Rykte om Patrik Berglund avfärdat & hur ser det egentligen ut i truppen: En tiondel av serien spelad och vi har fått en hel del mer eller mindre tydliga svar – behov?

Patrik Zetterberg och nye scouten Max Strömberg Melin har presenterat sitt första gemensamma nyförvärv. ARKIVFOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Hur ser det egentligen ut i truppen efter nästan en tiondel av serien (inklusive en lång försäsong) spelad? Detta då vi fått en del mer eller mindre tydliga svar.

Allt detta skrivet med fortsatt höga krav att VIK redan ska kunna gå till SHL, eller hota på allvar mot toppligan, denna säsong.

Det förefaller som Z:s truppbygge hittills lämnat ett bra monetärt och annat utrymme att förstärka efterhand. Detta plus att VIK marknad verkar göra ett jättejobb fortsatt så att intäkter ökar. Antalet besökare på ståplats har också ökat, om inte bloggen är ute och cyklar.

***

Det finns fler alternativ sedan Filip Wiberg, Gabriel Kangas och givetvis Alexander Lunsjö gjort det bra i säsongsinledningen. Även Ludvig Östman och Marcus Bergman har inlett starkt. Alexander Lindelöf har en stigande formkurva – men vissa andra inte så mycket.

***

Patrik Berglund, 34, har besökt en VIK-träning och talat med Patrik Zetterberg med skridskor i handen. Men det ska inte vara något mer än ett vänskapligt snack då ”Bulan” ska ha slutat.

***

Om vi då försöker skissa på lagbygget formationsvis, på lite sikt. För att kunna nå en final krävs kanske något sådant här och att nästan alla slår personliga rekord:

Zetterberg – Frycklund – Cheek (avstängd tre matcher)
Mr X1/Lunsjö – Mr X2 – Salminen
Bergman – Skedung – Svensson
Kangas/Wiberg – Speers/Aronsson – Kokkonen

Extra: From (lämnar nog snart efter magra 3,37 i istid per match och petad två redan).

***

Bloggen tror trots allt att Trevor Cheek på sikt är ett lite vassare alternativ bredvid Zetterberg och Frycklund än Marcus Bergman. Simpla siffror Bergman vs. Cheek:

Cheek har klart bättre poängsnitt i HA över lite tid och framförallt är målsnittet per match mycket bättre för Cheek (0,43) mot Bergmans 0,21 (som bäst 0,27 en säsong). Och då blir det lättare att spela in PP också.

Trots allt handlar det om att göra mål, även om det säkert är orättvist att jämföra rakt av så här. Men Cheeks spets och förmåga att vara effektiv framför kassen på returer och annat förtjänar massor av istid i bästa tänkbara miljö.

Och Bergman har ju även kemi med Skedung och Svensson i en mycket bra tredjekedja. Men funkar det inte 100 % för Cheek står Bergman givakt och redo att lyfta Fryck & Z.

Ibland är som bekant summan större än de enskilda delarna då kemi är svårt att förutse.

***

Sedan kommer vi till det största behovet av förstärkning. Tänk om spelgeniet Salminen fick aningen bättre och målfarligare lekkamrater.

Finländaren har klart bäst Corsi (drygt 71 %) i laget (tillsammans med Lukas Zetterberg) gällande att vara på isen och driva mer skottförsök framåt än bakåt. Det säger kanske något.

Eftersom i övrigt mycket värdefulle Speers visat sig sakna den riktiga offensiva spetsen sista tredjedelen behöver VIK här ut på marknaden. Det ska finnas ett relativt okey utbud av yttrar (men centrar alltid svårare) och kanske kan inte VIK låta bli att även titta på en vass ytter till Salminen.

Annars skulle målfarlige Lunsjö i teorin funka utmärkt där och säkert kunna förvalta Salminens passningar.

Tredjekedjan med Skedung mellan Bergman och Svensson är inte mycket att säga om förutom att de har fin kemi och är solida åt båda håll.

