VIK svarade på bästa sätt efter storförlusten mot MoDo genom att helt stänga ner Karlskoga på bortaplan med ett möjligt embryo till gulsvart lagmaskin

Betydligt gladare miner nu och lite välförtjänt flyt för Skedung & Co. vid 1-1-målet. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På fredagskvällen gav VIK ett riktigt bra besked med att nästan helt stänga ner Karlskoga på bortaplan. Gulsvart vann mycket välförtjänt med 4-2 efter en insats lika bra i Nobelhallen som insatsen var svag mot MoDo senast.

VIK började bra och bjöd på betydligt mindre än tidigare. Paananens gäng spelade också hårt och Anton Svenssons regelrätta överkörning av BIK-backen Måns Krämer i första bytet satte an tonen för resten av matchen.

Det var klart mycket bättre defensivt då alla till slut spelade inom ramarna. Men lite lidande blev offensiven inledningsvis. Dock några längre anfall i slutet med bland annat Salminen som speluppläggare.

Kokkonen kladdade före 1-0 vid 12.53 då #88 missade ett urlägg, och Kokkonen missade sedan dessutom rejält i närkampen. JG lite het ner men väldigt skymd. 3-3 chanser 5v5, men hela 11-4 skott VIK i första perioden.

Efter första perioden var förhoppningen att VIK skulle hålla i det nyvunna tålamodet och inte börja bjuda BIK på en massa PP och annat. VIK måste börja där nu – så får offensiven komma när den kommer.

Och den fromma förhoppningen kom verkligen inte på skam. Andra perioden inleddes med dubbelbom Bergman efter vassa pass av Zetterberg. VIK vände till 2-1 inför sista, 26-11 skott till VIK efter 40 minuter, trots flera PP BIK.

Klart bättre tendenser nu, hela 8-1 chanser (!) i andra perioden till ett VIK som hade full kontroll i 5v5. 1-1 turligt Bergman i PP efter riktigt flipper efter 23.22. Skedung sköt, pucken studsade på Bergman och sedan på Westlund i nät.

1-2 efter en lysande brytning och pass av Östman till Kangas efter 34.54. Salminen och en vass Speers friställde Kokkonen med delikata förarbeten, men #88 brände många chanser mot sitt gamla lag.

Cockerill borde anmälas för diving (vilket ju ligorna tagit tag i nu) då Bohm åkte ut, löjligt att se. Eriksson sköt ribba i PP för BIK. Zetterberg brände en chans efter bra grejer av lysande Frycklund.

Klar trend mot mycket snabbare och bättre passningsspel i både spel 5-mot-5 och PP. Men var det verkligen en tvåa på Frycklund i andra eller var domaren bara sugen?

Filip Wiberg gjorde sin bästa match i A-laget och drev hela matchen puck på ett imponerande sätt, så även inledningsvis på tredje då #15 skapade en chans på egen hand.

Bergman fixade sedan ett PP via en av sina patenterade fullfartsruscher. Och i efterföljande PP, då äntligen Lunsjö fick vara med, räddade just #56 snyggt en puck kvar i zon. Sedan många snabba och precisa passningar som dukade för Zätas högerbössa och viktiga 3-1 efter 44.40.

VIK hade sedan faktiskt total kontroll mot ett BIK som inte alls gick att känna igen. Dock gick JG bort sig bakom kassen och snöpligt 3-2 i tom kasse från ingenstans av Jellvert efter 55.45. Såklart kom då anspänningen direkt.

BIK tog ut målvakten. Speers vann tekningen, Kangas var kall och hittade Lunsjö som satte avgörande 4-2 i tom kasse efter 58.13. VIK vann chanserna i 5v5 med hela 7-3 i tredje perioden.

SAMMANFATTNING

Precis allt som denna blogg tjatat om och önskat fick vi se denna afton. VIK var påkopplade från första bytet. VIK bjöd inte heller BIK på speciellt mycket, förutom vid målen då.

VIK dominerade faktiskt spelet och vann chanserna med hela 18-7 i spel 5v5 och skotten med 37-17. Hela laget spelade till slut inom ramarna på det sätt man bör om man ska bli en vinstmaskin och dofta lite SHL.

Sällan har vi sett BIK så nedstängda och frustrerade i Nobelhallen. Visst saknade de David Lilja, men VIK saknade också någon. Nu är bara frågan om VIK kan stapla sådana här helgjutna insatser på varandra kväll efter kväll.

Det mest lovande, förutom den vässade defensiven, var att passningsspelet var mycket bättre med många fler och precisa passningar istället för att någon försökte själv. Det skapade problem för BIK då det givetvis är svårt att försvara då pucken går snabbt mellan olika spelare.

Spelarmässigt checkade alla verkligen in och spelare som Aronsson och Svensson (av alla) spelade hårt då bägge tuffingarna Cheek och Jardeskog (sjuk) saknades.

Bergman (5-1 i NP) gick sömlöst in i kedjan med Frycklund (9-2) och Zetterberg (7-1) vilket verkade göra de bägge sistnämnda gott. Zäta gjorde sin bästa match på länge. Bergman brände dock några riktigt fina lägen och det är den enda svagheten #25 har.

