VIK åter bra mot ett Väsby utan klass men så tragiskt att hockeyn valt att ha kvar huvudjägarbeteenden som från Fetkovic, Lorraine & Larsson med många fler…

Marcus Bergman har redan välkomnat några av nyförvärven på isen. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 6-2 borta mot Väsby på söndagskvällen. Men det som förtog allt var att Johan Lorraine ganska omgående fegt passade på att sänka Daniel Öhrn med en blindsidetackling. Öhrn låg utslagen ett bra tag men kunde till slut ta sig av isen och återkom ej.

I slutet, då matchen var körd, valde dessutom Lubomir Fetkovic att söka Anthon Erikssons huvud med en uppåtgående tackling mot huvudet. Det verkade dock som att Eriksson klarade sig hyfsat.

Tänk att detta bara fortsätter med svensk hockeys goda minne. Blev ganska paff i TV-soffan då jag nyligen såg Emil Larsson i Örebrotröjan. Det var ju alldeles nyss Larsson passade på att fullfölja stenhårt mot Oskarshamns Oscar Sundh så denne blev svårt skadad.

Larsson flinar alltså vidare samtidigt som Sundh försöker hitta tillbaka till ett normalt liv. Det är helt enkelt åt helvete.

Det är alltså fortsatt bara symboliska straff som alla huvudjägare såklart bara skrattar åt. ”Nu ska vi ta i, du får fyra matcher!”. Skrattretande är bara förnamnet.

Konstigt att svensk hockey valt att stå så tydligt på huvudjägarnas sida. Detta trots att desto mer man forskar om hjärnan, desto mer inser man hur känslig den är.

Det är mer rakryggat i NHL. Då hade visserligen Lorraine, Larsson eller Fetkovic kunna fortsätta flina, men utan en enda tand kvar. Där får fega spelare betala och det hindrar nog många överfall. Gillar inte fighting, men gillar att man måste stå till svars för sina handlingar.

Nu kommer Lorraine få sina tre matcher, hitta på alla möjliga ursäkter och snart är nästa spelare på sjukhus efter nästa blindside. Tack för det valet, svensk hockey! Eller finns det verkligen ingen som vill få bort detta? Vad är det egentligen frågan om?

Om man får 26 matcher (NHL delade tex. ut 41 matcher en gång) utan lön för en blindside tror jag dessa skulle försvinna på riktigt. Och färre spelare fick bestående hjärnskador och lirarna skulle känna sig säkrare och det skulle i sin tur ge bättre hockey.

Dessa spelare och/eller beteenden måste bara bort. De som inte hänger med och/eller inte har spelsinne/respekt bör inte få licens. Är det verkligen en mänsklig rättighet att få åka runt och skada andra spelare?

***

Talade med en ledare som menade att ”Väsby inte har något som håller allsvensk nivå, varken spelare/ledare till publik och eller arena”…

***

Så till matchen.

3-0 till i princip centerlöst VIK efter första och fortsatt bra spel mot klasslösa Väsby. Detta Väsby som alltså fick en räkmacka och gratisbiljett till HA. Trots att de alltså har en del NHL-lån har de väldigt svårt att få ihop till något som liknar allsvenskt försvarsspel.

Allt bättre VIK under första. Men mest bara oro för Öhrn som alltså mycket fult blev liggandes av Lorraine som delade ut sen blindside. Bara FJ kvar som center tidigt i matchen.

Hetta fick gå in på Öhrns plats mellan Lunsjö och Benker. Och Oscar Hagman tog Hettas plats bredvid Åström och Wikman i ett VIK som alltså tunnades ut än mer.

Men VIK hämnades på bästa sätt genom att sätta bra snurr på de många starkt Ettandoftande spelarna i Väsby. Förutom NHL-lånen och någon import har inte Väsby mycket att hänga i julgranen.

0-1 kom i PP efter ett fin instickspass av Zäta som Wikman förvaltade efter 6.14. 0-2 kom efter mycket bra arbete framför kassen då Hetta och Wikman dukade för Janssons välplacerade distansskott i krysset efter 8.22 i samma PP som skickade ut Lorraine.

0-3 kom i slutet efter en elegant snettinåtbakåt av Lunsjö som Benker förvaltade på bästa sätt efter 19.43. Den duon har verkligen kemi och pucken gick som på ett snöre i det långa bytet som föregick målet.

Två sargreturer gav Väsby två mål i andra perioden bakom annars utmärkt Kruse. Wikman gjorde ett nytt påpassligt mål på retur i PP fram till 1-4 efter 34.34.

Mycket snyggt förarbete av Bergman och Jesper Johansson till Tornbergs första mål i VIK-tröjan fram till 1-5 efter 38.26. VIK kämpade bra trots nya kedjor även nu alltså utan Öhrn. Väsby gjordes högst sårbara i egen zon och stressades till många pucktapp. Kruse vass mot Väsbys importer.

I tredje utökade Ehrnberg fram till 2-6 efter smart förarbete av Lukas Zetterberg efter 43.56. Då visade Marklund direkt sin fina förmåga att stå som planterad i målvaktens ansikte. I slutet sänktes alltså Anthon Eriksson av Fetkovic uppåtgående tackling.

SAMMANFATTNING

Bloggen fick tack och lov lugnande rapporter från sportchef Patrik Zetterberg gällande både Daniel Öhrn och Anthon Eriksson vid niotiden på kvällen. Hoppas det håller i sig.

Annars var det fortsatt ett steg åt rätt håll, trots att man fick möblera om på nytt i laget. Sam Marklund fick göra debut som center efter cirka ett år utan matchträning. Det syns direkt att Marklund har klass och pondus. Marklund låg bakom 6-2-målet med sin heltäckande skymning av Henrik Lundberg.

