VIK Hockey – Mora IK: Kvalserien mot alla odds efter tveksam insats

Trångt var det framför kassen då Mora spelade som VIK gör på bortaplan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

”Hockeykvällen” som slutade med 0-3-förlust började redan vid lunch i Västerås när VIK Hockey med bara några timmars mellanrum basunerade ut tre klara nyförvärv. En av de nya är den i Sverige tämligen okände Tomas Hyka från Färjestads organisation. Hyka anslöt först och blir kvar i VIK denna säsongen ut.

 Snabbe Tomas Hyka gjorde debut med nummer 40. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Evan McGrath presenterades som det mest namnkunniga förvärvet. McGrath som spelat i Frölunda under säsongen har kopplingar till Västerås sedan tidigare då han representerat Gulsvart. Att Evan är nära vän och barndomskompis Jeremy Williams gjorde kanske saken enkel för McGrath. Evan och hans familj ansluter till Västerås inom kort och kontraktet sträcker sig under två år. Mumma.

Sist men inte minst presenterades backen Johan Jonsson som kommer närmast från Södertälje. Jonsson har ett förflutet i VIK och är hjärtligt välkommen till Västerås även han.

Jeremy stod vid sidan på benet hela Hockeyvästerås undrar över. En MRI-röntgen är genomförd och vi kan bara hoppas. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Första perioden hann knappt börja innan  VIK hade två gubbar på botbänken. Tony Romano drar på sig en onödig roughing i anfallszon och Fredrik Johansson får sitta av två minuter för något som bara domaren hann uppfatta. Dock klarar de Gulsvarta både 3-5 och 4-5 utan att Mora fick till några större farligheter.

Även om VIK klarar två numerära underlägen var det ändå Mora som tog ledningen efter 6.17.  Det är Mattias Beck  som påpassligt slår in en volleyretur efter skott av Frölundalånet Emil Djuse.  Jonas Fransson är chanslös.

Efter dryga tio minuter får VIK chansen att spela PP för första gången i matchen efter att Johan Alcén blivit utvisad. Spelet i powerplay lämnar dock mer att önska då VIK inte producerar mer än några halvchanser mot ett Mora som inledningsvis visar upp en trygg defensiv.  I powerplay märks det tydligt att Jeremy Williams plats inte är helt enkel att fylla.

Efter sjutton minuter hittar aftonens rättskipare Mikael Andersson, ännu en utvisning och Fredrik Johansson ännu en gång besöka syndens näste efter en slashing. VIKs boxplay fungerar dock bra under den första perioden även om spelet överlag inte ger någon plats i varken kval eller SHL.

Doldisen och arbetshästen Marcus Söderkvist är kämparviljan personifierad och en föregångsman i defensiven. En eloge till honom som aldrig tvekar på att täcka skott i alla lägen.

Andra perioden

VIK kommer ut i andra perioden och känns både piggare och hungrigare än i första akten. Laget skapade ganska omgående ett visst tryck mot dalmasar som var ganska stillastående. Bäst av alla var andraformationen med McArdle, Lindhagen och Legein som kontinuerligt åkte till sig bra lägen, men utan att för den sakens skull skapa något riktigt vasst avslut.

27.42 var det återigen dags för en västeråsare att besöka botbänken. Den här gången är det Thomas Mitell som åker snålskjuts på en motståndare och får följaktligen en tvåa för hooking. Lukas Bengtsson heter Moraspelaren som utnyttjar ett galet passivt backpar, och vips är ställningen 0-2 i underläge trots att Västerås är det läget som skapar mest. Surt sa räven…

Viktor Mårtenssons nävar var planterade i det egna knäet istället för i David Liffitons ansikte denna afton. Kanske lugnast så. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots målmässigt underläge fortsatte VIK att åka mycket skridskor och skapa lägen. Vid flertalet tillfällen är både Legein och Lindhagen riktigt nära att få pucken i nät… Men marginalerna som så många gånger hjälpt VIK var som bortblåsta.

Tredje akten inleddes i boxplay efter att klantigt byte och de två första minuterna spelades följaktligen bara av.  Publiken som väntade på något av en offensiv explosion fick vänta förgäves.  VIK lyckades gång på gång ta sig in i offensiv zon, utan att få till någon egentligen chans alls.

 FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

När det fanns folk framför kassen, var pucken inte i närheten och när pucken var i närheten av målet, var Morakeepern Mantas Armalis där.  Dessutom gjorde Mora såklart sitt bästa för att försvara sin ledning vilket laget från Dalarna gjorde förtjänstfullt. Ett plus ett blir i det här fallet noll för Västerås och tre till Mora, vilket även blev slutresultatet.

Sammanfattning  

Att ta sig in i offensiv zon klarar alla, men att förvalta det lilla tryck man skapar klarade inte Västerås ikväll. Förlorade tekningar, slarviga passningar och desperata motståndare som gång på gång fick västeråsarna att börja om, var några av orsakerna till varför VIKs match i allmänhet, och den tredje perioden i synnerhet kändes som en lång, tung och jobbig uppförsbacke.

Avsaknaden av Jeremy Williams kändes väldigt påtaglig ikväll och idag finns ingen i laget som kan ersätta honom. Vi hoppas att Jeremys skada inte är så allvarlig som befarat och att VIKs nya spelare snabbt kommer till rätta.

1 svar

 1. Viktor skriver:

  VIK – Mora 0 – 3
  0-1 Målvaktsmatchen: Fransson såg sliten ut.
  0-2 Defensiven: Oj, vad Mora var täta!
  0-3 Offensiven: Centrar har VIK gott om men ingen spelfördelare.

  Två matcher till att spela av före två veckors uppehåll för att hitta ett spelsystem. Kanske effektivas att gå tillbaks till höstens tråkiga ”slåutpuckenspel” och sen hoppas på kontringar och vinst med straffar. Ta fighten, ta chansen i alla led!