Trots mardrömsstart lyckades VIK med het Z bromsa Mora – den förväntade galaföreställningen uteblev efter bra defensiv men den riktiga skärpan saknades

Lukas Zetterberg är het. FOTO: JIMMY GERDIN

 

VIK föll med 1-3 borta mot Mora på fredagskvällen. Men det var ändå ett steg framåt jämfört med tidigare då VIK trots en så tuff start inte lät starka Mora glida runt på en skridsko. Det var nära 2-2 i slutet med en styrning i ribban av Cheek.

Mardrömsstart för Ian Blomquist i nät, troligen rostig i sin blott andra start på 20 dagar, med tavla direkt vid 1-0 efter 3.30. VIK tillbaka i gamla synder inledningsvis och passivt med mycket dumpa in vilket gav Mora mer vind i seglen än kanske nödvändigt.

2-0 slarv Bohm och grov pucktitt Johansson och Aronsson efter 4.19, gamla synder som sagt. Ian utbytt efter den returen.

Zetterberg (7+1 på sju Lehterämatcher nu) är som ny spelare under Lehterä och fin passning, men Bergman dålig precision. Även svagt skytte av Bergman på gratisläge som Z stressade fram senare.

VIK kom tillbaka och började vårda pucken mer; ”Safe is death (som en känd coach sa)” – man måste våga spela ishockey annars sköljer Mora bara över i vågor om det mest dumpas in puckar.

2-1 via klassavslut Zetterberg direkt efter ny bra tek Cheek vid 9.22. Aronsson ”räddade” enträget på Morachans efter att ha spelat försvar och undvikit pucktitt. 7-4 chanser Mora 5v5.

VIK tråkade ut Mora i andra efter att Lehterä predikat länge att man måste spela annorlunda i andraperioder. MIK började faktiskt 2:a med tre icings.

VIK vann chanserna med 4-1 i 5v5 i andra perioden. Men något avslaget generellt i oväntat tyst arena. Hadobás och Jansson många bra aktioner och #10 fixade ett PP. Men Lehterä har ännu inte alls lyckats laga det trasiga PPet, två stora missar Salminen, och felpass Svensson och smådålig precision Jansson i PP.

Efter det dåliga PPet sjönk VIK tillbaka men Mora fick mest utsida. Tveksam 2:a på Jardeskog och halvfarligt PP Mora, men Hadobás bra även defensivt. Jättechans Östman, bra av främst Speers, men även Jansson och Bergman.

Bloggen har ju gnällt mycket om pucktitt, men nu var exempelvis Lunsjö, Aronsson och Speers och många fler riktigt vakna och tog bort Morablad effektivt, äntligen Lehteräeffekt även där. Nu fick inte motståndarna så många gratismål som tidigare då många VIK:are ofta förut bara stod och kollade ut i det tomma intet i egen zon.

Tredje perioden inleddes med en ny bra aktion av Zetterberg till Bergman. Jansson fixade ett PP, men åter bedrövligt spel i 5-mot-4 och nästan farligare åt andra hållet. PP är så dåligt att orden har tagit slut för att beskriva detta haveri.

En annars stark Bohm drällde och Johan Persson lyckades på något sätt slå pucken parallellt med mållinjen bakom JG. Hadobás var strålande, men tog kanske en onödig crosscheck. Jardeskog & Co. dock mästerliga i efterföljande BP. Jesper Johansson täckte skott.

Bergman hade en ny suverän höghastighetsåkning och serverade Cheek jättechans, och sedan bommade även Zetterberg returen i två stora chanser för VIK:s två bästa skyttar. Sedan en dålig utvisning av en för dagen helt under isen Simon Robertsson, men VIK överlevde även det.

Det var mycket Mora i sista perioden fram till slutminuterna, VIK kändes aningen trötta långa stunder i tredje.

Bra av Lindelöf – och Salminen hittade Jardeskog fint – men skyttet är inte #77:s paradgren. Östman sköt och Cheek styrde ett skott rakt i ribban i slutet, istället kladd och Mora mål i tom kasse sedan Jansson av någon anledning inte skyddade det tomma målet.

SAMMANFATTNING

Lite synd att VIK skulle börja så illa med en tavla av Ian och passivt spel och grov pucktitt på 2-0-målet redan efter 4.19. Men överlag var det åter en passiv start då VIK började dumpa in puckar vilket gav tidigt initiativ till Mora.

Men resterade 55 minuter gjorde VIK det helt okey, även om man kanske var lite trötta efter onsdagens match och den där sista skärpan saknades. Mora vann chanserna med ”bara” 14-13 i 5v5, men i PP var det klasskillnad då Mora vann lägena med 6-1.

Hoppas Ian kan radera denna match ur hårddisken direkt, ty 19-åringen har ju varit väldigt bra tidigare. Till Ians försvar var det nog lite rost också efter att detta bara var den andra starten på 20 dagar. JG kom in och stärkte sina aktier med en solid insats och tog alla 21 skott.

