VIK gjorde en ny gedigen insats mot formstarka och stjärnspäckade Modo med många bra insatser – men tre-vligast hade Lunsjö med sitt hattrick

Alexander Lunsjö bjöd på ett sällan skådat solonummer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK tog andra raka och imponerande segern mot bra motstånd på fredagskvällen då Modo slogs tillbaka med 4-1 efter ett hattrick av Alexander Lunsjö. Laget gjorde en stark helhetsinsats från Kruse ut till sista forward mot Modos trots allt väldigt stjärnspäckade lag, fortfarande innehållandes minst tre NHL-prospects med AHL-rutin.

Modo började klart bäst och hade fyra heta chanser första tio och Kruse var fortsatt kung i kassen. Men sedan kom VIK tillbaka bra och skapade. Benker hade ett ribbskott efter bra spel av Öhrn/Lunsjö och Zetterberg var fri efter indian, bland annat. 6-4 chanser till VIK i spel 5-mot-5. Kruse vass på hete Wallinders två rena lägen.

Det var en jämn andraperiod med 5-6 chanser till Modo i spel 5-mot-5. 0-1 kom efter pucktapp Åström i mittzon och inte otagbart för annars vass Kruse. Florida Panthers skicklige Aleksi Heponiemi nätade då efter 23.38.

1-1 kom dock omgående efter ett bra dropp av en utmärkt Bergman där Lunsjö nätade efter bra spel mot kassen av Öhrn och Berglund efter 24.28.

Lunsjö visade ingen nåd och var välplacerad vid viktiga 1-1-målet. SKÄRMDUMP

VIK fick sedan PP. Där lyckades Zetterberg få ut ytterligare en motståndare efter en bra aktion. 2-1 kom sedan i efterföljande 5-mot-3 efter en patenterad hög direktskottskanon av just Zetterberg efter 28.35. Detta efter en bra variant med smart positionsbyte med Jansson och en fin pass av Hillding. Mer sådan kreativitet vill fansen se.

Modo kom ut hårt i tredje som väntat. Men VIK:s försvarsspel är hastigt och lustigt mycket tätare. Faktiskt räknade undertecknad endast till tre farliga Modolägen i tredje mot VIK:s två.

Den allt mer härförarlike Lundgren bröt skickligt ett sargnedlägg från NHL-meriterade Corrado och en allt mer skinande Benker sargpassade elegant fram Lunsjö till en kontring.

Lunsjö lurade sedan Styf och Dackell i Modokassen och 3-1 låg snyggt i kassen efter 50.18. Öhrn störtade mot mål och skymde Dackell vid målet. VIK har verkligen blivit bättre på att få in trafik mot kassen i rätt lägen.

Åter mycket starke Öhrn fixade sedan ut en Örnsköldsviksgäst, samma gjorde Jansson och VIK fick sena PP som sög musten ur gästerna som var odisciplinerade med trollspöna.

4-1 satte Lunsjö från egen zon i tom kasse för ett härligt hattrick. Kan inte minnas senast en VIK:are gjorde hattrick, det är ganska unikt och det var synd att vi inte var där på läktaren för att få kasta in våra kepsar och hattar.

SAMMANFATTNING

Att kemin och harmonin börjar komma förstärktes ytterligare i afton. Nu har VIK gjort två mycket gedigna insatser mot bra motstånd i Mora och Modo med sex poäng och 9-2 i mål. Modos välmeriterade lag är dessutom formstarkt då de hade sex segrar på de åtta senaste inför denna match. Chanserna 5-mot-5 slutade 13-13.

Det enda konstanta över hela säsongen har varit Kruses fina målvaktsspel. Det har fortsatt, och nu funkar plötsligt både försvars- och anfallsspelet mycket bättre. Att VIK gjorde en så här bra match mot ett Modo med tre NHL-lån och Karlkvist & Co. gör inte saken sämre.

Kedjan med Benker, Öhrn och Lunsjö var fortsatt drivande. Öhrn fortsatte på inslagen ny mycket bättre väg med en ny strålande insats. Öhrn var fortsatt fantastisk i teken med 16 vunna av 25 (64%). Är nu upp på 59,4 % totalt vilket är runt topp-5 i hela serien.

Benker gör oerhört mycket nytta och flyttar spelet till anfallszon där sedan Lunsjö får chansen att operera med sin teknik och finess.

Lunsjö har verkligen bevisat nu att han är en topp-6/PP-forward för att stanna. På de senaste 15 matcherna i VIK har det blivit hela 9+6 för 15 poäng och +9 för Lunsjö. Detta trots att det ingår en lång skadefrånvaro och många matcher utan något spel i PP under denna period. Lunsjö är på riktigt en offensiv nyckel i detta lag.