Kokkonen var inte bra vid 1-0-målet för BIK, men sedan lyfte yttern och gjorde ett jättejobb i boxplay och skapade sedan en del chanser och slutade på fina 7-3 i NP.

Aronsson (2-1 NP) var anonym och tog inte den offensiva chansen denna kväll, men delade ut tacklingar och vann äntligen tekningar (10 av 16). Salminen (5-2 NP) jobbar faktiskt hårt och skapar en del, och var väl värd någon assist på en makalös frispelning av Kokkonen.

Filip Wiberg stod för något av ett genombrott som en av de klart på bästa på hela isen med hela 8-0 i NP på sina 11.18. Väldigt många NP+ per enhet istid där! Det var mycket sunt att Paananen valde att satsa på Wiberg istället för From. Wiberg är framtiden!

Skedung (5-0) och Svensson (4-1) fortsatte visa bra kemi och de tog fram det bästa ur Wiberg. Spännande var det vägen nu för Wiberg efter denna insats.

Speers visade åter upp sin NHL-mässiga inställning då centern tog nedflyttningen till fjärde på bästa sätt med hela 6-1 i NP. Kangas och Lunsjö var solida tillsammans med Speers.

Kangas har nu 1+4 på fem matcher och Lunsjö 3+2. Skaplig fjärdekedja där med två så produktiva och hårt arbetande yttrar och en NHL-meriterad och så hungrig center…

Kan VIK få behålla Speers som breddcenter vore det super då kanadensaren är så bra i många aspekter av spelet. 25-åringen verkade direkt må bättre i en mer defensiv roll, och skapade då också framåt plötsligt.

På backsidan var Östman och Lindelöf bäst med 6-0 i NP var. Deras formkurvor pekar verkligen uppåt. Östmans förarbete vid Kangas mål var magnifikt.

Jansson och Bohm viktiga som puckvinnare. Gunnarsson var bortlyft från PP och tittade åter puck en gång, men då kom Skedung till undsättning med att slå sönder den fria BIK:arens klubba för en mycket nödvändig utvisning.

Parkkonen fick spela mycket, hela 17.08, och gjorde en mycket solid match, men oturlig -2 utan att det var hans fel alls.

PP-enheterna var: Jansson, Z, Frycklund, Salminen & Lunsjö. Nästa enhet var: Lindelöf, Svensson, Speers, Bergman & Skedung (om inte bloggen såg fel).

Nu är det bara att njuta av segern för VIK-fansen och vi får verkligen hoppas att detta var en start för det nya VIK där lagmaskinen kommer mala på så här kväll efter kväll nu.

PUCKLIGAN

5 Filip Wiberg

4 Lukas Zetterberg

3 Mikael Frycklund

2 Ludvig Östman

1 Alexander Lindelöf

14 Responses

 1. Petri skriver:

  Jag håller med Pannan, Speers var bäst på plan igår! Kokkonen har underpresterat mest enligt mig…

 2. Mr H skriver:

  Wiberg har alltid varit bra, enligt mitt tycke. Viktigt att Speers gör sitt för laget.
  Strålande moral borta av hela laget, trots att både Jardeskog och Cheek var borta. Har inte VIK vunnit några gånger där nu? Borta mot Karlskoga brukar det hända något.
  Tempot i passningarna behöver öka lite till. Det blir tränarnas fortsatta uppgift. Bra om VIK får fram lite bredd nu, om vi ska kunna konkurrera. Det får vi om flera presterar, som nu. Vi måste ha form på bänken, även om alla vill spela (när ev. skador kommer).
  Jansson borde spela forward i övrigt. Allvarligt.
  Konstigt spelschema med en lång vecka tills nästa match!

 3. C skriver:

  Otroligt bra genomförd bortamatch. Fick vibbar av när VIK vann med 0-5 borta mot löven förra säsongen. 2-4 låter mycket jämnare men VIK ägde matchen igår.

  Det finns ju mycket att säga om den senaste veckans resultat men det man slås av mest är hur små marginaler det är.

  Hade VIK förlorat igår och även förlorat hemma mot Djurgården är risken överhängande att man legat sist i tabellen. Snacket om tränare och sportchefs avgång hade varit överhängande.

  Nu vann man igår och kan man istället vinna mot DIF hemma på lördag ligger vi plötsligt i toppen och har vunnit mot 2 av de andra tilltänkta topplagen. 2st matcher mot bra lag som med alla studsar och stolpskott är ganska slumpartade egentligen.

  Kan inte vara superroligt att jobba runt hockeyn som tränare mm….

 4. Vintermanen skriver:

  Mycket stark insats i Karlskoga och imponerande att studsa tillbaka efter matchen mot MoDo. Inte det enklaste att åka till Karlskoga och ta hem full pott men igår så var vi/ VIK betydligt bättre än motståndarna.
  Som många andra blir jag imponerad av Wiberg, när han får chansen så tar han den och jag hoppas verkligen att han får fortsätta att spela mera för med hans energi och storlek så gör han skillnad.
  Sedan tycker jag att Speers gjorde det väldigt bra i fjärdekedja en roll som passar honom bäst och inte som en toppcenter med krav på sig att producera.