***

Däremot blir det trafikstockning i fjärdekedjan, i alla fall baserat på hur bloggen ser på saker nu.

Wiberg, Kangas och Kokkonen får nog över tid slåss om två ytterplatser där. Dessa kan också pressa uppåt mot tredje om ynglingarna fortsätter utvecklas och om Kokkonen händelsevis hittar sin BIK-form och högstanivå.

Speers och Aronsson får slåss om en centerplats, men dessa två, främst kanske Speers, är även bra nog att hota Skedung om tredjecenterplatsen.

***

På backplats skulle det inte skada att få in en riktig toppback till som på allvar ökar konkurrensen. Vet att det finns tuffa o-c-h spelskickliga backar där ute som kanske inte är omöjliga för VIK att landa om Z nu önskar.

Det skulle kanske i sin tur lyfta Daniel Gunnarsson, som trots allt har bäst Corsi av VIK:s backar på 62 % (ifjol dock bara sjua bland backarna i Corsi och sämst med -10 totalt).

Men eftersom Gunnarsson fortsatt inte är så vaksam utan puck och tittar mycket trissa, blir det svårt att ge DG så mycket istid. DG blev också till slut av med sin PP-plats senast i Karlskoga efter 1 PP-mål på 51 matcher (dock hyggliga 16 PP-assister).

Emellertid är DG väldigt bra i vissa moment, som i uppspelsfas, och det borde inte vara omöjligt att få backen att polera bort pucktittandet om konkurrensen går upp på allvar.

 • Gunnarsson/Mr X3 – Östman
 • Lindelöf – Bohm
 • Jansson – Jardeskog
 • Parkkonen – Göransson

***

I PP skulle en ny spetsback lyfta det hela och avlasta Lindelöf. Lindelöf har överraskande nog haft lägst andel av skottförsök totalt som träffar mål (bara 33 %). Denna siffra behöver komma upp över tid då Lindelöf är en av lagets bästa skyttar.

***

Sen är det inte helt lätt att hitta de mest optimala PP-formationerna. Men kanske något så här, så att Salminen får en mycket vassare omgivning i PP2:

PP1: Mr X3 (ny spetsback) – Lindelöf – Zetterberg – Frycklund – Cheek

PP2: Jansson – Salminen – Mr X1Mr X2 – Lunsjö

***

Säkert har Ni många så kunniga läsare klart mer upplysta svar och elegantare förslag på formationer! Låt höra!

8 svar

 1. Peter T skriver:

  Klart att From lämnar

 2. johan skriver:

  Spännande att redan nu börja diskutera nya spelare.

  Men en frågeställning blir, varför vågar bland annat AIK, Almtuna, Djurgården, Karlskoga, Mora och Södertälje låta sina yngre spelare få chansen att spela i ”offensiva och ledande” formationer och inte i VIK, på motsvarande sätt. OK Wiberg i första linan mot BIK.

  Bloggen skriver Wiberg, Kangas och Kokkonen får nog över tid slåss om två ytterplatser där,i fjärdefemman. Bland de yngre finns även Göransson som bör få mer speltid.

  Corsi ger inte hela sanningen, varför har fjärdefemman lägre värden än Zetterberg och Salminen. Jo den extrema matchningen. Om fjärdefemman varit inne 10-15 sekunder och får till en tekning i anfallszon, får de inte ta tekningen utan byts ut mot ”offensiva linan”, klart att de får mindre antal CF enligt Corsi!!!

  Corsi Skottförsök för och mot laget
  CF Corsi Forward – Skottförsök för laget när spelaren är på isen
  CA Corsi Against – Skottförsök mot laget när spelaren är på isen
  CF% Corsiprocent – Andel av skottförsök som är framåt när spelaren är på isen

  • Pelle skriver:

   Om jag minns rätt så har DIF tre juniorer som är draftade i förstarundan. Även AIK har en junior som är blivande NHL-spelare förmodligen. SSK har en spelare som var med i JVM nyss etc. Det handlar inte bara om ålder. Det handlar om klass. Juniorer får chansen om de förtjänar den. Så borde det vara iaf.

