VIK behagade åter att anstränga sig mot ett intressantare lag som Brynäs och optimisten tror kanske att detta kan vara en start på en defensiv värd namnet

Jansson klev ner för att hjälpa J20 med Komarek. FOTO: RUNE ÅHLÉN

27 svar

 1. Patrick skriver:

  Skrattretande förening

 2. Ilpo skriver:

  Herregud vad man skäms som supporter till den här föreningen.

 3. Patrick skriver:

  AA håller med jävla bra skrivet vad har han gjort för att för känna det, han ska sitta på läktaren, inget annat, han och Östman som var sämre vad jag trodde var möjligt. Vad har hänt med Krupic? Stark seger igår verkar ha en bra moral i laget. Inte gett upp än fortfarande finns chansen, bland dem 6 och sen få möta Löven och slå ut dem. Trevlig helg ses i hallen imorgon.

 4. C skriver:

  Om vi ska se något positivt..

  Det vädras ju lite missnöje mot tränarna med jämna mellanrum och vad det gäller att motivera laget så kan nog alla hålla med om att det varit sådär ibland.

  Dock så gör Helmersson vad han kan med söka efter rätt balans i det här allt för offensivt byggda laget.

  Igår spelade de enda 3 backarna med defensiva egenskaper i var sitt backpar (Bohm, Östman och Pettersson). Av de 5 mer offensiva backarna fick Flood en given plats och Jansson en annan. Kvar fanns en enda ordinarie backplats och den fick lite underskattade Lopponen. Lindelöf och Krupic på bänken. Helt rätt tycker jag, särskilt borta mot Brynäs. Jag tror för övrigt att Krupic lämnar laget snart. Något står inte rätt till där.

  Framåt var Topping första center och sen formligen bar Skedung och Dimytriw var sin lina defensivt på sina axlar. Jag tror som jag skrivit tidigare att nyckeln är 4 centrar som klarar av defensiven. In med en 2 vägs center till så kan Komarek och Hutch göra på det de är bra på utan att lägga för mycket focus bakåt.

  Yttrar har vi i överflöd om alla blir friska. Både producerande och hårt jobbande. Sedan serien startade har vi gjort om Hutch och Komarek till yttrar och tagit in Mingoia. Vi har värvad mer hårt jobbande Jacobsson och Oden till formation 3-4. Det är på centersidan det saknas skicklighet åt båda håll.

  Här gör Helmersson det faktiskt riktigt bra trots de små medlen han har att jobba med. Lite av en coachseger igår tycker jag.

  • Peter skriver:

   Jag håller helt och hållet med dig. Sedan de flyttade ”Hutch” till kanten har jag verkligen saknat en center. Nu har vi bara två renodlade centrar, och som du nämner, alldeles för många yttrar. Jag undrar verkligen vad som kommer att hända när Jakobsson och Oden är tillbaka. Det verkar som om någon av yttrarna kommer att behöva lämna då.

   Om man leker med kedjorna kan det se ut så här:
   Komarek – Ny center – Mingioa
   Gersich – Topping – Hutch
   Bergman – Dimytriw – Oden
   Jakobsson/Kangas – Skedung – Hellberg/Hofbauer
   Andersson/Engstrand

   Jag hade gärna önskat en Swish-kampanj till för att locka en spelare som exempelvis Alexandre Fortin. Han kan säkert dra nytta av att komma till Europa och återfå självförtroende. Önska kan man väl alltid få göra 🙂

   • C skriver:

    Vi är väldigt överens om en ny tänkbar laguppställning.

    Vill dock ha Hellberg i en tredjeligan eller inte med alls för jag vill att fjärdelinan matchas främst mot motståndarnas toppspelare. Tror Oden är perfekt i en 4lina för han verkar göra jobbet bra bakåt och samtidigt vara en riktigt bra kontringsspelare och motståndarnas toppar är sällan särskilt vaksamma bakåt. (Inte VIKs toppar heller tyvärr). Jacobsson – Skedung – Oden i en fjärdelina.. ja då har vi 4 tunga kedjor. Mer än vi haft under flera säsonger.

    Hellberg däremot ska ha en omgivning som kan spela runt i anfallszonen där han är bäst.