Marklund var imponerande 6-2 i teken som ovan center, även Hetta tekade fint med 8-5. Mångsidiga klasspelare VIK har där. Kruse fortsatt vass på Lavoie och någon till import som var bra.

Sedan kan vi åter konstatera att i Lunsjö och Benker har VIK äntligen ett fint topp-6-ytterpar som verkligen hittar varandra, samt att kedjan med Bergman, Fredda J. och Jesper J. gör det så bra tillsammans.

På backsidan gjorde Jansson och Younan framstående insatser. Att Tornberg äntligen fick näta kommer sannolikt betyda mycket för självförtroendet där.

Nu får vi hoppas att de första rapporterna om Öhrn stämmer och att VIK kan vässa laget lite och fortsätta på inslagen väg. Nu tre raka segrar med 15-4 i mål, trots en massa frånvarande spelare.

PUCKLIGAN (blir allt svårare att ta ut då många gör det så bra…)

5 Jimmie Jansson

4 Sebastian Benker

3 Jesper Johansson

2 Marcus Bergman

1 Emil Kruse

10 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Tror att stor anledning till dagens huvudskador är dagens axelskydd är som pansar. Har inget minne av av att det som händer idag hände 1988-2000 när VIK spelade i Elitserien! Är inte huvudet viktigare än axlarna?🥺😫😵😱

 2. Pelle skriver:

  Justa tacklingar är förstås OK, men hur ska Öhrn kunna ha uppsikt bakåt när han precis i samma ögonblick skjuter iväg ett skott.
  Vad gäller Anthon så erkänner han ju faktiskt att han försätter sig i ett dåligt läge innan tacklingen.
  Jag gissar att den första kan ge extra avstängning men inte den andra.

  Vad gäller Lulin så hade han inget med huvudtacklingar att göra. Hans specialitet var ju höftare som kunde bli lite för låga ibland. Att så många skulle fått knäskador var nog mycket av en myt. Det kanske hände i något enstaka fall, men oftast fick de bara lite ont och haltade av isen demonstrativt för att försöka påverka domaren. Men oftast blev det ingen utvisning eftersom Lulin följde regelboken.

  Dessa huvudtacklingar som vi pratar om nu följer minst av allt regelboken och kan ge men för livet.

 3. Gulsvart så klart skriver:

  Patetiskt att vissa gnäller mer om tacklingar mot VIKare än Leksingar mot sina spelare.Sluta gråta så fort det delas ut några pärlor

 4. Gulsvart så klart skriver:

  Ähh, var ett jäkla gnäll för några tacklingar.Hockeyn är och ska vara en kontaktsport,det gäller att vara vaken på isen och framförallt inte krypa ihop när det vankas tacklingar så huvudet kan träffas. Dessutom ska väl inte vi supportrar till VIK gnälla som en gång i tiden hyllade bland annat Andrej Lulin som var specialist på att avsluta spelarkarriärer.Sluta gråta,sluta gnälla så fort någon isprinsessa i VIK råkar blir skadad

 5. anders stenlund skriver:

  ja vilken gris hockey det var men vi kan alla privatpersoner och förtag hjälpa till nu
  med att se till att vik får en rejäl pott tänk er om vi kunde spöa det modo samlade in vik behöver ås nu
  och att sitta och säga att jag har get tidigare år och det räcker inte nu eller vik tigger pengar duger inte nu om vi ska ha ett bra lag så har vi chansen nu annars behöver man inte sitta och gnälla på spelare hur dåliga dom är

 6. Marko skriver:

  Precis. Det behöver bli längre och mer kännbara bestraffningar gällande tacklingar mot huvudet oavsett hur det inträffar i en del moment i en hockeymatch.
  Från fotbollen ser vi ju en ökning av demens bland äldre spelare i England som nickat bowlingkloten ( de regntunga bollarna på 60-70 talet) eller som drabbats av hjärnskakningar genom sporten annars också. Det är därför huvudskadande moment behöver minimeras och följaktligen bestraffas hårdare oavsett om det varit olyckliga omständigheter inblandade i spelmomentet eller inte.
  Bra gjort av VIK iaf och köra över Väsby och kul med så många mål framåt. Resultaten kommer dock fortsatt att variera denna speciella säsong med pandemin,så även om det blir plumpar av och till i protokollet så ska man försöka att inte bli alltför kritisk efter vissa matcher när de bär emot. Däremot fira framgångar som Väsbymatchen är viktigt: )

 7. Robert jonsson skriver:

  Väsby ett riktigt ”grislag” med ett försvarsspel som höll division 2 klass. Perfekt att få avgöra i pp efter deras oprovocerade tilltag. Starkt av VIK o inte ryckas med i deras ”grisspel”.

 8. Miko skriver:

  Riktigt bra form, trots avsaknad av flera spelare. När de frånvarande spelarna börjar komma tillbaka och någon nyförvärv förhoppningsvis snart kommer in så finns det utrymme för att laget blir ännu bättre och vässar formen lagom till slutspelet.

 9. VIKarn skriver:

  Va ett jävla gapande på läktaren också.
  Måste väl ha fart fler än åtta pers på läktaren,
  Fast det va framför ally ett fyllplyte som hördes.

 10. Jan Malmberg skriver:

  Vilda Väsby borde skämmas, en spelare skulle t.o.m ha skrikit att han ska döda Anthon Eriksson nästa match. Men VIK är som ett nytt lag 15 mål på tre matcher, och Kruse har aldrig varit så bra i VIK som han är nu. Man behöver inte säga mer.🏒🏒🏒🏒🏒⛳🏒🏒🏒🏒⛳⛳⛳⛳⛳ 15( men några finger tabbar)😁