VIK-IK Oskarshamn 3-2 straffar

Västerås vann med 3-2 efter straffar mot topptippade Oskarshamn på fredagskvällen. Backlånet Gustav Ahnelöv fick kröna en fin insats med att bli straffhjälte efter några läckra dragningar.

VIK kom ut riktigt bra i första perioden och det kändes lite som IKO precis klivit av bussen.

1-0 kom också mycket elegant av blott 18-årige Hampus Wallin som visade stor kyla då han vände ut och in på IKO innan avslutet satt i taket, hatten av för det första allsvenska målet.

VIK fortsatte att skapa chanser och nagla fast IKO i anfallszon, men en olycklig retur av Lundberg gav 1-1, snöpligt.

I andra perioden vaknade IKO och de började trycka på mer. Lagen körde över varandra i olika sekvenser i andra, med stor övervikt för IKO i slutet av den andra perioden.

Planens gigant Mikael Frycklund låg sedan bakom 2-1 som allt bättre Marcus Bergman styrde in. Är imponerad hur snabbt Bergman har förbättrat sig på kort tid.

I sista perioden hittade VIK tillbaka till det mycket fina spelet och borde gjort något till mål, men tyvärr saknas någon riktigt bra skytt där framme.

Istället som det ofta blir när man själva inte gör mål så ringer det i baken, 2-2 IKO efter fint pass av Engström och bra skott av Ågren.

Matchen gick till straffar där Ahnelöv visade fina skills och nätade.

SAMMANFATTNING

Detta var den bästa matchen hittills av VIK denna säsong. Det går med andra ord åt rätt håll. Dock mycket tråkigt att Jonte Berg enligt uppgifter bröt armen.

Kedjan med Gråhns – Lihagen – Svedlund tryckte ofta ner IKO i egen zon. Frycklund var fantastisk och tar ansvar för att hjälpa Bergman och Andersson bli varma i de allsvenska kläderna. Frycklund påminner nu verkligen om Patrik Berglund i sitt sätt att vrida bort backar och skapa saker, tack vare sin fysik, teknik och fina balans.

Bergman täcker skott och styr in puckar, killen är guld värd på många sätt. Kan bli en ny publikfavorit om detta fortsätter.

Davidsson – Johansson – Zetterberg skapade också en del. Fjärdekedjan med Wallin, Jansson och Berg (som tyvärr bröt armen) gjorde det väldigt bra det lilla de fick spela. Wallins mål var inget dåligt första mål i Allsvenskan, verkar ha ett bra skott.

På backsidan är Mylläri och Ahnelöv på väg åt rätt håll. Ahnelöv har äntligen nu visat sina styrkor, bra fart och offensiv.

Backspelet är ok, men det skulle behövas mer tyngd och i egen zon, och kanske någon som kunde bomba från blå.

Med lite bättre skytte hade VIK kunna avgjort denna match tidigare, så mycket skapade man. Samtidigt var IKO vass och fyndiga då de väl kom in i anfallszon, deras andra mål var ju frukten av det. IKO tvingade Lundberg till bra räddningar.

Som jag skrivit hela tiden har detta lag en massa skickliga pucktransportörer (Lihagen, Frycklund, Johansson, Persson, Davidsson, Svedlund mfl.) som kan ta fram pucken åt andra. Även Gråhns kan glänsa med fina framspelningar bitvis.

Men ta Lihagenkedjan som exempel, trots det fina spelet där har de bara levererat två mål på sammanlagt 24 matcher och 43 skott gemensamt. Alla de tre är värda många fler poäng.

Hur väl VIK kommer lyckas denna säsong kommer till en stor del vara avhängigt huruvida man kan ta skyttet till samma nivå som det övriga offensiva spelet. Plus att backsidan stabiliseras och bara kommer släppa mål då motståndarna gör riktigt bra saker.