Västerviks IK-VIK 5-3

Tyvärr lite som väntat, fick nya topplaget Västervik en ny seger utan att behöva förta sig mot ett svajigt Västerås. 5-3 blev det på lördagskvällen.

Till skillnad från tidigare matcher kom VIK ut nästan som ett nytt lag i första perioden. Laget fick bra fart genom mittzon och passningarna satt distinkt.

Pucken gick fort i power play och 0-1 och 0-2 kom i den spelformen. Detta efter hungrigt spel av bland annat Marcus Bergman och Anton Mylläri och fina passningar av Zetterberg och Davidsson.

Då kändes det som detta var VIK:s kväll. Tyvärr var det dock inte Marcus Dahlboms kväll riktigt och två tveksamma Västerviksmål senare byttes den store målvakten ut då det stod 2-2 efter 20 minuter.

VIK såg nästan nu faktiskt redan ett slaget lag med sänkta huvuden och i andra perioden var lånebacken Ahnelöv olycklig då han lät Meyer skjuta 3-2. Vid 4-2 var Ahnelöv och Mylläri för veka framför kassen. Ska man låna in och talangutveckla åt andra lag, ska det vara backar av klass som ger något direkt…

Vid 5-2 backade Davidsson och Frycklund nästan ifrån skottlinjen och Frisk fick igenom sitt skott precis hur lätt som helst. I övrigt spelade VIK bara av tiden i andra perioden helt utan gnista eller tacklingar, till synes bedrövlig inställning eller vad det var.

I tredje putsade Lihagen till det lite då han tack och lov för en gångs skull struntade i att passa sin svagskjutande vingar och gjorde allt själv fram till 5-3, hur elegant som helst.

VIK fick chansen i nya power play men då var icke-spelet tillbaka och avsaknaden av spetsspelare uppenbar.

SAMMANFATTNING

Trots en bra start tappade VIK matchen, lite på grund av dåliga utvisningar efter målen i första plus tveksamt målvaktsspel. Det är små marginaler och istället gav man Västervik vind i seglen och själva blev sköra VIK än mer porösa.

Jansson borde vetat att domaren och motståndarna letade power play och kompensationsutvisningar efter VIK:s två tidiga power play, Alenbring var också burdus vid sin tvåa, men samtidigt föll hemmaspelaren lätt, synd att man inte tar för diving som sagt.

Det gav Västervik en biljett in i matchen och det var tillräckligt för det sköra VIK att kollapsa. Det känns som laget har alldeles för många snälla pojkar som ibland är nöjda med att bara spela av matcherna. Här måste ju Appelgren på lång sikt byta ut alla mjuka komponenter, eftersom ishockey mycket är en kampsport.

Lite känns det som Marcus Dahlbom kanske skulle må bäst av att få en nystart i någon annan klubb, för sin egen skull. Det var nog extremt hårt att bli utlyft direkt efter 20 minuter idag, samtidigt som en het målvakt tagit målen. Inte bra för psyket att bli utbytt så snabbt och målvakten är ju inte purung.

Det saknas karaktär i laget när det går emot. Samtidigt är detta ett väldigt stukat lag som verkligen skulle behöva en supermålvakt just nu, då man faktiskt gjort sex mål på de senaste två matcherna. Om man nu kan fortsätta göra lite mål.

Klubbchef och styrelsens ordförande Mattias Jonson frågade sig i veckan om laget verkligen behöver förstärkas. Nu kom väl ytterligare ett tydligt svar på det i alla fall? Backsidan är exempelvis så snäll och saknar nästan helt tuffhet.

Styrelsen borde nog tänka till: Man kan inte bygga en gulsvart plattform för framtiden utan ett lag i Hockeyallsvenskan, det måste vara det primära fokuset för styrelsen. Vill det sig illa kan detta lag ramla ur serien om man inte förstärker det, och på vägen dit ha väldigt låga publiksiffror…