  • Pelle skriver:

   Jag hoppas inte VIK tycker Speers är för dyr för att få vara kvar och spela i en defensiv roll. Sen är ju frågan vad han själv vill förstås.
   Fredrik Andersson i löven är ju ett bra exempel på hur viktig fjärdekedjan är. Han är lagkapten och spelar center i fjärdekedjan. Nu är han ju tyvärr långtidsskadad för deras del. Det försvagar ju deras lag en del.

 5. Musse skriver:

  Så starkt att studsa tillbaka och att göra det i Karlskoga var viktigt för att bygga upp lagmoralen. Speers och Kangas var bäst i min bok. Inte bara för målet utan hur de jobbar för laget. DG får så mycket kritik men så viktig, går ju inte att ta pucken av honom och har bästa uppspelen tillsammans med Alex.
  Håller med en läsare om att passningsspelet och pucktempo måste upp några nivåer till för att hänga med de bästa lagen. Det kommer nog det också när laget mognat.
  JGs tavla var onödig och kunde sänkt laget om det lett till en kvittering på slutet. Kokkonen var svag vid 1-0. Men Jansson kunde ha hjälpt honom bakom mål om han var trött. Istället stod han bara bredvid och tittade och sen åkte in framför JG och skymde honom. Svagt.
  Som bortamatch 10p av 10 möjliga👏👏

  • Vik-fölare skriver:

   Håller med om att poängkedjan = fjärdekedjan var bäst. Poäng och stängning i BP. Stort plus till kangas, lunsjö och speers som gör viktiga 1-2 och stänger matchen med 2-4.
   Borde ha gett genomslag på puckligan förvisso en subjektiv bedömning

  • Pelle skriver:

   Håller med om Jansson. Hans försvarsspel kan förbättras. Har ju nämnts i flera år. Och i den här situationen behöver ju Kokkonen hjälp. Jansson fyller ingen funktion annat än som skymmare vid målet som du säger.

 6. Jan Malmberg skriver:

  JG borde få en tillsägelse att chansa med att lämna målet tomt.Bara minuter kvar och 3-1 till VIK nu istället 3-2. Inte första gången han är ute och seglar rena idiotin.Hade det blivit 3-3 hade det varit värre än en Salo ( bländad av strålkastare i Arenan vad jag hört) och han fick tydligen sota för den resten av karriären. Men JGs groda var han fullständigt skyldig till alltså helt onödigt. Men att VIK var klart bättre än Karlskoga, inget snack! VIK hade bara en trepoängare på 7 matcher i Karlskoga enligt cmores kommentator så Lycka till inför fortsättningen,BRA JOBBAT 🏒🥅

  • Jeppe skriver:

   Jag delar uppfattningen att man blir alldeles gråhårig av JGs utflykter ibland.. och visst han kanske borde ha stannat i målet just här men han försökte ju få stopp i Biks spel där och då, pucken fastnar ju i all snö bakom mål och orkar inte över röda linjen målvakterna har att spela puck innanför… så han får ju inte ta den där den stannar…

   • Pelle skriver:

    Korkad ny regel att målvakterna inte får vara överallt. Ställer till det ibland.

    • Musse skriver:

     Nja den är rätt bra faktiskt. Det blir mer anfallsspel när inte målisen får gå ut och slå bort pucken. Gynnar offensiv hockey, men drabbade oss den här gången. Inte första gången för JG så här får han skärpa sig.😉

 7. Mathias skriver:

  Så roligt att se Wiberg. Om han inte slagit sig in nu som ordinarie blir jag fan förbannad. Ung och hungrig spelare som med rätt självförtroende kan bli det bästa VIK haft på många år om man bara får behålla honom.

  Är lite skeptisk till Gustafsson, absolut är han en bra målvakt kanske seriens bästa men han verkar inte riktigt vara där just nu. Mot MoDo var han också ute och snurrade och drog på sig en 2a som ledde till PP mål relativt omgående, nu var han onödigt ute igen vilket leder till öppet mål och helt plötsligt match igen.

  Vi har en stortalang i Ian och jag tycker han borde få stå mot Djurgården nästa match, ingen bör räkna med 3 poäng men viktigt för Gustafsson att känna att det är viss konkurrens och skulle Ian spika igen så lyfter det honom som ung till skyarna.

  Bra att Z fick göra mål i PP, men tycker fortfarande pucktempo måste upp där.

  Härligt med tre poäng

 8. Jeppe skriver:

  Jag förstod aldrig varför förslag på alla kedjeformationer när
  Nyförvärven började trilla satte #25 i en annan formation än den med Frycklund och Zetterberg. Dom gjorde ju nästan 125 poäng tillsammans förra säsongen.
  Den linan var ju redan färdig, fattade inte allt snack om att sära dom.

  Blir spännande o se vem som petas när Cheek är tillbaka. Fortsätter Wiberg såhär så blir det omöjligt att bänka honom..