Myrenberg glänste och enormt nyttige slitvargen Bergman fick äntligen utdelning i sudden då VIK slog formstarkt Tingsryd

Myrenberg och Kruse är bägge så värda att få 40 matcher som uttalad starter i någon allsvensk klubb. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås bröt den tre matcher långa förlusttrenden via en 3-2-seger i Tingsryd på söndagskvällen. Detta efter förlängning där Marcus Bergman mycket välförtjänt blev matchvinnare efter allt slit forwarden lagt ner. Jesper Myrenberg var bäst på plan med 35 räddningar på 37 skott.

Tingsryd kom in i matchen mycket formstarka med tre raka segrar mot Kristianstad 6-4, Modo 7-2 (!) och AIK 4-2. Således hade smålänningarna gjort hela 17 mål på bara tre matcher inför denna drabbning.

VIK började ganska bra. 1-0 kom efter ett kliniskt avslut Zetterberg på friläge efter 14.05, som skapades av att Åkerström klev upp i mittzon. Åkerström var värd en assist där.

Annars hade VIK svårt att få till långa anfall. 5-3 chanser dock till VIK i 5-mot-5 som började och avslutade perioden hyfsat. Taif var bra i mitten och hade ett PP där två fina chanser skapades. Annars höll VIK ett formstarkt Taif bra på utsidan.

Det var en dålig andraperiod av VIK där Tingsryd var klart bättre. Rättvist kom 1-1 sedan formsvaga Lunsjö och Benker bara tittade puck, dock oturlig studs på Öhrns skridskor som gav Felix Olsson läget efter 24.08. Anton Svensson rånades på ett friläge av Myrenberg.

Det var 7-4 chanser till Taif i 5v5. Hemmalaget skapade även bra i PP med fyra heta lägen där, men Myrenberg var fantastisk denna afton. Alldeles för blekt och dålig puckkontroll av stressat VIK som hade långt till båset andra. Kunde bara bli bättre inför tredje.

I tredje började VIK bättre och offensivglade Younan fixade ett power play efter en smart passning av Lunsjö. Efterföljande power play var inte bra, men precis efter att Taif blivit fulltaligt visade Benker sina sniperegenskaper, som han som bekant visar intermittent, och 1-2 till VIK efter bra tålamod och skytte av Benker efter 42.24.

Bergman gjorde en av många bra saker vid sargen som gav Iacobellis bra med yta och kanadensaren hittade en ren Ehrnberg, som dock avslutade klent, och backen får fortsätta nöta avslut.

Myrenberg rånade även en sopren Janhols, och i efterföljande anfall friställde Benker Lunsjö med en utsökt lång genomskärare, men Lunsjö missade för en gångs skull ett friläge.

En annars åter bra Zetterberg åkte sedan på en hög klubba. I efterföljande PP kunde Svensson hitta Janhols som satte 2-2 efter 51.10 bakom en Myrenberg som hamnade lite för långt in i kassen.

Det kändes lite för lätt att alla fyra plus Myrenberg skulle bli så ställda av en pass rakt igenom boxen, men samtidigt skickligt av Svensson och den så enormt streaky Janhols.

Myrenberg räddade sedan VIK med en av årets bästa räddningar då Harju fick helt öppet mål, men 20-åringen hann dit på något sätt. Även Younan jobbade bra och lyckats delvis låsa Harjus klubba. Tingsryd vann chanserna med 7-4 i sista 5-mot-5.

Under förlängningen hade båda lagen några feta lägen, Zetterberg prickade bland annat ribban, innan Jansson visade både glöd och skicklighet då han drev upp pucken och hittade Fredrik Johansson med en glimrande passning.

På returen blev Bergman fri och forwarden gjorde sitt första mål på 21 matcher fram till en 3-2-seger efter 62.00.

SAMMANFATTNING

Utan att glänsa lyckades VIK hämta två poäng mot erkänt hemmastarka Tingsryd. Ett Tingsryd som också är formstarka och alltså öst in mål.