    Då är iallafall vi 2 överens om att om vi får in en riktigt bra center så är forwardsplatserna klara. För den här säsongen.

    • Karl P skriver:

     Varför inte tänka lite mer långsiktigt?

     Enligt Eliteprospects har VIK 15 forwards med kontrakt. Sju av dem är markerade med ett C eller C/LW/RW, Kom, Topp, Ger, Hutch, Skedung, Gab. Kan. Hofb samt junioren Gus. Kangas. Vissa kanske är bättre som forward, men —

     Centermöjligheter finns inom gruppen och laget visade med vinsten mot Brynäs att kompetens och förmåga finns att vinna mot den nuvarande HA-toppen.

     Hofbauer står som sagt vad som center, har han fått möjligheten att vissa upp sig ordentligt?
     Gustaf Kangas har gjort det bra, tekar som de andra VIK-centrarna.

     Varför hela tiden leta efter det mer gröna hos grannen, när det finns inom föreningen!!!

     • Peter skriver:

      Att spela ytter och center är helt olika saker. Centern har en mer krävande och mångsidig roll än yttrarna. Centern har oftast mer defensivt ansvar och är en länk mellan anfallsspelet och försvarsspelet. Centern förväntas också kunna se hela isen och ha en bra speluppfattning samt vara duktig på att transportera och fördela pucken till sina yttrar.

      Med tanke på hur det sett ut denna säsong med skador och sjukdomar, så hade nog detta redan skett. Tydligen så gör både Komarek och Hutch ett bättre jobb som yttrar än centrar. Det är inte så enkelt att byta position mellan center och ytter, eftersom de har olika uppgifter och krav på sig.

      Det är alltid svårt att hitta bra spelare till centerpositionen och jag läser och hör hela tiden sportchefer säga att marknaden är tunn. Här är ett citat från NJ: ”Det är en väldigt tunn marknad på centrar, det är det alltid.”

   • Pelle skriver:

    En spelare med dåligt självförtroende. Är det vad VIK behöver?
    Behövs nog mycket scouting för att hitta rätt center. Gärna en stabil back också.
    Tänk att vi varenda år saknar bra centrar.

 5. Musse skriver:

  @ Micke. Vad menar du med att det är för vekt och sjukt och något att tänka på till nästa lagbygge då det måste bli färre veka sköra sjuklingar. Ska NJ leta spelare som inte kan få närkampsskador, magsjuka, influensa eller covid?

  • Mikael Norén skriver:

   Att man kollar extra nog på varför spelare missat matcher, hur man kan bli bättre att undvika smittor/sjukdom. För att undvika detta igen, om möjligt.

   • Pelle skriver:

    Man borde kanske använda fler omklädningsrum vid träning om det är möjligt. Borde väl gå att genomföra.
    Jag tycker de är sjuka lite väl mycket.

    • Musse skriver:

     @ Pelle, jag tror inte VIK har drabbats av mer sjukdomar än andra lag. Influensa och magsjuka är svårt att undvika, speciellt för dem som har barn på dagis etc. Inte ens skidsporten klarar sig från sjukdomar trots att de isolerar sig i mästerskap. Har svårt att se att det skulle funka i hockey från september till april. Håller inte med om påståendet att de skulle vara veka och sköra.

     • Pelle skriver:

      Spelar väl ingen roll hur mycket andra lag drabbas. Juniorerna m fl har väl inga dagisbarn. Nej dela upp på flera omklädningsrum så blir det inte så förbannat trångt.

      • Musse skriver:

       Nej men de går väl i skolan och har flickvänner etc…. Att de sitter i olika omklädningsrum kommer ju inte göra ett skit skillnad. Ska de införa fler bänkar i båset också….? Två meters mellanrum. 😂😂

       • Karl P skriver:

