Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Åttonde förlusten på nio matcher mot Almtuna & tredje raka förlusten i serien för åter trubbigt VIK (bara Västervik & Kristianstad har sämre skytte)

 

Som vanligt hade VIK enormt svårt att göra mål och att spela överhuvudtaget mot Almtuna. Detta då VIK åkte på sin tredje raka nollpoängare efter en 1-2-förlust i ABB Arena på fredagen. Det var Almtunas åttonde seger på de nio senaste mot VIK.

Inför match valde VIK att satsa på två helt nya kedjor. Det var spännande om 17-årige Kangas kunde fortsätta succén, nu med Hetta och Zetterberg. Och om Iacobellis plus Marklund riktigt skulle komma igång med Wikman.

VIK började bra första fem. 1-0 kom matchklockan 4.53 efter bra arbete av Hetta och påpassligt skytte av Zetterberg från trängt läge. Målet kom något slumpartat där även Kangas initialt var inblandad med sitt uppoffrande och totalt orädda spel.

Sedan sämre kvalitet och svajigt spel. Younan brände ett nytt friläge efter vass pass Öhrn. Sedan kom två klara VIK-utvisningar där dock Harlestam och Mellberg även filmade och förstärkte – märkligt att domarna svalde det uppenbara.

1-1 kom i PP efter ett skott från blå av Hasa då Liljedahl fick stå helt sopren framför en chanslös Kruse efter 17.48. VIK vann målchanserna med 7-6 i 5-mot-5 i första.

I podden här senast sa ju Paananen att det är svårt att balansera att undvika att skymma egen målvakt kontra att städa framför egen kasse. Men att man ska ta bort klubbor. Dock ingen tillstymmelse av Jansson eller Nilsson att försöka ta bort Liljendahls klubba som var sopren länge vid 1-1.

AIS var bättre än VIK i andra och det var 9-6 i lägen 5-mot-5 för gästerna, där bland annat Harlestam stoppades på ett friläge av Kruse. VIK började dock perioden bra, men sedan åter låg kvalitet i tempo, teknik och passningar.

VIK kom ut bättre i tredje och hade mest puck. Ehrnberg drog exempelvis upp ett bra anfall med en fin långpass till Kangas som sedan hittade Zetterberg med en utsökt passning. Hanses i AIS-kassen hamnade långt in i målet och VIK-are jublade för mål. Men efter en videogranskning dömdes ”målet” bort.

På AIS första chans och skott kom istället 1-2 efter 47.41. Detta via ett inspel i mitten då Marklund och Wikman inte hade tillräcklig koll på blå, då övriga tre överbelastade i sarghörn. Det är en svaghet i den strategin då man inte får fast pucken – då blir det mycket yta att täcka för yttrarna.

Vid målet hamnade också en annars piggare Marklund på ett knä istället för att spela ”stick-on-stick”, dock svårt läge – men små detaljer avgör.

VIK hade mycket puck i tredje, men Gulsvart hade bara 4-2 i chanser 5-mot-5 i sista. PP var kanske något bättre och även där skapades också någon chans. Skotten vann VIK med 11-1 i tredje, där alltså gästerna gjorde segermålet på sitt enda skott på mål i perioden.

SAMMANFATTNING

VIK verkade osynkat från bakplan och framåt. Det märktes att man inte spelat på tio dagar, om man nu ska leta svar eller ursäkter. Många kändes hursomhelst iskalla.

Målchanserna totalt i 5-mot-5 var 17-17. Det är såklart icke godkänt mot ett Almtuna som nu tappat alla sina fyra NHL-proffs. 17 chanser är ändå något, men VIK:s har fortsatt grava problem med målskyttet, där alltså bara Västervik och Kristianstad har sämre skotteffektivitet i hela serien.

Det var ändå positivt att se att Lukas Zetterberg gjorde sin spelmässigt klart bästa match denna säsong. Spelskicklige och allt starkare Zäta hade hela 9-1 i noterbara prestationer och gjorde ett mål (kanske två…) tillsammans med Kangas och Hetta som bägge jobbar extremt hårt.

Nu såg Z ut som då han återvände från Brynäs innan hjärtproblemen förra säsongen. Hoppas det kan hålla i sig nu.

Kangas blandande och gav lite och var 3-3 i noterbara prestationer. 17-åringen var värd en assist vid ”målet” som dömdes bort. Det var intressant att se att Kangas fick förtroende i slutet då Paananen tog ut målvakten. Kangas verkar således vara på väg att spela sig in i laget på allvar.

