Uppfriskande att HA äntligen kastar handskarna mot SHL/förbundets kortsiktiga vinstmaximering, fallet Karlskrona & scout om Brady Ferguson – ny i Rögle

Det var imponerande att se hur många bra lag det finns i Sverige då VIK var i Ettan. Som exempelvis Mariestad. Den bredden måste bevaras till varje pris! FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Från en viktig serie  – till en strypt farmarliga – och tillbaka till att anses vara något viktigt för svensk hockey igen? Paradigmen har skiftat något under åren och Allsvenskan har varit under en form attack från de ovan i SHL/förbundet.

Fram till nu har väl också Allsvenskans ledning funnit sig i denna hackordning som manifesterades ur den kortsiktiga vinstmaximeringstanken via VD:n för SHL, Jörgen Lindgren & Co. Men 2018 sparkades Lindgren då SHL plötsligt verkade inse saker:

– Vårt ansvar är att svensk hockey och vår publik skall känna att SHL präglas av tillit, transparens och förtroende. Till delar måste det återskapas. Då får vi börja hos oss själva där en ny ledning får ansvaret för det viktiga arbete som ligger framför oss, sa Anders Källström, SHL:s ordförande, 2018.

– SHL skall vara något som hela hockeysverige känner stolthet över. Det handlar om att representera den högsta nivån men också att SHL har ett stort ansvar för att värna den svenska modellen – drömmen om att nå den högsta ligan – och kunna prestera hockey av högsta nationella och internationella klass, sa Anders Källström till SHL:s hemsida.

***

Kloka ord ovan från SHL:s ordförande då – men har man verkligen levt upp till dessa ord från 2018? Hursomhelst glädjande att HA:s VD Stephen Guiance (efter fem år på sin post) äntligen börjar stå upp för HA på riktigt.

Först attackade Guiance de odemokratiska delarna:

– Hockeyallsvenskan är landets tredje största liga, mätt i såväl popularitet som antal besökare per säsong. Ändå har ligan eller dess klubbar ingen representation i svenska ishockeyförbundets styrelse. Det har däremot SHL och SDHL. Det tycker Guiance är fel.

– Det är inte rimligt att en intresseorganisation som SHL har garanterad plats i SIF:s styrelse. Det vore som om SAF eller LO prenumererade på en plats i regeringen, sa Guiance.

Sedan gick Guiance hårt åt ishockeyförbundet och ordföranden Anders Larsson då Karlskrona tvångsdegraderades från HockeyAllsvenskan:

– Först sätter förbundet Karlskrona i den här situationen och sen drar man undan benen på dem, säger Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance.

– Först förstör man för klubben när man tvingar dem att bygga och sedan straffar man dem när de inte klarar ekonomin, menade Guiance.

***

Uppfriskande rakhet och tydlighet från Allsvenskan. Äntligen. Den kortsiktiga vinstmaximeringen från SHL/förbundet skulle på sikt även dra undan benen på svensk hockey i stort då alla ligor och klubbar under SHL långsamt skulle svältas ut.

Och det skulle alla, även SHL och Tre Kronor, förlora på. På sikt.

”Paradigmet” kortsiktig vinstmaximering kommer såklart från valda delar ur företagsvärlden. Detta då hockeyn verkar ha tagit in renodlade affärsmän ur den skolan som mellan raderna säger att de på toppen ska kräma ur allt som går – så länge det bara går. Det tänket passar särskilt illa i idrotten i Sverige.

***

Ty, hur kan en nation med 10 miljoner invånare regelbundet slå giganter som Kanada, USA och Ryssland, som har mångfalt fler licensierade spelare? Vi levererar världsstjärnor per capita på ett imponerande sätt.

Grunden i allt detta är såklart att vi har många äregiriga klubbar och spelare där ute som vill uppåt i seriesystemet. Det blir ett väldigt tryck i systemet med en vilja som nästan kokar över. Detta har vi i Västerås bevittnat från första parkett tidigare under en säsong i Sveriges tredjeliga. Det var lärorikt och gav många nya insikter.

Insikten om denna glöd och de massvis av talangfabriker som finns i åtminstone våra tre förstaligor är kanske är unik. Där HockeyAllsvenskan är en viktig länk mellan skylfönstret i SHL och de många förädlingsstationerna i HockeyEttan.

Den glöden måste bevaras till varje pris om Tre Kronor fortsatt ska vinna VM och OS även i framtiden.

***

Så lite ”riktig” hockey även i detta inlägg. Rögle har gjort en intressant värvning direkt från suspekta ECHL i centern/yttern Brady Fergusson. Säkert en förhållandevis billig värvning.

– Absolut är han skicklig, bra händer och hårt skott, säger en NHL-scout som sett honom två matcher. Spelar vänster halvsarg i PP. Men svårt att bedöma hans skridskoåkning eller spel över hela isen på SHL-nivå på bara två matcher.

1 svar

  1. Bozo skriver:

    Som det vanliga i företagsvärlden (framför allt i börsnoterade) är det giriga (tillskillnad mot äregiriga) personer som leder. De blir inte ekonomiskt rikare av att svenska landslag går bra. Inför incitament där ledare och lag får ekonomiskt ersättning i hur bra svenska landslag går och hur väl ledare/lag har bidragit till det.