VIK nere på sin förmodade lägstanivå då vi inte känner igen slarvet och trögheten – men trots det skapades chanser i förlusten mot rappare Karlskoga & snabbanalys VIK efter 27 omgångar

en målvakt som kan ta VIK till SHL. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Ett åter energilöst och slarvigt VIK åkte på den andra raka nollpoängaren borta mot Karlskoga på lördagseftermiddagen. Detta trots hemmaplanskänsla tack vare VIK Support. BIK vann med 4-2.

BIK var klart bäst första tio efter ett turligt 1-0 sargstuds efter lite slarv av Zetterberg längs sargen redan efter 0.35. BIK öste på och JG fortsatt enormt bra; 5-1 heta chanser till BIK första nio minuterna.

Men sen kom VIK igång. Jansson fixade ett PP och då äntligen ett snyggt målskott i taket av Gunnarsson för första målet denna säsong i omgång 27. Tornberg hade sedan ett skott insida ribba. Totalt 9-8 chanser BIK 5v5 i första.

Ineffektiva VIK inledde även andra perioden svagt, men VIK vann faktiskt chanserna i period med 6-3, 0-2 PP-chanser, men BIK effektivare och hungrigare. Jardeskogs grova indian tvingade Frycklund till utvisning och mål BIK i efterföljande PP fram till 2-1 efter 22.02.

3-1 kom efter att Jansson blivit överkörd på ett schysst sätt och Jardeskog valde att lägga sig ner, blev rundad då BIK gjorde det snyggt efter 31.59. Sedan brände Frycklund, Gunnarsson och Skedung med flera fina chanser.

I tredje spelade VIK starkt och vaknade precis då som mot Mora hemma senast, kanske också för att BIK drog sig tillbaka. Jansson fixade ett PP där Bergman slog en underbar direktpass som Zäta förvaltade fram till 3-2 efter 47.22.

Wikman missade sedan öppet mål (stolpe) då Skedung vann en puck bakom mål. VIK pepprade heta lägen i tredje men åter gjorde ineffektiva VIK en ”backup” 93-procentig då Gulsvart faktiskt vann chanserna 5v5 med hela 9-2 i tredje.

VIK tog ut målvakten och då slog Jansson en galen passning och Lilja (som tidigare legat oerhört länge på isen till synes svårt skadad) såg plötsligt pigg ut och satte 4-2 i tom kasse efter 59.12.

SAMMANFATTNING

Den långa ”formtoppen” (eller vad man ska kalla det) är definitivt över. VIK är tillbaka i den bistra allsvenska vardagen då VIK inte längre orkar åka mer skridskor än motståndarna.

Sen har VIK börjat ge motståndarna julklappar redan. Mycket mer slarv med puck och chanspassningar bakom ryggen än tidigare – nonchalans, mättnad och/eller trötthet?

Det är en fin linje mellan att ha ett gott självförtroende och att bli lite, lite bekväm. Här måste Paananen och Fagerlund hitta precis rätt balans och våga stämma i bäcken även mot lagets stjärnor.

En viktig sak med lagets kanske bäste spelare Mikael Frycklund är att centern för att utnyttja all sin talang spela snabbt hela tiden och inte hålla i pucken för länge, det hände några gånger i afton och då drogs tempot ner. Jansson måste jobba hårt med att spela enkelt vid behov och alltid jobba med vaksamheten i egen zon.

Trots allt fortsätter VIK skapa en hel del, men VIK måste ju vara så bra för att få ett enda mål. Andra lag nätar även på sina sämsta dagar. Modo, exempelvis, pinkar ju in puckar oavsett vad.

Där har VIK en lång väg att vandra jämfört med de andra topplagen. VIK halkade med dagens till stora delar nya no-show skottkvalitetsmässigt ner till 10:e plats i skotteffektivitet.

