VIK har chansen att göra topp-2-racet intressant mot formsvagt Oskarshamn – gäller för alla VIK:are att passa på att njuta men samtidigt spänna bågen

Thomas Paananens braksuccé fortsätter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK är faktiskt, hastigt och lustigt, uppe där man var under Patrik Berglunds och Jeremy Williams gladaste VIK-dagar. Alltså i den absoluta allsvenska toppen.

Läs ovanstående igen och återupplev de färska minnena av derbyn mot Surahammar. Vi måste passa på att njuta – och våga drömma nu.

VIK är fortsatt formstarkast i Allsvenskan över de tio senaste matcherna med 24 poäng och 34-19 i målskillnad. Sensationslaget Oskarshamn har faktiskt varit mänskliga på sistone och ligger sjua i den formtabellen med 15 poäng och 23-25 i mål.

IKO har dessutom tre raka förluster. Vid VIK-seger är det alltså bara tre poäng upp till topp-2 och det racet blir vidöppet. Det är faktiskt en sexpoängsmatch i det avseendet.

Talade med kunnigt folk i Oskarshamn, ett IKO som alltså kanske blivit något mätta efter den suveräna starten:

”Formen är väl inte riktigt där fullt ut, IKO skapar en del men offrar inte en hörntand för att få in pucken. Tack vare att IKO sällan släpper in speciellt många mål, så är vi ändå för det mesta med i matcher till dess slut. Kedjan med Piispanen-Hutchings-Sveningsson är väl den som under en längre tid producerat bäst offensivt. Dahlroth gör typ aldrig en dålig match på backplats. Vilka som kan bättre väljer vi att inte fokusera på.”

***

I VIK var Samuel Ersson senast tillbaka efter att ha missat några matcher med underkroppskada. 19-åringen var dock precis lika bra direkt i Karlskrona med sin unika mix av storlek, rörlighet och förmåga att läsa spelet.

Lägg till att vi ännu inte hittat några svagheter i Erssons spel så innebär det att motståndarna måste göra något extra för att näta.

Ersson och några till nyckelspelare bakom succén har garanterat SHL-ögon på sig. Det gäller således att VIK passar på att försöka vinna så mycket som möjligt innan de drar vidare.

Med tanke på det och att skillnaden på toppen och botten i HA är relativt liten kanske VIK ska spänna bågen ännu mer nu och rent utav sikta på topp-2? På så vis blir det ju inga problem att bibehålla hungern eller någon risk att man slår sig till ro.

Och just eftersom inget lag är direkt överlägset i HA är det inte ett alltför drastiskt mål heller för det ständigt förbättrade VIK. Någonstans har ju också halva serien gått och det är ingen slump att ett lag ligger trea så här långt in.

Det finns ju uppenbara kvaliteter i VIK på målvaktssidan och backar som Liwing, Jansson, Lindelöf och Hassel (!) är i allsvensk topp i respektive gren. Dessutom har Ringström och Younan har en hel del potential och det skulle inte förvåna om de blommar ordentligt i vår.

Framåt har man en av seriens bästa kedjor i Zäta-Östman-Bergman, en formidabel andrecenter i Frycklund och en supertalang i Gustav Lindberg. Utöver detta en ruskig bredd av arbetsmyror och målskyttar i övrigt.

Precis som Peter Hoffström skrev i VLT nyligen är VIK på riktigt och i toppen för att stanna. Frågan är bara om det är topp-2, topp-5 eller topp-8? Ett förhandsbesked kommer redan mot starka Oskarshamn under söndagen.

8 Responses

 1. Bozo skriver:

  Det första vi supportrar brukar eller brukade diskutera när det såg bra ut i tabellen är vilket lag som kommer skada våra spelare. Känns som förra säsongen som var extrem skademässigt visade att laget numera skiter i skador på nycklar. Det är ju självklart Paananens förtjänst och är ofta det som skiljer agnarna från vetet i dagens hockey. Se bara på vilka som är topplag i SHL, väldigt skadedrabbade lag men de ger 100% i varje match till skillnad från resten.

 2. Miko skriver:

  När man tänker tillbaka på säsongen 2015-2016 som för övrigt för Vik:s del innebar både sportsligt och ekonomiskt misslyckande så sticker Leksands bedrift ut då men även Tingsryds sensationella säsong. De kom som nykomlingar tvåa, pressade AIK över fem matcher i den allsvenska finalen och förlorade till slut mot Leksand som tog sig till SHL om den andra kvalplatsen. Vik kan mycket väl göra en Tingsryd denna säsong och man får väl hoppas att det också bär längre än vad det gjorde för dem. Vik är inne i en positiv spiral nu och med tanke på att allsvenskan är jämn så är möjligheterna vid fortsatta prestationer god att nå topp två placering. Hoppas att det vid morgondagens eventuella vinst mot Oskarshamn på allvar inleds jakt på andra eller rentav första platsen.

 3. Bozo skriver:

  Det egentligen VIK saknar i lagbygget är en rutinerad högproducerande back. Visst Liwing ligger på 13p väll och har en handfull backar framför sig i serien med 17p som mest. Hur påverkas han av polaren Becks sorti, positivt eller negativt, kanske positivt då det nog inte är enkelt att hänga med någon som hålls utanför laget.

 4. Bozo skriver:

  Fördelen med Ersson är kanske att han redan siktar högre än SHL. Då vill han ge järnet i kvalspel för att få inbjudan till NHL-camp. Jag menar tar han upp VIK till SHL så lär Flyers vilja ha honom på campen.

 5. Bozo skriver:

  Ett sätt att tillföra energi på vårkanten skulle ju vara att rekrytera en stjärna med VIK-hjärta. Det skulle ju få alla att tro på drömmen. Tänk att få hem Rasmussen eller Urbas i januari. Då kanske inte så många väljer att skriva SHL kontrakt i förtid. Men inte troligt med dessa två då de är superstjärnor redan i sina lag.

  • Mikael Norén skriver:

   Bozo, jätteintressant och lite hissnande tanke, vore ju drömmen om det gick. Varumärket VIK har ju knappast varit så har bra på många år och möjligheten att samla ihop borde finnas.

   • Bozo skriver:

    Det var ju Ivarsson som väl lyfte upp Rasmussen till A-laget. Sluta cirkeln.