Under dagen kom också ett besked att J20 SuperElit tyvärr inte kommer återupptas denna säsong. Då är det ännu viktigare att de juniorer som förtjänar verkligen får spela, istället för att riskera att rosta bort.

Kedjan med Bergman, F. Johansson och Jesper Johansson var åter bra, särskilt Jesper som hade 5-1 i noterbara prestationer. Tyvärr var övriga två kedjor inte lika lyckosamma.

Lunsjö, Öhrn och Benker har bleknat efter en så lovande start tillsammans. Lunsjö är nu poänglös i fem raka, trots massor av istid och PP, detta efter 6 poäng på de tre matcherna dessförinnan. Benker har bara 1+0 senaste fem och Öhrn har bara 0+1 senaste fyra.

Som bloggen skrev tidigare är frågan om ovanstående trio verkligen har jämnheten som krävs för att vara en ledande produktiv topp-2-kedja i ett allsvenskt topplag kväll efter kväll. Klockan börjar kanske ticka lite där för den kedjan, dock har ju Öhrn som vanligt haft skadeproblem, vilket kan förklara en del.

Iacobellis hade en ny blek match nr 4 (1-2 i noterbara prestationer) som center mellan Marklund och Wikman. Kanadensaren har nu gjort två inledande bra och sedan två mindre bra insatser. Alla i VIK-land hoppas att det är en del i en inkörningsprocess. Kanadensaren måste bli bättre på att köpa sig tid på isen. Arbetsinsatsen är det dock inget fel på.

Vi minns också exempelvis hur Kelsey Tessier från låg nivå och en petning verkligen växlade upp efter cirka 15-20 matcher förra säsongen, och då fanns också en tidig diskussion om hans position. Så det kan behövas tålamod.

Dock verkade Marklund nu, i match sex, hitta mer flås/känsla, i alla fall första halvan på matchen. Marklund slutade med 5-1 i noterbara prestationer och verkar välbehövligt börja hitta sitt spel.

Wikman blandade och gav lite i den här kedjan som inte riktig hittade kemi. Det känns verkligen som Wikman saknar sin kompis Skedung.

På backsidan var det svajigt med många felpass. Det är dock inte bara backarnas fel, utan mycket handlar såklart också om att forwards måste visa blad.

Jansson fick åter spela PP med Zäta och sökte i de första PP-lägena Zäta, för att sedan skicka lite mer på mål själv och hade fortsatt svårt att sätta upp den lite känslige Zäta i PP.

PP2 som bara innehöll forwards hade svårt i uppspelen från egen zon och i sista fick Jansson vara back även där.

Till sist är kanske en tröst att VIK nästan alltid ser oerhört bleka ut mot just Almtuna. Spelschemat är dessutom ryckigt. Men mot Tingsryd på söndagskvällen i Småland blir det svårare att hitta ursäkter.

Men: Vilka ska göra målen och lyfta VIK från bottenträsket gällande skyttekvalitet i Allsvenskan?

PUCKLIGAN 

5 Lukas Zetterberg

4 Emil Kruse

3 Jesper Johansson

2 Sam Marklund

1 Gabriel Kangas

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1610140630
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1347653597354487812";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1347653597354487812";s:5:"pDate";s:19:"2021-01-08 21:17:10";}}";

3 Kommentarer

  1. Jan Malmberg

    Lorek var orsaken till 1-2 enligt mej. Han snurrade runt och backade in mot passnings läggaren till målet. Han skulle ha kört rakt in i honom och stoppat passet. Vad fan kan man göra om man står med ryggen mot en spelare som ska passa in i banan. Som jag tyckt länge han är bra i anfallszon en säkerhets risk i egen zon. Målskyttet är bedrövligt, Zätas mål var en försvars tabbe i egen zon, tyvärr gjorde Lorek den sista avgörande försvars TABBEN inte kul att se😢🥅

  2. Robert jonsson

    Fortfarande så är pucktempot alldeles för lågt i pp. Ivarsson verkar behöva ännu mer hjälp för att få igång ett acceptabelt pp på HA nivå.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit
Peter E - AvatarpetereliasonPeter E

@VIKFanCentral Stort grattis! Tacksamt att i förskingringen få dina alster.

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Grattis Mikael! 🍾🥂🎂🤍💛🖤🏒

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto