VIK-Timrå IK 1-2

Västerås tappade sin 1-0-ledningen sent på måndagskvällen i ABB Arena och nya topplaget Timrå kunde vända till seger 1-2 på straffar.

Första perioden var relativt jämn med visst övertag för gästerna. VIK saknade kraftpaketet och motorn Mikael Frycklund vilket märktes.

Som om inte Frycklund saknades mycket åkte Fish på en rejäl smäll oturligt mot benen och hårdingen verkade inte kunna stödja på ena benet, misstänkt fot- eller knäskada.

Det tvingade Olsson att gräva ännu djupare i den redan tunna VIK-truppen för att få ihop ett anständigt lag.

I andra perioden blev VIK totalt överkörda av Timrå men VIK räddades av en briljant Henrik Lundberg. Istället fick äntligen Svedlund utdelning med ett riktigt sniperavslut som satt precis under ribban, fint framspelad av Gråhns.

I sista perioden återfick VIK lite av spelet men TIK tryckte på rejält bitvis. VIK skapade dock en del chanser i sista.

Till slut orkade inte ens Lundberg längre och Didrik Strömbergs skott från utifrån hittade på något sätt nät efter 57 minuter. VIK brände sedan alla sina straffar (Lihagen, Davidsson, Persson).

SAMMANFATTNING

Timrå har ett mycket bra lag och tog sin tredje raka seger och de kommer vara ett topplag, klassen bättre än exempelvis Modo.

Så som det ser ut denna säsong kommer VIK få vissa matcher som kommer se ut så här, mot ett klart bättre lag. Därför var det glädjande att se att man har en målvakt som Lundberg som kan stjäla en poäng en sådan här kväll.

Ska VIK undvika negativt kval måste Lundberg stå på huvudet var och varannan match.

VIK hade stora problem att ta sig ur egen zon i afton. TIK stressade högt vilket skapade kaos i VIK:s zon och puckar slogs till höger och vänster. Ändå glimtade de unga backarna som Jimmie Jansson och Lindelöf till och gör fina saker.

Vi får hoppas att alla unga backar snabbt kan lära sig att få ordning på uppspelen och utläggen, annars är vi illa ute. Annars håller man nere antalet röda chanser på ett bra sätt i spelet utan puck.

Framåt var Lihagen dominant och skapade saker hela tiden. Kul att se en veteran som lyckats vända en negativ trend, det händer inte ofta.

Frycklund saknades oerhört i afton som pucktransportör och kraftpaket, var sjuk.

Gråhns och Svedlund slet hårt och försökte skapa saker. Johansson och Persson saknade ”Fryck”.

Smarte Davidsson gjorde en bra match i det tysta och går nog mot en bra säsong och  kan man hitta skyttar som kan ta till vara på hans enorma spelsinne så.

Tryouten Marcus Bergman blandar och ger. Visar härlig vilja och mod, ger sig in i situationer med bra fart. Men saknar än så länge allsvensk klass i beslutstagande och passningsspel, slår bort lite puckar. Brände en fin chans i början på tredje, halvöppet mål.

Albin Lindgren fick chansen i power play. Helt rätt att ge honom en rejäl möjlighet att visa upp sig. Verkar ha ett bra skott, men glänste inte i övrigt.

Alenbring luftades också och visade bra fysik, men förbättringsbart spel med puck.

Olsson lutade sig mest på Larsson, som åtminstone försöker spela fysiskt mellan varven, som fick 22 minuter, och Mylläri, 27 minuters istid. Mylläri är nog sakta med säkert på väg tillbaka efter skadan, ge honom 10 matcher så kommer det gå undan.

Olsson öste på nytt istid på sina toppforwards, Persson och Johansson fick 22-24 minuter vilket är oerhört mycket för att vara forwards.

Jesper Andersson, som jag tyckte visade bra saker på försäsongen hålls än så länge tillbaka gällande istid, trots dagens tapp av forwards.

Konsten nu är att hålla huvudet kallt och inte stressa iväg. Ikväll såg vi ju att VIK har en mycket stark målvakt som sånär stal en seger åt Gulsvart. Men uppspelen från egen zon måste bli bättre, annars kommer VIK snabbt bli fastnaglade i botten.

PUCKLIGAN

5. Lundberg

4. Lihagen

3. Gråhns

2. Svedlund

1. Davidsson