Inför Tingsryd med Anton Svensson: VIK-ledning och fans talar allt mer om målskyttet – och då laddar Västervik upp med målfarlige Ryan Gropp…

"Lugne" storliraren och poängmaskinen Anton Svenssons inträde kan bland annat tillsammans med signeringen av Alexandre Lavoie betyda att VIK är på väg att byta lite spelsätt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Både VIK-ledningen och fans talar alla allt mer om lagets oförmåga att utnyttja de relativt talrika antalet målchanser Gulsvart skapar.

Och mitt i detta lyckas Västervik, av alla, landa en mycket intressant forward på pappret i 24-årige Ryan Gropp som draftades tidigt av Rangers i andra rundan 2015.

– Jag ska säga att jag inte sett Gropp mycket, men han såg helt okey ut i AHL, säger en NHL-scout till bloggen. Stor, stark och kunde hantera puck i trafiken.

Eftersom undertecknad följer Rangers kollade jag även in lite vad som skrivits om Gropp på olika högklassiga fansiter (som denna Du läser nu):

– Gropp är en bra skridskoåkare och en vass skytt som verkligen kan ”begrava pucken i nät”, men vid det här laget är det mycket tydligt att hans juniorstatistik var produkten av att spela vingen bredvid Matt Barzal (numera NHL-stjärna). Hans spelsinne är bara okej och han är inte särskilt bra på att skapa chanser för sig själv.

Visst, lite fel och brister och i Rangersland anses Gropp vara en flopp, men yttern låter precis som en spelare som VIK skulle behöva för att antända målskyttet, där VIK alltså är svaga 12:a i ligan (och bara 8:a ifjol).

Skulle inte förvåna om Västerviks sportchef Emil Georgsson, från Östervåla i ”närområdet”, åter har gjort ett importfynd. Om man nu kalla Gropp, som draftats tidigt, ett fynd…

***

Ett annat intressant spår kan ju eventuellt vara att plocka in någon stortalang på världsklassnivå från någon av de stora kanadensiska juniorligorna, WHL, OHL och QMJHL (CHL) som är nedstängda.

Det spåret har ju Väsby gått (väldigt lyckosamt med måltjuven Raphael Lavoie) och nykomlingarna var ju även nära Brandt Clarke, en 17-årig back som tippas gå först i NHL-draften i sommar. Clarke gick dock till en slovakisk klubb.

Men det är inte helt lätt att gå från junior till senior, inte ens för en supertalang som Clarke. Clarke ska vara ”över hela isen” i Slovakien, ”mer som en forward än back”. Och inga poäng efter fem matcher. Skridskoåkningen ska inte heller vara vacker.

Det är bättre om VIK kan utnyttja de talanger man har i J20, som nu alltså inte kommer få spela något mer. Frågan är vilka konsekvenser det kommer ge. Samtidigt är det lika för alla.

***

På söndagskvällen väntar Tingsryd i Småland. VIK har förbättrat försvarsspelet kraftigt på sistone och man har bara släppt in 17 mål de senaste åtta matcherna, bara 2,13 mål/match bakåt.

Frågan är om offensiven och främst målskyttet kan tända framåt utan att Patrik Zetterberg gör något mer? Ibland förefaller det som att det helt enkelt saknas lite beprövade skills framåt, rakt upp och ner. Sådana skills som ger mer tid och lugn i spelet i anfallszon.

Mot Tingsryd är det viktigt att kedjorna med Lunsjö, Öhrn, Benker och Marklund, Iacobellis, Wikman kommer igång om det ska bli tre poäng. Samtidigt som Lukas Zetterberg fortsätter på inslagen väg med Hetta och Kangas.

Frågan är också om någon back förutom Jimmie Jansson kan börja leverera poäng? En annan kopplad frågan är vem som ska slå passningarna till Lukas Zetterberg i PP, ty under matchen mot Almtuna senast fick Lukas åter för många passningar på skridskorna…

***

Anton Svensson den 20:e mars 2019 i Gulsvart. FOTO: RUNE ÅHLÉN

På tal om Tingsryd finns ju ex-VIK:aren Anton Svensson där. 27-åringen började bra i VIK 18/19 med tre poäng på sina fyra första matcher här. Men var sedan poänglös sina sista åtta matcher här och lämnade för Tingsryd.

Första säsongen 19/20 blev det ”bara” 22 poäng i Taif, men nu har det blivit braksuccé med 14+15 för 29 poäng på bara 24 matcher. Snacka om utveckling och det visar att ibland är det bra med tålamod med spelare.

Vissa lastar kanske lite Zäta för att han släppte Svensson. Men det är lätt att vara efterklok och undertecknad tyckte att Svensson då i VIK var lite för stressad med pucken och verkade behöva utveckla sitt spelsinne. Vilket nu alltså uppenbarligen skett, om det nu går att utveckla sitt spelsinne…

1 Response

  1. Kelly skriver:

    Självklart måste det gå att utveckla sitt spelsinne, på samma sätt som man kan utveckla andra sidor. Alla föds utan talang och begåvning, det är endast viljan och skallen som sätter gränser.