Jansson överraskande ensam som offensivt drivande back – vad kan vi förvänta oss gällande backsidan och Z:s tålamod?

Åkerström har trots en lång svacka hela +9 senaste elva. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Intressant att sportchef Patrik Zetterberg på VIK.se nyligen sa ungefär att han inte vet hur och om han ska förstärka laget: ”Om jag ska ta in något så vet jag inte om det blir back, forward eller center”. 

Anmärkningsvärt att sportchefen nämnde även back i ett läge då laget varit högst ineffektivt och svårt skadedrabbat på forwardssidan. Idag sitter VIK med åtta (plus lovande Viktor Hurtig), vad vi vet skapligt friska, backar.

Men tittar vi på backarnas siffor och produktion är det lättare att förstå att sportchefen kanske inte helt utesluter att göra något med backsidan:

Vi ser att Jimmie Jansson gör det fantastiskt bra gällande att producera. Detta trots att PP ännu inte fungerat och faktiskt är näst sämst i ligan på 14,3 % de senaste tio matcherna nu.

Men annars är det ett stort svaghetstecken att Anton Mylläri fortfarande ligger tvåa i backarnas poängliga. Förtutom Jansson är det faktiskt öken rent poängmässigt, vilket det var få som trodde inför säsongen.

August Tornberg och Simon Åkerström (poänglös och har tappat sin PP-plats och går inte att känna igen från förra säsongens korta avslut här) är främst de två backar som många trodde kunde lindra tappet av Jerome Leducs produktion. Men så har inte alls blivit fallet så här långt.

Det har heller inte lossnat offensivt för den ojämne men bitvis chansskapande Alexander Younan, som fortsätter lida av svagt skytte och förbättringsbar kyla och precision sista tredjedelen.

Väldigt talangfulle 19-åringen Gustav Berglund är för stunden lite för ojämn för att vara en offensivt drivande back i ett allsvenskt topplag. Men det kanske plötsligt lossnar där. Men då måste Berglund få chansen att spela in sig i PP, vilket blir svårt då man valt att köra bara forwards i PP2 och bara Jansson som back i PP1.

Carl Ehrnberg är intressant då han har potential offensivt med stark skridskoåkning och fint passningsspel, men behöver fortsätta nöta på skytte, som Paananen talade om i senaste podden. Ehrnberg är även rörlig i sina pucktransporter, dock ännu främst i egen zon.

Det som kanske Åkerström och Tornberg saknat lite i rörlighet och kvickhet (även om det är lätt att lura sig på hastighet gällande så långa spelare) har ju Ehrnberg massor av, och det är inte omöjligt Ehrnberg i framtiden kan bli en offensiv back av klass som kan dansa på blålinjen i PP, samma gäller Berglund. Men frågan är om och främst när.

Den stora frågan är vilket tålamod sportchefen har med backsidans offensiva spel. Kanske lockar en ”quick fix” då Alexander Lindelöfs nysignade tvåveckorskontrakt med Timrå tickat ut?

Rösta på startsidan vad Du tycker Zäta bör göra med truppen!

1 svar

  1. Robert jonsson skriver:

    Kan hålla med om att poängproduktionen på övriga backar förutom Jansson ligger alldeles för lågt. Man får dock ha med i beräkningen att Jansson dels har mycket speltid i matcherna både i 5 mot 5 samt i pp. Han skjuter dessutom överlägset mest skott i laget på mål inklusive samtliga forwards. Hans målprocent på sina skott på mål är dock endast strax över 5 %.