Vad som kommer krävas spelare för spelare för en plats som odödlig i den gulsvarta hjältedalen

Marcus Söderkvist

Mot Malmö den 20/11 spelar Marcus Söderkvist sin 700:e match! Då och där ska han hyllas! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK står inför en svår utmaning efter att de gulsvarta grävt en liten grop efter 20 matcher. Centralen tar här en snabbtur genom VIK-truppen och siar om vad som kommer behövas för att dagens VIK:are ska få sina platser som odödliga i den gulsvarta hjältedalen.

Jonas Fransson: ”Frasse” måste stabilisera sitt spel till fjolårets 93-94%-nivå. Väl i vår måste 34-åringen vara utvilad och fräsch, förhoppningsvis tack vare Bjurö.

Jonathan Bjurö: Bjurö har sett bra ut och spelat stabilt. Det som skiljer Bjurö från en allsvensk starter verkar vara att 23-åringen tappar lite koncentration och någon enkel puck slinker in. Men eftersom tekniken ser fin ut är det nog en fråga om kondition och rutin för att undvika de dipparna.

Per Helmersson: Kaptenen måste förenkla spelet och skicka mer sarg ut när det krisar. Det är en konst i sig som exempelvis Nicklas Lidström och Brendan Mikkelson bemästrade/bemästrar. Är viktig med sitt hjärta, ledarskap och uppoffrande spel. Var med och spelade upp Skellefteå till SHL och var VIK:s bästa back i förkvalserierna 10/11 och 11/12. Brukar bli bättre desto längre säsongen lider.

Jonas Emmerdahl: Har varit helt okey, men har nog saknat Lindh lite vid sin sida. Har många verktyg och är kanske lite underskattad i egen zon med sin räckvidd och rörlighet. Behöver lite mer självförtroende och pondus i offensiven.

Johan Jonsson: Bäst plus/minus i laget tack vare smart defensiv och räckvidd. Behöver hitta offensiven från kvalserien då Växjö gick upp. Då blev det 0+6 från Jonssons klubba där Skultunasonen var en nyckelspelare. Verkar också sakna lite självförtroende i spelet med puck. Bör kunna spela mer fysiskt, eller så är det inte en del av repertoaren helt enkelt.

Nick Angell: Bara att fortsätta, har en egen högstanivå i spelet. Enda önskemålet är att Angell börjar skjuta mer och vassare. Har ju krutat in 50 mål i DEL, KHL och SHL på inte alltför många matcher. Behöver kanske bli mer självisk?

Robin Jacobsson: Behöver komma in i laget och bli varm som skytt i PP2. Kan kanske också hotta upp accelerationen i skridskoåkningen då matchträningen satt sig. Ingen fara för toppfarten dock.

Robin Jacobsson behöver lyfta sig själv och VIK:s backspel. Får gärna hitta Tingsrydsformen då det blev nio mål. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hampus Larsson: Började bra bredvid Angell, 19-åringen har alla verktyg som behövs. Har sedan hattats in och ur laget och verkar ha tappat lite självförtroende av det. Tror VIK-ledningen måste bestämma sig om Larsson ska vara en topp-6-back eller ej. Känns lite lika som ifjol då Larsson också tappade efterhand. Kanske bäst med en utlåning?

Simon Fredriksson: Saknas kanske också här lite självförtroende? Har bra skridskoåkning för sin storlek och okey passningsspel. Ett intressant råämne som snabbt behöver hitta mer pondus för att hjälpa VIK redan i vår.

Kristians Rubins: 16-åringen kom från ingenstans, imponerande och försvann sedan lika fort. Vad hände här? Visst gjorde Rubins några uppenbara misstag men visade annars mycket pondus och allroundspel. Ska dock ha drabbats av mindre skada. Liknades vid NHL-backen Victor Hedman av Harald Lûckner och Thalberg började också snacka om NHL. En joker i leken som säkert kan komma tillbaka senare. Varför inte som SHL-hjälte i vår?

Marcus Söderkvist: 32-åringen blir bara bättre med åren. Behövs dock mest som back nu då det saknas lite pondus där. Kastas ibland in som topp-6-forward, men det har aldrig funkat. Passar bäst utan offensiva krav. Nog bättre om Jacobsson får lira back i PP2.

Erik Andersson: Kom in lite som ett vilset yrväder. Har dock funnit känslan och spelet offensivt mer och mer. Viktig som puckdrivande farthållare i 5-mot-5 i ett annars inte supersnabbt VIK. Frågan är dock om Nittorpsson nummer två håller som topp-6-forward i ett SHL-satsande lag? Har lirat med Johner och Conny.

Jonte Berg: Har bidragit mycket i box play som en större variant av Linus Svedlund, suger åt sig puckarna bättre tack vare storleken. Poänglös efter elva matcher, behöver kanske lite mer pondus i offensiven för att avlasta topp-2-kedjorna lite. Behöver hitta offensiven från förkvalet våren 2012 då det blev fem fina poäng. En av seriens mest kraftfulla skridskoåkare. Det borde gå att utnyttja mer offensivt.

