VIK lyckades inte utnyttja tidigt spelövertag och Leksand visade istället hur man gör mål och avgick med segern

Trångt om saligheten mot ett bra lag som Leksand.

 

Västerås föll med 4-1 (sista i tom kasse) mot Leksand på fredagskvällen i Södertäljes Skoda Trophy, där vinnaren plockar hem 101 000 kronor. Matchen var dock totalt sett jämnare än vad siffrorna visade.

VIK började starkt första tio minuterna. Faktum var att LIF ens knappt fick låna pucken inledningsvis. Paananens gäng hade uppenbarligen som mål att gå på knock direkt, men tyvärr uteblev utdelningen då Gulsvart inte hade tillräcklig ”punch” sista tredjedelen, man annars imponerande spelet stort.

VIK hade mycket puck men svagt skytte och hade svårt att tränga igenom Leksands låga och täta försvar framför skicklige Axel Brage. Istället kom ett klassmål i PP av Valkve-Olsen efter en fin passning av Oskar Lang. Skott 8-7 till VIK.

VIK fortsatte helt okey i andra. LIF jämnade dock ut spelet. Fredda Johansson serverade Lukas Zetterberg sopren. Men miss och tyvärr en av för få gånger VIK:s tänkta målgörare faktiskt sattes i lägen. VIK tog åter över lite mot slutet av perioden igen.

I tredje ökade LIF tempot samtidigt som VIK föreföll vara något trötta. Leksand håller sig ju med några lirare som ganska nyligen lirat i Tre Kronor, som Daniel Gunnarsson, och denne Köpingsson visade varför då han rundade kassen och satte den i krysset bakom Ersson fram till 2-0.

3-0 LIF via en volleyträff på retur nära mål. Men VIK visade styrka och kämpade sig tillbaka in i matchen. Benker gjorde sin bästa match hittills och fick mycket välförtjänt sätta 3-1 via ett distansskott som ramlade in. VIK tryckte sedan på bra i slutet och var ganska nära ytterligare reducering.

Finns inte så mycket att skjuta på för Skedung…

SAMMANFATTNING

En del saker ser lovande ut. VIK vann skotten med 29-24. Spelet i egen zon löstes för det mesta på ett bra sätt. Uppspelen har väl sällan funkat så här bra i ett så här tidigt skede av en säsong.

Power play var ett steg framåt i afton. Första tio minuterna var magnifika. Problemet är fortsatt att VIK inte får framgångskänsla och ny energi från ett mål, då laget har sådana här spelövertag. Istället visade LIF avslutsklass och därmed svängde momentumet.

Ett problem, just nu, gällande målskyttet är att lagets tänkta målskyttar som t.ex. Marcus Bergman (0 skott på mål i afton), Mattias Beck (1 skott), Lukas Zetterberg (2 skott) och Sebastian Benker (1 skott – som gick i mål) kommer till för få skottlägen. Detta känns även igen från tidigare matcher.

En bra målskytt ligger runt cirka 15-20 % mål på sina skott. Således behöver VIK:s tänkta målskyttar upp i kring runt fem skott per match för att ligga bra till att göra ett mål den matchen. Tittar man på de bästa målskyttarna snittar de ofta uppåt tre skott på mål per match över en säsong och nästan ett mål varannan match.

Frågan är om man ska vaska om lite till i kedjorna? Kanske byta plats på Bergman och Beck? För att söka kemi så fler av de bästa skyttarna får fler skottlägen. Det är inte bra om sådana här smärre ”måltorkor” sätter sig i huvudet, kanske bättre att bryta av.

Annars skapade Benkerkedjan med Frycklund och Beck mest tryck idag. Kedjan med Östman – Skinnars – Bergman var olycklig med -4, även om de gjorde en antal bra saker även denna match.

Lukas Zetterberg var mer involverad än tidigare och verkar hitta allt mer kemi med Fredrik Johansson. På backplats väntar vi fortfarande på lite fyrverkerier från Liwing & Younan – men det ju trots allt bara försäsong.

Ersson gjorde en okey match och hade nog ingen större chans på något av målen.

Leksand spelade fysiskt och Acke Ringström utgick tidigt med en ond axel (dock ej ur led). Lukas Zetterberg satt länge och blåste på en ond hand (men spelade vidare) och Jesper Appel for nästan som en vante då LIF tacklade hårt några gånger (spelade vidare).

Ont…

När man sitter nära isen så här under träningsmatcher slås man alltid av vilken otrolig inställning som krävs byte efter byte när det är ett krig om centimetrar där ute mot ett bra lag som Leksand. Rapp, slag och kamp om varje puck.

LIF gav inte VIK:s forwards mycket tid i anfallszon och dalkarlarna har ett ganska fysiskt lag.

Bara att ladda om snabbt och försöka vässa målskyttet mot AIK under lördagsmatchen som börjar kl 13.00.