Tingsryd var också det lite bättre laget och vann chanserna i 5-mot-5 totalt med 17-13, och hemmalaget hade också ett bättre pucktempo i power play.

I en oerhört tight tabell har det faktiskt blivit så att VIK hamnat i en sits att man kan missa slutspel. Så på ett sätt har redan slutspelet börjat. Varje match kommer bli ett krig framöver i en jämn allsvenska där VIK har fullt upp med alla lag.

Jesper Myrenberg, Niclas Lundgren, Lukas Zetterberg och Marcus Bergman var tydliga plusvarianter denna kväll. Men det är för många som skulle behöva steppa upp.

Öhrn har nu åter hamnat lite i bakvattnet, såsom han sett ut under stora delar av sin tid i VIK. Centern måste helt enkelt upp om VIK ska lyfta. Även kedjekamraterna Lunsjö och Benker är för anonyma, även om Benker nätade i afton. Upp till bevis nu för denna trio.

Iacobellis, Marklund och Wikman syns också för lite, men om vi ska vara positiva talar kanske tiden för att kedjan ska spela bort allt mer ringrost. Backsidan är också lite svajig. Det är upp till bevis på ganska många händer och fötter för att detta VIK inte ska minnas som ett ganska grått lag i mängden.

Med andra ord är det svårt att riktigt få kläm på detta VIK. Frågan är vilka förväntningar som är rimliga? Men mycket talar för att laget skulle behöva spetsas för att man ska slippa kriga för livet varje kväll och kunna skapa lite separation från de allsvenska mittenlagen.

Det är väldigt många frågetecken inför vårsäsongen, kanske något för mycket för att sportchef Patrik Zetterberg ska våga sitta helt still i båten. Men allt hänger ju på ambition och pengar.

Ett grundfundament har dock VIK, nämligen det viktigaste: Två målvakter som på egen hand kan vinna matcher. Det är en oerhört bra start.

PUCKLIGAN

5 Jesper Myrenberg

4 Marcus Bergman

3 Niclas Lundgren

2 Lukas Zetterberg

1 Henrik Hetta

5 Responses

 1. Jan Malmberg skriver:

  Västervik gjorde 5 mål på Mora och vann på bortaplan nu bara ett mål efter VIK i gjorda mål. Almtuna fick en poäng mot Timrå VIKs nästa motståndare. BJÖRKLÖVEN fick stryk med 1-0 på hemmaplan mot Karlskoga. Nu är det dags för VIK att göra en bra match mot Timrå. Inget lag är oslagbart
  Skönt se att Bergman gjorde mål+ att VIKs målis gjorde en topp match.

  .

 2. Pelle skriver:

  Försvaret och målvakt okey.men ska de bli topp 6 så måste passnings spelet uppspelen upp någta nivåer.är inte lätt att få någon vettig anfallshockey när man har problem med passningar och ta emot puck.varav man ofta hamnar i sarghörnen. Spelet ser stundtals lite krampaktigt ut.kanske självförtroende saknas hos endel..får hoppas på några vinster på raken nu så släpper nog nervknutarna på många..finns en hel del till och hämta av det här laget bara det lossnar👍👍

  • Bozo skriver:

   Frågan är om ens en majoritet av spelarna är fysiskt 100%. Några vet vi inte har spelat på ett år, så de har en uppförstrappa. Sedan finns det covid-sviter och förmodligen andra skador som spökar. Känner man sig 100 så ser det mentala till att man tappar ytterligare.

 3. Bozo skriver:

  Känns som onaturliga turen med skador/sjukdomar VIK hade 18/19 har man fått äta upp flerfaldigt denna och förra säsongen. De spelare som inte redan är hemma, ser inte ut att komma till sin rätt, förmodligen sviter av både det ena och det andra.

 4. Forzera skriver:

  Kul med Bergman i protokollet och tre mål framåt;-)