VIK mot ekonomiskt plus, inför Timrå då slutspelsjakten börjar dra igång på allvar & scout om Michael Boivin som är ny i Modo

VIK:s högste chef, ordförande Pär Södergren (vänster) leder VIK så att ekonomin blomstrar. ARKIVFOTO: JIMMY GERDIN (VIK.SE)

 

VIK ser, trots pandemin, ut att gå mot ett positivt resultat enligt styrelsens Pär Södergren och Nicklas Öhrlund på VIK.se. Tidigare har Södergren talat om att man kommer gå cirka 200 000 kronor plus och det verkar vara som att den prognosen håller.

Därmed kan klubben låta det egna kapitalet på 4,7 miljoner ligga kvar. Åter ett kvitto hur välskött VIK verkar vara nuförtiden. Tänk om VIK rentutav kan trycka upp det egna kapitalet uppemot fem miljoner.

Vore intressant att se en sammanställning hur övriga lag i Allsvenskan har det ekonomiskt nu och inför nästa säsong.

***

På onsdagskvällen väntar suveräna Timrå borta. Det blir det första riktigt stresstestet för den ”nya” VIK-defensiven som verkligen tätat till på sistone.

På de senaste nio matcherna har VIK bara släppt in 19 mål. Det ger ett snitt på 2,11 som är bra siffror, att jämföra med 3,22 mål/match före det.

Återstår att se om offensiven också kan vässas och om defensiven kommer hålla bättre mot TIK nu. Timrå gör makalösa 4,1 mål per match att jämföra med VIK som gör 2,5 mål per tillställning.

VIK är indraget i ett kamp om topp-6 och/eller att överhuvudtaget ta sig till slutspel, topp-10 (obs tabellen är sorterad med avseende på poängsnitt):

Tabell poängsnitt.

AIK är bara fem poäng bakom VIK utanför slutspelsplats med lika många matcher spelade. Varje match är med andra ord väldigt viktig nu framöver.

***

Modo är det andra före detta storlaget som ligger utanför slutspel just nu. De har dessutom tappat toppbacken Jesper Lindgren till NHL/AHL men har ersatt honom med kanadensaren Michael Boivin, 30, som under många år öst in poäng i Österrike:

– Som du kan se av hans siffror garanterar Boivin dig offensiv produktion, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.

– Kan ge offensiv både i 5-mot-5 (både som puckbärare och skytt) och särskilt i PP – kan spela på blå som pointman eller vänster halvsarg i PP.

– Har ett hårt och exakt skott, hittar öppningar att skjuta och få igenom sitt skott. Kan också hitta ”bakdörrspel” genom att finta skott på blå och friställa forwards framför mål med bra passningar. Fick fria tyglar i Innsbruck.

– Men var helt vårdslös och väl våghalsig i defensiven och egen zon när han kom in i österrikiska ligan, men har lugnat sig på senare tid. Men Boivin är fortfarande mer som en 4:e forward och försvarar dåligt.

– Kunde ha stannat kvar i Österrike i somras, men var inte villig att hantera Covid-minskningar i lönekuvertet. Svårt att säga hur han kommer vara i Modo och Allsvenskan, vet inte vilken form han är i. Kan han passa in i en mer strukturerad liga och samtidigt skapa offensiv? Du värvar honom ju inte för hans defensiva spel…

– Hans fötter är varken ett stort problem eller en stor styrka. Om Boivin inte har kommit ur soffan sedan mars kommer han inte åka skridskor tillräckligt bra, men om han har varit på isen fem gånger i veckan kommer han att se bra ut i Modo.

***

Med tanke på hur ensam Jimmie Jansson varit på att producera från blå i VIK kanske även Zäta funderar på någon som Boivin. Men vad jag förstår är inte Jonas Liwing aktuell för en comeback…