Kedjan Fredrik Johansson mellan Jesper Johansson och Marcus Bergman verkar också vara här för att stanna. Denna trio gör ett stort jobb utan puck och de suger verkligen musten ur motståndarna.

Marcus Bergman har blommat ut lite nu utan poängkrav och var 5-0 i ”noterbara prestationer”, åter några riktigt bra passningar – Bergman är så värd en del assist nu.

Lukas Zetterberg var betydligt mer aktiv denna match efter en ganska lång tyst period. Kanonmålet var blott det andra på de elva senaste matcherna. Zäta Jr. var 5-2 i noterbara prestationer.

I Z-kedjan ingår också Hillding som på nytt var ganska anonym (2-3 i noterbara prestationer) men Anthon Eriksson var också mer på efter en svacka (4-1). Fortsatt sparkapital här.

Wikman och Hetta mellan Åström gjorde ett gott dagsverke i det tysta. Åström blandar och ger, centern har allt gällande fysik och fart. Frågan är huruvida händerna kan utvecklas för att få ut mer på denna nivå.

På backsidan var det en massa plusvarianter. Ehnrberg (4-1) fortsätter gå från klarhet till klarhet och löser så många situationer tack vare sin utmärkta rörlighet och puckhantering.

Niclas Lundgren (6-3) var kanske lite väl försiktig/ovän med pucken inledningsvis, men i slutet neutraliserade backklippan Karlkvist precis som Patrik Zetterberg tänkt.

Younan verkar må allt bättre i den tydliga rollfördelningen bredvid Lundgren och efter en mindre lyckad start gjorde 23-åringen en av sina bästa matcher på länge. Är ju så stark i spelet från då puck har vunnits i egen zon till sista tredjedelen i att ta upp pucken i banan, antingen genom smarta passningar eller egna transporter.

Jimmie Jansson städade verkligen upp sitt spel utan puck denna afton och delade ut två tuffa och puckvinnande tacklingar bland annat. Jansson var som alltid vass framåt, men framförallt mycket mer balanserad bakåt och var urstarka 8-2 i noterbara prestationer.

Även Gustav Berglund glänste bitvis blandat med några misstag (6-3). Berglund spelade till sig två bra lägen och intressant om skottet kan vässas för att få ut mer av all begåvning. August Nilsson spelade solid, hård och misstagsfri ishockey och även Åkerström var bra.

Nu när det plötsligt ser så här solitt ut blir det intressant att se hur laget kommer se ut med Sam Marklund, Isac Skedung och den troligen kommande toppcentern. Konkurrensen blir då stentuff, förhoppningsvis utan att den gryende kemin rubbas för mycket.

Men PP var inte så bra och där verkar VIK vara fastnitade runt tiondeplats på strax under 20 %. Där måste VIK upp. Men nu njuter vi de fina framstegen denna vecka över helgen och kastar en fiktiv mössa till Alexander Lunsjös ära.

VIK är på gång som sagt.

PUCKLIGAN

5 Alexander Lunsjö (att göra hattrick inklusive ett sådant klassmål som vid 3-1 när det behövdes som mest är alltid värt mycket)

4 Sebastian Benker

3 Jimmie Jansson

2 Daniel Öhrn

1 Marcus Bergman

5 Responses

 1. Miko skriver:

  En riktig stark insats från alla lagdelar. Den här segern mot ett formstark Modo ger självförtroende och andrum inför fortsättningen. Nästa fredag blir ytterligare en rejäl värdemätare när Södertälje gästas. Nu när försvarsspelet har styrts upp, målvaktsspelet har varit stabilt ett tag, och framåt har det gjorts 9 mål på två matcher, finns det anledning att tro på att det finns nåt att hämta i Södertälje.

 2. Musse skriver:

  Nu börjar vi äntligen spela som ett lag, och hatten av för Kruse som varit utdömd av alla har växt till en av ligans bästa målvakter. Vill påstå att hans räddning av Wallinders genomåkning kan ha varit matchavgörande. JJ har också tagit såna kliv och spelar med sånt självförtroende att det nog blir svårt att sätta honom som 13:e igen.
  Anthon ser inte frisk ut, bedrövlig i egen zon och orkar inte göra jobbet. Kan lida av någon skada eller sviter av Corona. Hade gärna sett Hagman där istället. Kan behöva vila när Marklund kommer in.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Kan VIK hålla i spelet i dagens klass med lite jävlar anamma är dom topp sex när serien är avslutad. Bästa matchen hittills, finns mer att hämta. Tumnen upp!!!!🏒🏒🏒🏒🥅🎳🥌🎅

 4. Sonken skriver:

  Laget var riktigt bra men att inte kruse platsar i topp 5….riktigt bra igen;-)

  • Mikael Norén skriver:

   Ja Kruse var riktigt bra, hade 6-1 i noterbara prestationer i mina papper. Men afton var det oerhört hård konkurrens… 🙂