accepterar det bristande försvarsspelet utan bänkar eller plockar om. All eloge till Lehterä som vågar ta de obekväma besluten. Efter Robertssons snackutvisning mot löven åkte ju han ner i fjärdekedjan.

  Många tycker säkert att jag är jättetråkig nu men försvarsspelet måste också belysas, särskilt en säsong som denna. Dower gör 2 mål och har en fin uppsida framåt. Dock så lyckas man ÅTER hamna 3 man bakom motståndarnas mål samtidigt som motståndarna har pucken i kontring. Cmore verkar ha problem med sändningen så det syns inte så tydligt men är rätt säker på att Dower är tredjemannen som går bort sig igen. Hästen kontrar i en 3-2a och gör 3-3 ganska enkelt.

  Nu vann vi ju ändå men försvarsspelet är stundtals under juniornivå på några spelare. Jag önskar verkligen att Skedung kommer tillbaka till nästa match så kan Cheek spela ytter igen och vi kan laborera med kedjorna. Dower har nog spelat klart som center i VIK och fortsätter han göra 2 mål per match som ytter är väll det kanon.

  • Observant skriver:

   Helt korrekt analys

  • Mikael Norén skriver:

   Tack för intressanta inspel! Jag tycker nog inte Dower är fullt så risig utan puck som du, många andra går ju bort sig också utan puck, men väldigt fokus på just Dowers misstag 😉

   Visst går han bort sig och blir våghalsig ibland, men tycker han ofta reparerar och bryter bra, började dock dåligt defensivt med -10 sina första tio matcher här. Nu har +3 sina senaste 23 matcher här 🙂

   Så helheten är lovande i min värld, men visst säger det något att Lehterä tog bort honom center, men det funkade ju det också.

   • C skriver:

    Nu ska vi vara positiva och glada och puscha framåt, förstår andemeningen där. Därför känner jag mig tråkig som belyser fakta men frågan om kedjorna var ju uppe och för mig var förklaringen solklar.

    Frölunda som äger Dower kunde ju kallat hem honom till slutspelet men valde istället att ta in Erik Borg från Vita Hästen som center och han lirar ordinarie i Frölunda nu så det är inte bara jag och Lehterä som tycker att han inte håller bakåt just nu, även Frölunda har insett det. Det är ju därför han är utlånad till VIK, för att utvecklas och lära sig.

    Det positiva är att med Dower som ytter så har vi en riktig gubben i lådan som kan avgöra matcher. Hans skridskoåkning och puckhantering är väldigt bra och han har en sällsynt förmåga att skaka av sig markering i anfallszonen med sina snabba vändningar. Jag är glad att han spelar i VIK för det är sånna spelare vi behöver offensivt. Sen är han ingen ”tvåvägscenter” än men det kommer han att bli om han lär sig av misstagen bakåt. Som ytter får han fokusera mer på det han är bra på och det kommer säkerligen att ge fler mål och assist från honom.
    Blir Skedung frisk är frågan nog utagerad för då finns det mer att laborera med och Cheek kan återgå till yttern.

    Sen bör nog Lehterä titta på några gamla PP videor när VIKs PP funkade. Nu har de rört till det alldeles för mycket och det var Dowers individuella prestation som gjorde PP målet igår, inte att VIK spelade ett bra PP.

    • Mikael Norén skriver:

     Andemeningen här är att försöka pusha fakta och ge en balanserad bedömning. Kul att Dower äntligen får något slags beröm. Vissa verkar ju nästan ha velat skicka tillbaka Dower, utan att kanske tänka på ålder och potential. Glad att VIK inte skickade tillbaka Dower som många nog ville efter -10 på tio första matcherna.

     Går inte bara att titta på plus/minus heller, men senaste 23, de flesta som center, har alltså Dower +3 och 13 poäng, för att körsbärsplocka senaste 18 har tex Skedung en lång torka med 1+0 poäng och också +3. Jag tror det kan vara farligt att ge en ej kreativ spelare som Skedung för stort utrymme också om man vill nå verkligt långt, samt Cheek som ej så kreativ center. Men vi har nog lite synsätt där helt enkelt och särskilt på Dowers potential.

     Min slutsats är att jag hellre ser att Dower får mer minuter än tex Skedung i 5v5 och PP när det står 0-0 i matcherna.

     • C skriver:

      Jag köper det! Har kanske blivit för mycket tjat från mig om både Dower och Skedung men faktum är att hade VIK haft 4 centrar som alla haft + statistik i plus/minus så hade vi legat minst topp 6 i serien. Jag är mer insnöad på den totala statistiken just nu än namnet på tröjorna egentligen. Bra att du lyfter senaste matcherna med, minns att Dower låg på -7 tidigt så han har absolut utvecklats där!

      Nu funkar Cmore igen och det är snarare Speers som kliver på för högt vid hästens 3-3 än Dower så jag får pudla där.

      Oavsett allt annat så vore det kul att få se Dower som ytter en match till för slipper han ta centeransvaret bakåt så kan vi kanske få ut ännu mer framåt av honom framåt för vi är nog helt överens om att han är en av spelarna med stört potential i laget offensivt! Han har många verktyg i lådan.

      Nu tar vi Hästen imorgon och får vila en dag extra inför kvartsfinalen!

      • Mikael Norén skriver:

       Tack C för att du förgyller bloggen även om man har olika synpunkter, då tvingas man ju slipa på argumenten och skärpa till sig! Men kul att Skedung är tillbaka till Match 2, viktigt då Aronsson försvann.

       Älskar verkligen Skedungs hårda jobb i defensiven, det behövs verkligen, men kanske främst i en fjärdekedja i ett SHL-satsande lag.

       Jag talar mest om Dower som spelare totalt sett och potentialen, och uppenbarligen kan han vara väldigt bra som ytter också.

   • Observant skriver:

    Visst var Dower mycket bra offensivt igår som vinge. Verkar som Skedung är på g nu. Tror han går in på Aronsson plats imorgon. Vill dock ha Cheek som vinge. Vem skall då va center där? Imorgon vet vi svaret. Tycker Lagunov också borde få chansen högre upp i kedjorna.

 8. Bozo skriver:

  Märks att Bergman men framför allt Kangas saknas. Den senare är signumet för lagets förändring och är så viktigt för att få fart på lagkamraterna.

  För en gång skull fick man se en match där VIK överglänste motståndarna i teknik. Hade VH haft mer lirare så hade inte denna match slutat likadant, ibland fås valuta för pengarna.