Cheek var tillbaka och trots i ovan centerroll var #13 bra med 7-0 i NP och alltså sånär poängräddare med styrning i ribban i slutet. Annars var det främst Zetterberg och Lunsjö som drev VIK:s offensiv, men även Speers fortsatt bra, och givetvis Bergman. Dower bitvis briljant, dock lite nya äventyr, men reparerade också.

Dock hade Dowers kedjekamrat Robertsson en riktigt jobbig kväll med 0-3 i NP och en onödig utvisning som Lehterä inte var glad åt i TV. Men så är det med unga spelare, det kan gå väldigt mycket upp och ner.

Speers (8-1 i NP) gör det bra trots att kanadensaren får spela mellan två så otroligt ojämna yttrar i Salminen och Svensson (riktigt blek med 1-2 i NP), här hoppas vi snart få se någon bättre vinge för Speers – kanske Tucsonkompisen Philip Lagunov?

På backsidan gladde åter Jardeskog (9-1) och Bohm (10-3). Hadobás imponerade fortsatt med ofta rejält spel i egen zon med 8-1 i NP. Filip Persson utgick tidigt av oklar anledning. Lindelöf ganska blek men bara ett misstag i afton (2-1 i NP) vad bloggen kunde detektera.

Albano verkade vara helt petad och var inte ens ombytt denna gång, amerikanen kan ha hamnat i Lehteräs och Hirvonens frysbox. Lite väl hårt ändå kan tyckas med tanke på andras lika svajiga insatser.

Hursomhelst var defensiven mycket bättre där VIK nu äntligen börjat spela försvarsspel med vaksamhet och markering i egen zon. Tidigare stod många som sagt bara och glodde puck, i afton var det mycket bättre vakenhet utan puck.

Synd bara att PP är så obeskrivligt dåligt, här har absolut inget hänt under Lehterä. Det är verkligen synd att VIK just nu verkligen inte kan spela PP, lite bättre här och det hade kunnat bli poäng även i afton. Hur ska Lehterä kunna rädda detta så VIK får ett PP?

PUCKLIGAN

5 Lukas Zetterberg

4 Ludvig Jardeskog

3 Zeteny Habobás

2 Oliver Bohm

1 Johan Gustafsson

6 svar

 1. Observant skriver:

  Avsaknaden av Frycklund o Skedung hämmar anfallsspelet enormt inte minst i pp. Hoppas Lagunov kan tillföra något där? åtminstone Frycklund lär inte spela mer om det inte blir kval.

 2. Allt eller Inget skriver:

  Håller med om att Paananen aldrig hade plockat ut Ian efter 4 min. Laget före jaget gäller nu. Gustafsson spikade ju igen när han fick stå. Tingsryd, Björklöven (borta) Mora, Kristianstad 3 matcher hemma
  VIK bör ta 6 poäng mot Tingsryd och Kristianstad. Kristianstad och Östersund är 4 respektive 5 poäng efter VIK. 4 -Matcher onsd. fred.nu. Två super viktiga veckor nu. Blir väldigt besviken om folk sitter hemma nu när det verkligen gäller om VIK ska få fortsätta spela. Det brukar vara lite folk mot Tingsryd och Kristianstad. Men nu gäller det allt eller inget 🥁🎺🎷🎤

  • Icing skriver:

   Mmmm.. men Kik i sista omgången är borta…kan bli avgörande..

 3. C skriver:

  Starkt av ett i år dåligt VIK att fortfarande ha chans på poäng med styrning i ribban med 3 min kvar borta mot ett lag som vunnit 20 av sina 21 senaste och bara saknade en spelare.

  VIK släpper plötsligt till klart mindre målchanser och jag tror att Lehterä har en viss effekt i det men även att vi faktiskt har lite andra backar på isen numera. Micke förklarade ju klarsynt i VLT podden att VIK har 3-4 backar som faktiskt knappt kan försvara. 2 av dem har nu bytts ut så jag fortsätter gärna med samma backbesättning som igår säsongen ut! Låt de som inte spelade vara kvar utanför laget.

  Starkt också av Lehterä att plocka Ian direkt efter 2 insläppta. Det hade aldrig Paananen gjort så tidigt och det är det som i förlängningen ger oss chansen på poäng. Laget behövde det draget för att ladda om. Sen höll JG faktiskt nollan borta mot Mora -4 minuter vilket i sig är otroligt starkt.

  Ser fram emot onsdag, läge att Svensson får se matchen från läktaren då så kanske han vaknar lite igen inför slutmatcherna.

 4. patrikH skriver:

  Det känns väldigt gnälligt att hänga ut enskilda spelare, men jag kan inte låta bli att irritera mig på Svensson #11 som inte vann en enda duell och mest framstår som en valpig lyxlirare som endast kan spela när han får fria ytor men inte klarar av duellspelet. Hoppas han visar i nästa match att jag är för kritisk mot honom. Jag hoppas också att laget får fortsätta utvecklas och även få till PP som ju inte riktigt håller måttet ännu.

  • Icing skriver:

   Konstigt att hänga ut #11 när vi har en målvakt som inte kan stoppa en badboll… där rök matchen oavsett om #11 är en lyxlirare eller ej.