Upp- och nervända världen i VIK då ”doldisar” som Roe, Östman & Tornberg glänser – men inte VIK:s ”stjärnor” – som dock till slut fick lite ordning på PP i Karlskoga

Marcus Bergman avslutade VIK:s comeback med en soloprestation. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 4-3 i Karlskoga på torsdagskvällen efter en push i tredje. Men det var 40 bleka minuter innan de sista bättre 20.

VIK saknade tidige ”målkungen” Mathias From och tunga backarna Simon Fernholm (nu varit borta sedan efter match 1 i Skoda efter en skadedrabbad säsong i AIK…) och Ludvig Jardeskog. BIK saknade också några bra namn, som backen Johan Larsson.

Alexander Lunsjö blev efter 59.13 väldigt sen matchhjälte som siste man på pucken efter ett mycket tjusigt PP-mål där Filip Karlsson, Alexander Rauchenwald och Mikael Frycklund fick pucken att gå som på ett snöre.

Men så mycket mer tjusigt var det inte denna match. Särskilt inte då VIK brände sex av sju PP med svagt spel. BIK var dock 50-procentiga och spänstiga i PP.

BIK kom annars ut bäst i första och VIK var sega inledningsvis. VIK kom dock allt mer och fick två PP. Skedung klarade sig turligt från misstänkt knätackling.

Lite bättre tendenser i PP (Karlsson och Rauchenwald hade en bra variant men Frycklund brände jättechansen där). 4-2 chanser BIK 5v5, 4-2 chanser VIK PP.

Mycket blek andraperiod som inleddes med svagt 5-mot-3 för VIK. En annars solid Persman gick bom och åkte ut. Sedan slarvig tvåa av Lunsjö gav 1-0 BIK i 5-mot-3. Detta sedan Gunnarsson och Johansson helt slutkörda lämnat lysande JG ensam.

3-2 chanser BIK 5v5, 4-3 chanser BIK PP. Offensiven osynkad och VIK hade svårt att få till långa anfall. Men BIK var inte mycket bättre, dock var BIK klart vassare i PP.

I tredje klev Marcus Bergman in i handlingen efter att även powerforwarden varit blek de första 40, som nästan alla andra. Först brände Bergman förbi Oliver Åkelid och serverade Jesper Johansson som satte 1-1 efter 42.23.

Efter bra rensningar av Gunnarson och Wikman fick Bergman sedan ett friläge och satte 1-2 distinkt endast 24 sekunder senare. Plötsligt kändes det som 18/19-Bergman offensivt.

Kangas fixade sedan ett nytt PP, men den spelformen var som sagt fortsatt under all kritik. Istället fick Kangas näta efter en smart pass av en åter mycket vass Roe fram till 1-3 efter 50.12.

Roe var dock kanske lite mindre lyckad vid 2-3-målet efter 55.22 då den annars utmärkte amerikanen möjligen hamnade för högt i boxen och gata BIK. Samtidigt gjorde BIK det bra då de alltid spelar PP så avslappnat, snabbt och kreativt. Janssons utvisning som föregick reduceringen var inte överdrivet nödvändig.

3-3 kom på en osannolik biljardpuck som på något sätt från sarghörnet gick via Filip Karlssons bakhasor och in i nät efter 56.29. Kanske gjorde lottovinnaren Emil Öhrvalls överdrivna firande hockeygudarna sura.

För i slutet funkade äntligen Karlssons och Rauchenwalds variant som gav Frycklund gata att ge Lunsjö nästan öppet mål för 3-4 i PP efter 59.13. Men BIK skapade en sista jättechans då JG åter fick briljera i kassen.

SAMMANFATTNING

Totalt sett en svag prestation av VIK. Ett BIK som tappade allt fler spelare vann chanserna i spel 5-mot-5 med 12-8 och var dessutom mycket bättre än VIK i PP.

Men om vi börjar med det bästa. De oprövade/ifrågasatta backarna Ludvig Östman, Logan Roe och August Tornberg glänste även denna afton. Alla tre vinner många närkamper i egen zon, samt sätter igång spelet med krispiga passningar.

”Små” puckvinster längs sargerna är denna blogg oerhört svag för, särskilt när de omsätts till snabba fina uppspel. Där ser det ut som Patrik Zetterberg har gjort två fynd i Roe och Östman. Bloggen vågar härmed alltså sticka ut hakan och säga det. Tror inte jag får äta upp det.

Men bäst, tillsammans med Johan Gustafsson, var faktiskt August Tornberg. Backen ser nu äntligen ut som +27-killen som hyllades i Björklöven. Tornberg hade hela 7-0 i noterbara prestationer vilket var bäst i laget denna afton.

Backsidan kan därmed ganska överraskande framöver kunna kännetecknas av både bra bredd (nåja, rent siffermässigt är det bara sju A-lagsbackar) och fin spets. Backjunioren Karl Persman stod för ett solitt dagsverke och gjorde knappt ett misstag och har en härlig kombo av tuffhet och storlek.