        En intressant diskussion om frånvaro som sjukdom och skador, ,Jag håller med Musse i hans synpunkter
        Det har varit många sorters frånvaro, av olika karaktärer som det gäller att särskilja:
        • Matchuppkomna skador, som med Jakobsson, Bergman m.fl. Är oundvikligt under en säsong, men har tyvärr kommit samtidigt och inte utspritt under en säsong. Går nog inte att undvika
        • Landslagsuppdrag, hedrande för både spelare och Vik. Ärofyllt.
        • Privata skäl, bl a förlängd julledighet för att träffa familj och nyfött barn. Bra medmänsklighet av VIK
        • Matchavstängningar, 2 ggr 5 matcher, klart onödiga
        • Sjukdom, går inte gardera sig mot, spelare har ett vanligt liv vid sidan av hockeyn som kan ge smitta. Familj med barn (dagis, skola), skolkompisar för juniorer utan A-lagskontrakt, nysningar i mataffären, busschaffis. Hotellövernattning och restaurangbesök vid bortamatch mm. listan kan säkert göras längre.
        • Halvförkylda motståndare som smittar under match, vet ej om det är relevant, de borde vila

        Frågan var ”hur man kan bli bättre att undvika smittor/sjukdom” – det blir inte lätt om spelare även ska kunna leva ett ”normalt” liv vid sidan av hockeyn.
        Dock skilj på frånvaroorsak när spelare är missar en träning och match

        Handen på hjärtat alla läsare/kommentatorer av denna blogg, Hur många av ER har varit 100% friska sedan mitten på september (serien började) till idag, även vi drabbas av förkylningar.

        • Musse skriver:

         Exakt Karl. Vi på läktaren kan gå till jobbet halvsjuka och pilla på en dator. En hockeyspelare som belastar kroppen max vid feber eller halsont är det direkt livsfarligt pga risken för hjärtmuskelinflammation etc. Det är ju därför de har en läkare som tar beslutet och inte spelaren. Västervik hade fyra forwards borta i senaste matchen, så det ser nog ungefär likadant ut i alla lag den här årstiden.

         • Pelle skriver:

          Var alla fyra sjuka menar du, eller räknar du skador också?
          Vi hade åtta borta, fyra sjuka och fyra skadade.

 6. Svante skriver:

  @Micke: 100 på att Oden åkte på en sen smäll av Kopacka och därefter, i samma sekvens, olycklig skada mot sargen? Hann inte se det själv från tvn…

 7. Peter skriver:

  Jag håller inte riktigt med dig vid 1-1-målet. Undrar istället varför Lindelöf är uppe och stöter vid blå, vilket lämnar Indrasis helt ensam centralt. Om Bohm släpper Rödin och följer Indrasis istället så lär Rödin bli helt fri.

  • Pelle skriver:

   Lindelöf på fel ställe som vanligt. Bohm kan inte markera två ensam, som du säger.

 8. Pelle skriver:

  Väldigt skönt att Bergman är tillbaka i laget. Han och Skedung kämpar alltid. Skedung gjorde nog sin bästa match.
  Och Lejons mål borde nog ha godkänts. Engstrand trycks ju in i målvakten. Hade Brynäs gjort det målet hade aldrig domarna underkänt det.
  Den kämparkedjan tillsammans med Dmytriw var värda ett mål.

 9. Kalle skriver:

  Plus till defensiven, Halonen, lejon. 🙂

 10. Markus skriver:

  Östersund är bara att lägga bakom sig. Minns när varenda skott mot Pantern gick in och vi firade som om vi vunnit SHL. Blev det 13 mål den matchen framåt?
  Nån plattmatch måste man svälja. Framåt Västerås!

 11. Bozo skriver:

  När det blandas och ges så här så blir man fundersam över coacherna. Är det helt upp till spelarna hur det ser ut på isen? Man vet aldrig innan match vilket ansikte laget kommer visa för dagen.

 12. AA skriver:

  Detta lag alltså… Hur kan man vara så ojämna? Det är helt galet, som ett helt annat lag jämför med matchen mot Östersund.

  Håller med dig ang Krupic att han borde spelas igång istället för Östman.
  Håller även med om EP och äntligen paras han ihop med Flood. Har sagt det länge och jag tycker stora delar att gamla grymma Flood var tillbaka. Tycker han har gått ner sig med Lindelöf bredvid sig då lindelöf enligt mig är vår sämsta back just nu men dom öser istid på ballerinan som bara glider fram och går bort sig i alldeles för många situationer.