En kombination av bländande Oskarshamn och icke närvarande VIK tvingade Samuel Ersson att rädda VIK från total utskåpning

Det enda positiva i Oskarshamn var att Samuel Ersson räddade 49 av 51 skott. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter en massa bra matcher kom den andra riktiga djupdykningen för VIK i Oskarshamn på onsdagskvällen. Gulsvart var ungefär lika utspelat som i premiären i Karlskrona (5-0 då) då man nu bortaföll med 2-0. IKO vann skotten med talande 51-22 (!) och Samuel Ersson räddade VIK från en storförlust.

Redan från start blev VIK överkörda. IKO vann skotten med 15-6 i första där VIK satt på bussen och Ersson fick direkt börja jobba av sin 49-räddningsmatch.

I andra perioden var dock VIK något bättre även om IKO hade spelet. Trots allt detta fick VIK faktiskt tre hela power play i andra perioden mot IKO:s noll. Men VIK slog nog rekord i genomuselt PP och IKO skapade mest i sina box play – helt otroligt och lite pinsamt faktiskt för Gulsvart.

Jesper Johansson och Sebastian Benker brände frilägen för VIK i andra i kontringar. En frustrerad Alex Hutchings körde fult på Ersson. Viktigt att VIK skyddar Ersson och markerar annars kommer sånt öka. Hutchings åkte ut, men VIK markerade i princip inget som kunde ses från TV:n.

I tredje perioden fick IKO till slut utdelning efter att ha fått ett power play då Isac Skedung snurrades upp på blå efter första nedsläpp (hoppet om bättring i tredje släcktes således direkt) och Jimmie Jansson-Lorek tvingades slasha.

Symptomatiskt föreföll inte heller Alex Younan vara tillräckligt påslagen då han släppte sin markering på Thelin och istället började titta puck och öppet mål för IKO i efterföljande PP.

2-0-målet var också typiskt för matchen då en VIK-back tillät sig själv att bli överkörd efter en till synes lätt knuff varpå denna ramlade över Ersson och öppet mål.

SAMMANFATTNING

VIK var fullständigt under isen denna match. Trots att man fick flera power play kunde man knappt slå en passning och det fanns ingen puckkontroll. Ett klassiskt spelmässigt bottennapp där man åkte skridskor på asfalt och hanterade pucken som en handgranat. En mindre kollektiv härdsmälta helt enkelt, och det är alltid lika fascinerande när 20 vuxna män drabbas av det precis samtidigt.

Samuel Ersson var på nytt fantastisk med 49 räddningar på 51 skott och gav laget chansen långt in på matchen. Det var faktiskt nästan pinsamt att se VIK:s power play i andra perioden. Sex minuters PP utan en vettig tanke eller passning efter att Ersson räddat sina utespelare så.

Ersson håller på att växa ut till allsvensk stjärna och nu börjar motståndare uppmärksamma det. Vid ställningen 0-0, då IKO var frustrerande långt in andra perioden, passade alltså Alec Hutchings på att trycka till Ersson ordentligt, i ett uppenbart försök att få målvakten ur balans.

Viktigt att VIK har observandum på detta framöver, sannolikt kommer sådant att öka då Ersson kommer frustrera många fler motståndare.

Sedan är det bara att lyfta på hatten för Oskarshamn. De har fyra kedjor och tre backpar där precis alla kan hantera, släppa, ta emot och driva med pucken i hög fart. Tipset är att AIK och Oskarshamn över tid relativt lätt kommer ta topp-2-platserna.

Det blev helt enkelt stor klasskillnad då VIK fick möta ett frustande IKO på en av sina sämre dagar. VIK är trots allt beroende av hög energi varje match för att kanske kompensera lite bristen på beprövad spets.

Vi ska också minnas att när VIK hade hög energi i hemmamatchen mot IKO, för en månad sedan, körde faktiskt VIK över IKO i sista perioden och vann skotten med talande 13-2. Så mycket kan energinivån och lite annat betyda.

IKO har också alltid varit ett fantastiskt hemmalag, men mänskligare borta. Till och med när VIK hade Patrik Berglund och Mikael Backlund i laget 12/13 blev man överkörda i Oskarshamn en match, för att sedan köra över IKO hemma i nästa möte.

Sådant här tillhör också lite till en hockeysäsong. Konsten är att studsa tillbaka snabbt och inte gräva ner sig. Tingsryd hemma redan på fredag i en mycket viktigare match, om man får säga så.

Vi som sett VIK genom åren har också fått uppleva ickeinsatser med högre frekvens än vad denna upplaga av VIK stått för. Det är viktigt att komma ihåg även om det är jobbigt för stunden just nu.

PUCKLIGAN

5. Samuel Ersson

2 svar

 1. robert jonsson skriver:

  Tycker det var främst i tredje perioden som VIK blev rejält överkörda av OIK. Sedan är det viktigt att samtliga spelare gör sin del.
  Ersson gjorde sin del och mycket mer än man kan begära. Jimmie Jansson lär dock lägga av att ta dumma, onödiga utvisningar i kritiska lägen. Efter hans onödiga utvisning i början av tredje perioden vilket innebar mål i baken så fick OIK rejäl luft under vingarna. Tyvärr var detta ej heller första gången detta hände.

 2. Pelle skriver:

  Lite komiskt eller vad man ska kalla det i hur olika man kan uppfatta en match. Såg inte matchen själv så kan inte säga något men lyssnade på radions extrasändning som sände hela matchen i sin helhet(ett stort tips till alla som inte har råd med Cmore/inte vill stötta Cmore)

  Iaf, de hävdade att VIK va klart bättre i första mot andra och att skotten i första va missvisande. De hävdade att VIK spelade smart i första och va minst lika bra(om inte bättre) än Oskarshamn i första. Även om O-hamn hade pucken i första så kom VIK i smarta kontringar o hade lika många farliga lägen.

  Sen ska de ha vart klasskillnad.