Ultradefensivt VIK tog tre poäng mot Asplöven tack vare Fransson och Romanos & Caputis avslut

Så här såg det ut framför Fransson då VIK i Haparanda ställde upp en passiv köttmur i egen zon. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Om vi ska vara snälla var det ett VIK i energisparläge som besegrade Asplöven borta med 3-0 efter två mål av Romano och ett av Caputi på tisdagskvällen. Skotten vann Asplöven med 33-15 (!) vilket var väldigt talande för hur det såg ut på isen.

Första perioden var riktigt usel anfallshockey från båda lagen. Asplöven fick sex minuter i power play men VIK gjorde det bra i boxen och Fransson var fantastiskt lugn och samlad.

Det enda som hände i offensiv väg för VIK var Romanos fantastiska 0-1-mål efter 19.26. Den lilla pucktrollaren kom i hög fart längs vänsterkanten, stannade, och satte sedan fart igen. Det hela slutade med att pucken satt i krysset. Att göra sådana tempoväxlingar med full puckkontroll är få spelare förunnat. Ofattbart att Vienna Capitals inte satsade vidare på Romano.

I andra perioden kom Asplöven ut hårt och spenderade största delen av perioden i VIK:s zon. VIK sjönk ihop i knät på Fransson, kan ha varit en medveten strategi, annars är VIK illa ute om lägstanivån är så här brutalt låg.

I tredje perioden var VIK fortsatt ruskigt defensiva och tillbakadragna och Asplöven fick spela runt runt i anfallszon. På en kontring höll Jeremy Williams iskallt i pucken och serverade Caputi ett friläge. Caputi avslutade sedan mycket snyggt fram till 0-2 efter 47.10. Romano satte sedan 0-3 i tom kasse.

Sammanfattning

Man kan se den är matchen på två sätt. Antingen att VIK var ganska utspelade av ett tänkt bottenlag eller att VIK försökte spara på krafterna och tråka ut sin motståndare inför kommande tuffa matcher mot Rögle (hemma torsdag) och Karlskrona (borta lördag).

En oro är dock att VIK saknar tempo att få uppspel på spelare i hög fart. Nu blev det istället två lyckosamma kontringar VIK gjorde mål på, snarare än att det kom efter spelövertag eller bra kombinationer. Mot ett lag som Asplöven borde VIK kunna styra spelet bättre med puckkontroll inom laget. Men laget är uppenbarligen inte där än.

Sedan är det också så att på bortaplan i de klaustrofobiska hallarna i Haparanda, Gränby och Ljungby är det oerhört svårt att spela champagnehockey. Det gäller inte bara när VIK gästar. Malmö åkte exempelvis på pumpen i Haparanda och ikväll torskade Djurgården i Gränby. SSK föll i en likartad match i Ljungby.

Fagervall kanske inser att det är nästan omöjligt (?) att få till ordnat spel i dessa trånga islador. Undertecknad har i alla fall aldrig sett VIK spela champagnehockey i Tingsryd, Troja, Gränby eller Haparanda. Då kanske det är mer sannolikt att vinna med en riktigt defensiv grishockey och vänta på sina chanser än att ge sig in i en chansartad raggarhockey.

För VIK gjorde det ändå bra i afton att man boxade ut Asplöven till stor del framför Fransson och tvingade hemmalaget till många avslut från distans. Med Fagervall har det ofta sett ut på detta sätt på bortaplan med få mål och tre poäng. Vi kan väl leva med det så länge VIK växlar upp mot bättre lag?

Mikael Frycklund gjorde en bra match som andrecenter. Men McArdle var helt ut form denna match och Romano var ganska anonym. Förstakedjan blixtrade bara till några gånger men Doell var riktigt blek, även i teken. Trots allt är det snart kontraktsförhandlingar igen för Doell och då är det inte bra med “no-shows” som denna.

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Fransson – Tredje nollan på fem matcher! Var riktigt bra igen i afton och tog 33 skott. 97,18 i räddningsprocent nu och 0,8 insläppta/match. Magiska siffror.

2. Tony Romano – Blixtrade till och visade grym klass vid viktiga 0-1. Det räcker för två stjärnpoäng idag. Anonym som resten i övrigt.

3. Luca Caputi – Gjorde egentligen bara en bra sak som Romano. Men det var riktigt bra på friläget.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://24.media.tumblr.com/f86184bee9a0970f50a62ae3fd86ec4f/tumblr_mtguo7xRi11rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Daniel O - Avatar021danneDaniel O

@VIKFanCentral Jag skulle redigera. Fredag och jobbvecka vettdu 🥴

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@021danne Ah, förstår! Stort tack, roligt höra Daniel! 😊💛🖤

SvaraRetweetFavorit
Daniel O - Avatar021danneDaniel O

@VIKFanCentral Sorry jag råkade radera tweeten, men det som stod till Micke var: "Vilken hjälte du är! På en fredagskväll" Slut citat 🥳

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Lite om det universella ledarskapet oavsett serie eller sport under brinnande fotbolls-EM - Thomas Paananens utmani… https://t.co/oaZ1QCbmgJ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto