Västervik, Tingsryd, Björklöven och fler av bottenlagen börjar vinna, HA blir tight som vanligt & inför Oskarshamn

En av många Oskarshmansbilder i arkivet. Frågan är när VIK och IKO möts igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

De lag som legat i botten i HA har nu börjat röra på sig. Tingsryd slog exempelvis Almtuna. Sedan slog upplänningarna Modo hemma. Västervik slog Pantern borta, ja ni fattar…

Tabellen håller alltså på att tighta till sig ordentligt. Det brukar vara liten skillnad på topp-8 och placering 11,12,13,14.

Som då VIK åkte ur HA 16/17. Det hade räckt med 70 poäng för en topp-8. VIK, som åkte ur, hade 65 poäng…

15/16 skiljde det bara sex poäng från åttan Södertälje och Västervik på 13:e plats…

Med andra ord är det i HA en fin linje mellan himmel eller helvetiskt kval. Det är viktigt att påminna sig om nu när det kanske känns lite som ”serielunk”. Klyschigt, men varje poäng är så oerhört viktig.

VIK har ju spelat som ett topp-8-lag hittills, men med skador på nyckelspelare kan det snabbt dala. I och för sig känns faktiskt inte VIK så skadekänsligt då produktionen är väl utspridd. Värre för SSK om något skulle hända Dyk/Meyer…

En annan aspekt på detta är ju att lagen inte har råd att köra allt för mycket ”social coaching”. Har lag spelare som underpresterar grovt, vilket såklart i slutändan kostar poäng i tabellen, bör man ganska omgående ta i med hårdhandskarna. Detta lite som VIK gjorde med Younan, där en match på läktaren gjorde alla gott.

***

Måste även ge domarna lite beröm. Tycker faktiskt de blivit lite bättre om vi ser fem-tio år tillbaka. Nuförtiden är det sällan så här:

Hur det kunde vara förr med utpräglade hemmadomare… VIK fick 10:s tvåor + en tia, BIK fick en tvåa…

Visst missas det saker såklart nu också, men antalet domare som vill synas och påverka osv. har minskat enligt denna blogg högst subjektiva notering.

***

På onsdagskvällen väntar stekheta IKO borta. Frågan är om något lag tidigare toppat både målligan framåt (3,54 per match – VIK 2,71) och insläppta mål bakåt (1,81 – VIK 2,71) tidigare?

Oerhört imponerande lagbygge av den sympatiske Per Kentää, ny sportchef i IKO. Att laget bytte ut hela sin backsida gör inte prestationen sämre.

Men VIK imponerande faktiskt då lagen möttes i ABB Arena. Första två perioderna var ganska jämna, men i tredje körde faktiskt VIK över IKO där skotten 13-2 var talande för hur det såg ut, men Adam Åhman visade redan då hur bra målvakt det är, och IKO kunde vinna efter förlängning.

Röster från kunnigt folk i Oskarshamn:

”Styrkan så här långt är väl egentligen att så många turats om att vara heta. Vi står inte och faller med någon enstaka spelare. Faller någon spelare tillbaka lite, så kliver någon annan fram.”

”Början av matcherna har genomgående varit starka och förstaperioden senast mot Modo, var den första förstaperioden vi förlorat.”

”PP och PK har varit urstarkt och vi känns i allmänhet oerhört svåra att göra mål på. Framåt kan det som sagt produceras på många händer.”

”Import-Zajac bra på backplats, men lyfter ännu hellre fram backparet Dahlroth/Pantzare, där är det bara att kolla på deras +/-. Dahlroth sa själv inför säsongen att han skulle få större förtroende offensivt än vad han brukar och det kan man väl konstatera att han förvaltat väl.”

”En sån som Dahlroth är dominant match efter match.”

”Tränarna Håkan Åhlund (som fick sparken från Pantern efter spelaruppror) och Fredrik Hallberg (också ex-Pantern) ska ha sin cred också. Speciellt andretränare Hallberg, har jag förstått, är underskattad för den stora massan. Ska vara oerhört hockeysmart.”

” Det produceras på så många håll, men visst, det är svårt att bortse från en sån som Filip Sveningsson som överraskat stort. Riktigt giftigt skott.”

”Sen får ju sällan en sån som Jonas Engström de rubriker han förtjänar i rikspress. Jobbigare att möta finns nog knappt och har ju den här och förra säsongen toppat det med att vara ett stort hot med sin produktion.”

***

För VIK är det lite lika som IKO. En lagmaskin där många kan producera och man jobbar hårt för varandra.

Som skrevs ovan är varje poäng extremt viktigt i en allsvenska som ser ut att bli tät. Så för VIK blir frågan hur man väldigt snabbt ska får fart på underpresterare.