Tio viktiga gulsvarta frågeställningar inför Match 2 mot Vita Hästen: Kommer Lehterä fortsätta splitta på Z & Fryck i PP, Lagunov mångsidigt storfynd & Skedung tillbaka!

Isak Skedung. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter VIK-vinst i första matchen i söndags väntar Match 2, i bäst av tre, i Norrköping på tisdagskvällen. Bloggen listar några nyckelfrågor för VIK:

¤ Kommer Johan Gustafsson studsa tillbaka till sin normala slutspelsform efter en svag insats i Match 1? Det lär komma behövas…

¤ Hur många PP kommer, i den spelformen starka, Hästen få? VIK var lite odisciplinerade senast och ”normalt” får ju tydligen hemmalaget fler PP på många orter…

¤ Hur kommer kedjorna se ut nu med Skedung tillbaka (men troligen Aronsson borta efter den fula knätacklingen senast)?

¤ Kommer Lehterä fortsätta splitta på tidigare radarduon Frycklund och Zetterberg i PP?

¤ Hur är skadestatus på viktiga karaktärsspelarna, men även med offensiva godbitar, Kangas och Bergman? VIK är betydligt tyngre med dem. Och hur mår Aronsson?

¤ Kan Nick Albano studsa tillbaka till sin mästerliga form precis före Match 1? Amerikanen har högre högstanivå än de flesta andra i dessa två lag…

¤ Vi kan konstatera att Philip Lagunov är ett mångsidigt fynd från modesta siffror i ECHL: Klassmål senast och klev även in starkt som center med bland annat 6/9 tekvinster (67%). Men vad är optimal användning av kanadensaren framöver?

¤ Kommer Cheek få fortsätta slita som center, och är det verkligen optimal användning av truppen i dagsläget? Både Dower och Lagunov är mer spännande centeralternativ, och då skulle Cheek kunna komma mer till sin rätt runt kassen.

¤ Kommer Lehterä & Hirvonen åter våga kasta in unge ungraren Hadobás (som varit sjuk) på backplats i slutspelet? Bloggen hoppas verkligen det!

¤ Kan PP lyfta på allvar nu med Frycklund tillbaka? Varför inte gå tillbaka till ett PP1 med Lindelöf (om han lyfter), Z, Cheek, Frycklund och Salminen bakom mål? (Läs förklaring här).

***

Till sist, kommer VIK överhuvudtaget spela så bra laget gjorde en tid efter Lehterä anlänt? Trots allt gick spelet stundtals på kryckor i Match 1, men nu kan VIK spela mer avslappnat och Hästen har istället all press hemma. Intressant värre hur hemmalaget tar det.

Vilka fler nyckelfrågor finns där?

24 svar

 1. Mats i Wien skriver:

  Herre gud va bra, till kvartsfinal , jag flyger till Västeras pa Tisdag från Wien , hoppas att man kan fa en biljett

 2. Pelle skriver:

  Z och Anthon E saknas ikväll. Vet någon varför. Skedung, Kangas, Hadobas och Gunnarsson tillkommer.

  • Musse skriver:

   Hadobas var med på bänken i söndags men fick inget byte efter sin sjukdom. Z kanske är sjuk, Eriksson är ingen favorit hos tränarna så kanske bara utanför laget. Men lite märkligt att de ställer upp med 8 backar….

 3. Håkan Bråkan skriver:

  Vilka sitter i disciplinnämnden? Är det samma personer som för shl ?
  Någon som vet ?

  • Uppsalaklacken skriver:

   En sökning på swehockey.se ger bara träffar på regionala discplinämnder (Skåne, Blekinge Sthlm m fl). Men det borde väl finnas en central disciplinnämnd som gör bedömningarna? Om inte så förklarar det nog de märkliga besluten nedan…

 4. Sia skriver:

  Kvällens match mot Hästen tror jag blir oerhört tuff att vinna. Hästen har kniven mot strupen. Tips 4-2. Men jag tror vi tar den 3:e avgörande matchen 1-4 (sista i tom bur). hälsar Spåtanten Sia. (Kul om det skulle gå in, ännu bättre att vi punkterar med seger ikväll) 🙂

  • Icing skriver:

   Helst ikväll om man får önska…kan behöva en dag extra ledigt när kvartarna drar igång redan på fredag.
   Forza 💛🖤

 5. Musse skriver:

  Degerstedt fick två matcher…. Fick inte Cheek fyra matcher för sin knätackling och Frycklund tre matcher för sitt kuddkrig. Det är svårt att se någon logik i disciplinnämnden. Aronssons karriär kan vara förstörd…..

 6. Petri skriver:

  Hmm, jag kan inte låta bli att fundera på hur Rauchenwald, Kokkonen och From hade fungerat under Teros ledning?
  Känns som Z värvat fel spelare till en coach som han borde känna till väl…

 7. kent skriver:

  Hej igen! Bergman kommer inte till spel idag! ! Annars till kvarten som vi bara ska till!