Kanske är jag enögd men jag försökte verkligen räkna rättvist; VIK vann totalt chanserna i 5v5 med hela 23-14 denna eftermiddag efter forceringen i tredje (2-2 i PP-chanser). Det är ju en stor styrka att VIK trots allt skapar mycket – även på sin förmodade lägstanivå. VIK vann ju till slut även chanserna mot Mora, om än knappt.

Att det kommer formsvackor är ju fullt naturligt mitt under en ”serielunk” och inget att oroa sig för överhuvudtaget. Att det kommer nu efter många matcher på kort tid är inte så förvånande med tanke på hur hårt VIK slitit på många spelare med sin tunna och relativt skadedrabbade trupp.

Det man istället bör fokusera på så här halvvägs in i säsongen i juletid är de långsiktiga trenderna, än att grotta ner sig i förlusterna mot Mora och BIK. Vilka i stora drag är att VIK:

 • Skapar klart fler chanser än de flesta lag, klart flest kvällar.
 • VIK har seriens klart bästa PP på nästan 28 %.
 • Defensiven har varit oerhört stark över tid och VIK är bäst i serien där de senaste 25 matcherna tillsammans med HV71.
 • Johan Gustafsson har visat att han är en målvakt som absolut kan ta VIK till SHL – föga förvånande med tanke på meriterna.
 • Offensivt finns en hel del spets/potential, men på totalen saknas det helt enkelt lite kvalitet (och kanske tuffhet) gällande att omsätta chanser till mål för att VIK ska kunna hota mot SHL på allvar.
 • VIK får alldeles för få ”lätta mål” på styrningar, via backmål och returer. Målen är ofta istället snarare avancerade kanonskott av spelare som Wikman, Zetterberg och Svensson. De är lite för ensamma som återkommande målskyttar.

Därmed blir det avgörande om målskytten Lunsjö kan komma tillbaka starkt plus att Zäta hittar ytterligare en spetsforward och en vass back (plus en breddback) som kan öka skickligheten sista tredjedelen. Då kan VIK bli väldigt farliga i vår.

Så nu hoppas vi att Zäta kan köpa några julklappar som fixar VIK:s svaga skotteffektivitet. Resten funkar ju bra – sett över tid.

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Daniel Gunnarsson

3 Lukas Zetterberg

2 Logan Roe

1 Johan Gustafsson

5 Responses

 1. Peter skriver:

  Det måste vara något magiskt med VIK denna säsong och det är när mer än hälften av matcherna är spelade så har VIK fortfarande inte lyckas vinna när VIK inte gör första målet. Man undrar ju om det är något mentalt som ligger bakom detta. För när VIK gör första målet så har VIK vunnit nästan 90% av matcherna.

  • Icing skriver:

   Mmmmmm… fast vi vann borta mot Bofors första matchen även om det var i förlängningen…kvitterade 3 gånger… och matchen i Mora skulle bara räknas hem sista 3 minuterna när Östman snubblade på blå….så det är nog mera tillfälligheter…sen är ju VIK ett väldigt försvarstarkt lag (i vanliga fall) och har lätt att kontrollera matcherna i ledning.

 2. Bozo skriver:

  Måste ändå vara ganska lätt att räkna hem en investering i en spetsig forward med denna omgivning. Man har nog kommit längre i lagbygget än vad man trodde att man skulle ha hunnit och förmodligen finns det mer pengar än vad man räknat med (dels klart lägre spelarkostnader och dels något mer på intäktssidan). Hur skulle en forward med 200.000 i månaden påverka lagkemin?

 3. Musse skriver:

  Micke, bättre sammanfattning av säsongen så här långt går nog inte att göra, tror du fick med allt🙂
  Blir spännande att se hur långt detta lag kan gå med en bredare trupp efter jul.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Kolla Modo Björklöven 7-1 till Modo och 7100 i publik i Västerås får man vara nöjd med 2-3000 pers. Karlskoga drar ifrån och Kristianstad tog ifatt 6 poäng är nu lika med VIK. Detta var inga roliga dagar med soppa torsk, sensation var att Gunnarsson gjorde mål otroligt. Björklöven nästa för VIK skärpning behövs !!!