Mathias Bromé: Kämpar och sliter, driver mycket puck och skapar energi. Men ineffektiv offensivt och skulle ibland behöva släppa pucken. Känns lite lätt i vissa moment. Frågan är hur mycket offensiv som finns där på allsvensk nivå? Annars en värdefull energispelare.

Eddie Davidsson: Har tagit sin spelbegåvning med sig till allsvenskan. Extremt bra spelsinne och känsla på små ytor i power play. Hyllad av Conny. Saknar kanske lite fart och fysik för att vara ett stort hot i spel 5-mot-5. Men det kommer säkert, desto mer den allsvenska kostymen sätter sig.

Mikael Frycklund: Har tagit stora steg framåt, kul att se! Numera också en första klassens tekare. Har dock också svårt med effektiviteten, behöver utnyttja storleken och den fina tekniken att bryta sig in på mål mer. Behövs nog lite mer självförtroende även här. Bör väl spela center, har hattats på ytterkant på sistone och försvunnit lite.

Allroundskicklige Gråhns har inte varit lyckad i teken vare sig i VIK eller tidigare enligt statsen. Det skruvar till det lite om vem som passar bäst som fjärdecenter… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Stefan Gråhns: Kom in med energi och fick massor av istid och förtroende. Verkar ha tappat lite energi på sistone, inte så konstigt utan sommarträning med laget. Behöver nog matchas mer sparsamt för att orka hålla uppe intensiteten. Har inte funkat som tekare heller i VIK med bara 40 % vunna. Dock en intressant breddspelare som kan ge laget en viss offensiv. Oerhört viktig som retsticka, alldeles för ensam med den attityden.

Fredrik Johansson: Har varit en av laget klart bästa spelare i 5-mot-5 och i box play. Har hittat farten och pondusen från förr. Oerhört starkt med tanke på omständigheterna. Har gjort några kalasmål i box play. Behövs nog snudd på som topp-6-forward nu framöver och i PP2. Definitivt som topp-3-center i alla fall.

Stekhete Freddan Johansson har varit steget före de flesta på sistone. I centervakuumet efter McGrath & Fornataro behövs nog Freddan som topp-3-center. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Dustin Johner: Succélirare som visar stor kvalitet i skyttet. Jobbar hårt och är extremt bra i power play. Inte vindsnabb acceleration och syns inte så mycket i 5-mot-5, kanske behövs nya kedjekamrater där? Kanske kan Urbas hjälpa till med farten?

Robert Lantosi: Hårt jobbande och snabb slovak med god teknik. Har inte fått så mycket istid. Skulle vara intressant att se Lantosi mer.

Brock Montpetit: Har egentligen allt som behövs, plus fina offensiva tacklingar. Viktig tillsammans med Andersson och Johansson som snabba och puckdrivande forwards som fixar många power play. Enda frågan är om Montpetit har skyttet och kylan i avsluten som krävs. Om han har det väntar tidernas ketchupeffekt när 24-åringen äntligen börjar få ihopsamlat flyt i avsluten.

Conny Strömberg: Visst märks det ibland att Conny är närmare 40, då han blir bortplockad i det fysiska spelet. Men får han lite yta servereras det enorma passningar. Medspelarna har nog inte riktigt fattat hur man ska röra sig ännu, för om du är fri hittar Conny dig. Håll bladet i isen och var beredd! Måste skjuta lite mer själv ibland för att göra PP1 mer svårläst. Kämpar mycket hårt.

Linus Svedlund: Beundrad av lagkamraterna för sin fysik per kilo och hyllas av Filander för sin arbetsmoral. Lider dock av sin storlek i vissa lägen, har svårt att täcka pucken i vissa moment, fint spelsinne annars. Skadeproblem på sistone. En framtida rollspelare med stor energi.

Jeremy Williams: Klass rakt igenom. Det enda orosmolnen är om Jeremy ska bli sliten eller skadad då tuffa motståndare utnyttjar bristen på storlek.

Jan Urbas: Kommer troligen bli viktig som snabb, målfarlig och tuff forward. Förhoppningsvis sprider 25-åringen pondus våga att driva på mål. En annan förhoppning är att Urbas kan hjälpa Montpetit, Andersson och Johansson (i varsina kedjor) som puckdrivare i spel 5-mot-5 då VIK saknar lite snabbhet på forwardssidan.

***

Summa summarum finns det ganska gott om intressant folk i truppen, men det verkar saknas lite pondus och självförtroende här och där…

***

Dock måste centerfrågan lösas. Hur? Troligen måste Freddan Johansson in här i en mer framträdande roll. Då har vi Johner – Frycklund – Johansson som tekningsstark topp-3. Men vem ska ta tekningar och centerroll i fjärdekedjan?

1 svar

  1. Freddan skriver:

    Det lär bli Söderkvist…