 8. C skriver:

  Ett tips! Lyssna på hockeypodden på VIK.se mer scouten Max Strömberg Melin.

  Förutom att killen verkar vara ett riktigt fynd det till kostnad/utfall så var det 2 saker som jag tyckte var extra intressanta.

  1. Att han var med och coachade i Lehteräs första match. Efter den skrev jag ju en kommentar här om att det var en helt annan coaching på slutet än med Paananen. I tex sudden hade vi pucken konstant och gick i princip runt på 3st forwardspar istället för ”alla ska spela” som Paananen körde mycket med. Jag tycker inte coachingen har kommit upp i riktigt samma nivå efter det även om den är bättre än tidigare. Slutsats på det? Vågar faktiskt inte dra det längre än så……

  2. När Max är sådär härligt frispråkig och obrydd och avslöjar nästan för mycket om hur de arbetar vilket bygger intresset för laget på ett mycket bra sätt. Det gör VIK bara bättre och bättre, låter oss få vara med i hur de jobbar mm. Dock blir han väldigt avvaktande när han får frågan om skillnaden med att jobba med Z och NJ. Han väger verkligen orden på guldvåg där… Nu kan man ju tolka in vad man vill i det men jag tolkar iallafall in att NJ har en helt annan proffsighet än vad Z hade och att han lyssnar mycket mer på Max. Vore kul att höra er andras åsikter här? Jag hör ju det jag ”vill” höra.

  • Pelle skriver:

   Jag lyssnade på Max och även hans far Thomas redan förra säsongen i poddar på Svenska Fans-sidan. Där även supportrar/experter från andra lag deltog, även VIK:s skribent ibland (var nog Henrik Olsson). Då fick jag ett väldigt bra intryck av båda Melinarna. Alla i podden verkade ha stor respekt för Max kunskaper. Då blev jag glatt överraskad att Z knöt honom till VIK som scout. Jag fick en mycket bra magkänsla. VIK behövde ju förstärkning på scoutsidan.

   Då när jag skrev positivt om värvningen av Max, var det någon, jag tror på den här sidan, med en dräpande kommentar som jag glömt, tydligt gav signalen att han tyckte jag var mindre vetande. Jag hoppas han har bättre förståelse nu att det här faktiskt var en bra idé.

   Att sen NJ ville behålla Max förvånar mig inte alls.

   • Mr H skriver:

    Pelle: Rätt – helt klart att VIK behöver bygga på scoutsidan. Ingen som vet något om hockey kan säga något annat. Max gör det bra. Bra gjort av Z att ta in honom. Vi kanske behöver utöka den sidan lite till. Jag har någon jämförelse och ide’ som jag återkommer om.

  • Mr H skriver:

   Bra analys, C!

  • Icing skriver:

   Intressant att höra….tänkte på en sak som Max sa efter Kik borta när han stod i båset och fick frågan om han ville fortsätta där…Näää….man ser inget och har ingen aning hur matchen är….
   Hur är det i VIK??.. har vi folk på läktarna som har översikt och i kontakt med tränarna eller får dom input i pauserna eller inte alls.
   När man ser på NHL verkar alla ledarna få input direkt i örat…
   Svårt att ändra något om man inte ser vad som borde göras.

 9. Bozo skriver:

  Den dagen då VIK har så många spelare tillgängliga att Anton Svensson sitter på läktaren, då har man ett slagkraftigt lag.

 10. Musse skriver:

  Vi behöver en Lunis som kliver fram i de här matcherna. En så viktig spelare som kan göra det oväntade och bryta mönster. Har inte gått att känna igen de senaste matcherna. Möjligen hämmats av någon skavank?

 11. C skriver:

  Får VIK tillbaka Kangas och Bergman blir vi väldigt farliga. Båda prisades som säsongens bästa spelare i sista seriematchen och de har väldigt viktiga roller i sina respektive kedjor. Spelar de båda och med Skedung tillbaka har vi 3 spelare som går rakt in i var sin kedja jämfört med Hästen hemma. Det borgar för att vi kan hitta tillbaka till det fina spel vi stundtals haft under Lehterä. När Aronsson blev skadad senast fanns det inga spelare över att laborera med. Nu finns chansen att hitta kedjor med kemi igen.

  Saknar Bergmans inåkningar i zonen väldigt mycket, särskilt i andraperioderna då vi blev för tillbakatryckta senast.

 12. Pelle skriver:

  Kent påstår i kommentar till förra artikeln att Kangas är spelklar. Finns det någon källa?

  • Kent skriver:

   Hej Pelle! Kan inte röja källan som du förstår! Då är jag körd på info! Nu kör vi!

   • Pelle skriver:

    Jag förstår. Jag var bara nyfiken på i fall jag missat något som någon sagt offentligt. Man försöker ju hänga med och bevaka alla källor.
    Sen kan det ibland finnas folk som sprider falsk info baserat på lösa rykten. Då vill man gärna ha en källa så man inte blir lurad.