   • Affe skriver:

    Håller med Pelle, juniorerna får chansen. Pontus Holmberg är väl ett exempel som fick spela högt upp under en längre tid, blev plockad av Växjö och nu fick chansen att spela försäsong i NHL. Blir AHL spel nu till en början för Pontus, men det visar ändå på klass.
    Juniorerna får chansen, men tävlar på samma villkor som alla andra.

    Dessutom har det pratats om att det är synd om Lunsjö att han inte får spela så högt upp när han gör så många poäng. Dock ser jag det annorlunda, att bra spelare får spela i en tredje och fjärde kedja kan vara bra, på det sätt att de då har chansen att kunna få mer utrymme att spela ut, dvs det är större sannolikhet att första och andra kedjan får utstå mer spelförstörande spel från andra laget, vilket i sin tur genererar mindre mål. Så det kan mycket väl vara så att Lunsjö får ut mest av sitt offensiva spel i en tredje eller fjärde kedja, trots att det är mest fokus på defensiven där. Det är alltid två sidor av ett mynt!

 3. anders skriver:

  om man fick välja 2 bra forwards och 2 rejäla backar, sen måste nog dom träna rejält varje träning på passningstempo samt direktskott utan det kommer det inte funka så bra.

 4. Kjell Karlsson skriver:

  Så ni spelar inte före 15/10 mot Djiiiirgården?

 5. C skriver:

  I PP handlar det ju mycket om vilken uppställning man väljer att ha. Jag personligen gillar ju paraplyuppställningen som VIKs PP1 och bland annat Modo använder sig av.

  Då får man ju mer 5st roller att fylla upp och ska hitta spelare som passar i de rollerna. Salminens ”stå bredvid målet” roll tror jag inte på om man ska ligga på 30% i PP. Han behöver styra på vänster kant.

  I PP1 är Frycklund och Z givna på kanterna i paraplyt så en back och 2 spelare som jobbar framför mål ska ju in. Cheek är kanske seriens bästa spelare framför mål så han är given. En bra tekare och pucktransportör mitt i boxen är nog bra. Jag tror fortfarande på Lindelöf på backen här. Man började laborera med Gunnarsson igen alldeles för tidigt (efter 2 matcher). Tror inte det är
  Lindelöf som är för dålig utan coachningen som är
  för svag och kanske för okunnig här. Är man gammal brukare kanske man inte har PP som spetskompetens som tränare? Viktigaste är att ha en leftback iallafall för annars blir Z väldigt lättmarkerad och det kanske man äntligen landat i. Resultat blev det iallafall omgående mot BIK…..

  Jansson hann ju knappt spela där senast eftersom det blev mål direkt så lite mer minuter att titta på så kanske vi faktiskt har lösningarna inom laget. Helt klart ör iallafall att DG inte ska tillbaka in i nått PP om man är sugen på att gå upp. 1 mål och 15 assist efter oändligt med PPspeltid mellan 2 av seriens bästa offensiva spelare är faktiskt knappt hyggligt.

  Jag säger att en back mellan Frycklund och Z ska ligga någonstans på 20-25 poäng på en säsong i PP om de får lika mycket istid som förra säsongen och man vill till SHL. Minst samma % i ett slutspel.

  PP2 ser jag mer att problemet är att VIK har fel spelare på isen. Anton Svensson gjorde 4 poäng i PP på hela förra säsongen i en styrande roll. Ändå får han chansen i år igen match efter match. Och så undrar man varför det inte lossnar för PP2??

 6. Jan Malmberg skriver:

  Frågan är om Zetterberg bara går efter eget huvud eller även lyssnar på skribenter eller VIK fans kommentarer bara han vet kan man anta. Men Lacobelli och ryssarna har jag aldrig fattat vad VIK såg där. From borde kunna spela bättre ( om han får speltid). Såg bra ut när han värvades.