Johan Gustafsson gjorde sin klart bästa match och var chanslös på alla tre målen. Nu var JG så där tät som alla hoppas på. När BIK hade ett långt 5-mot-3 stod JG emot på ett imponerande sätt fram till att alla utespelare fick total mjölksyra och JG lämnades ensam mot två BIK:are…

Framåt var åter Marcus Bergman främste forward. Det är ju lite speciellt då laget värvat in så ”fina namn”. Men tillsammans med From (saknades idag) och Frycklund är Bergman lagets bäste genombrottsforward, som även gav poäng i afton.

Frycklund och Rauchenwald gjorde kanske sina bästa matcher hittills, men de behöver upp än mycket mer. Dessa två hittade varandra några gånger i PP och det gav till slut utdelning vid 3-4-målet sent i tredje.

Men VIK skulle behöva se att Frycklund och Rauchenwald oftare bär och fördelar puck och skapar längre anfall. Karlsson gjorde det bra i PP med några instick.

Kangas och Wikman stod som vanligt för energiska och effektiva insatser med mål och poäng. Men i övrigt var det blekt bland forwards. Thorwalls syntes inte så mycket, men höll pucken bra vid något tillfälle och visade på kyla.

Lunsjö syntes inte mycket denna afton men visade bra touch och satte det matchavgörande målet när det behövdes som mest. Det kanske såg lätt ut, men vissa kan ju nästan konstant inte ens träffa oceanen eller väggarna inifrån en lada med en puck. Exempelvis måste Frycklunds skytte upp mycket, alldeles för oprecist och omständligt denna försäsong.

Kanske lite oroande att BIK, SSK och HV71 ligger så klart före VIK:s power play i detta skede. Faktiskt känns det nästan lite egotrippat eller tunnelseendeaktigt i vissa lägen då spelare helst skjuter enkla skott eller håller i och suger på pucken för länge. Men det är nog bara så det ser ut?

Pucken måste gå snabbt, så är det bara. Men det sista riktigt vackra PP-målet kanske löser upp knutar? Och såklart att det äntligen blev en seger mot en allsvensk kombattant.

En sista liten tanke kan ju vara att VIK:s numera mer rutinerade och namnstarka lag inte är överdrivet tända på försäsongshockey. Och att den riktiga tändningen kommer senare då andra mindre seniora lekt rommen av sig…

PUCKLIGAN

5 August Tornberg

4 Johan Gustafsson

3 Marcus Bergman

2 Logan Roe

1 Ludvig Östman

8 svar

 1. Kalle skriver:

  Håller med om att z och Jansson sabbar tempot i pp. En annan, lite mer positiv grej jag la märke till, var en 2 mot 1 vik hade mot sig. Då backen inte gick på puckförare, och Gustavsson slapp sidleds förflyttning, resulterade inte heller i mål. Måste vara mycket bättre?

  • Bozo skriver:

   Det syns att de så mycket vill lyckas så att det låser sig. De brinner verkligen för klubben, men det kan också bli tungt att bära. Alla kan må bra av läktaren i ibland.

 2. Jeppe skriver:

  Håller med om att Tornberg ser grym ut!! Det är nog lite som du sa i podden att man inte vet hur ont en spelare har. Tycker han spelar med en pondus som ser ut att smutt av sig, eller att backarna spelar med en pondus som smittar av sig. Grym backsida!!!

 3. Bozo skriver:

  Stora problemet i PP är att man kommer in i uppställt spel så sällan. Jätteproblem hittills att spela över mittzon trots en man mer. Det ska ju egentligen vara skott, motståndarlaget rensar och sen ska man vara tillbaka i uppställt spel efter 15s. I VIKs fall får man endast till 2 riktiga anfall per PP. Sedan kan inte tekningsprocenten se speciellt bra ut så här långt. Använde våra skridskostarka spelare (som är i form) i PP och låt dom ta in pucken i anfallszon.

  • Musse skriver:

   Vi har ju utmärkta spelare som Lavoie, Frycklund och From som enkelt tar in pucken i zon i år. Problemet är när vissa spelare flyttar den för långsamt i anfallszonen, och i många fall ger bort den helt i onödan iom riktigt dåliga beslut. Tyckte många såg tunga ut mot hur det såg ut i Södertälje. Säkert nertränade som det ska vara vid den här tiden.

 4. Bozo skriver:

  Tyckte BIK såg skridskosvaga ut. Det är man inte van med. Men vilka backar vi har, bästa sedan konkursen.

  När man inte trodde PP kunde bli sämre efter två usla säsonger.

 5. Musse skriver:

  Håller helt med din analys. Skulle även önska att pp går mer över andra spelare än Jansson och Z då de drar ner tempot. Känns det igen från förra säsongen….?

  • UliH skriver:

   Håller med. Är ju helt uppenbart att Zäta i pp tyvärr inte funkar, trots hans bössa.