Almtuna IS-VIK 2-0

VIK kom ut till synes oförberedda på Almtunas anstormning från start i Uppsala på lördagskvällen.

2-0 till ett starkt AIS efter första via två långskott som VIKs:s skottblockare och Lundberg släppte igenom efter första perioden.

Andra perioden var en lång gäspning då Almtuna drog sig tillbaka. I tredje försökte VIK efter att man satt ihop ”rätt” kedjor, men det var ändå för trubbigt. Avsaknaden av kompetens, främst inom skyttedisciplinen och uppspelsfasen, är för påtaglig.

Positivt i matchen var ändå att Almtuna inte skapade speciellt många riktigt heta lägen, där gör man ett bra jobb utan puck.

SAMMANFATTNING

Företag, VIK Support och övriga fans plus andra var med och räddade VIK från den ekonomiska krisen, frågan är om man nu kan rädda VIK även på isen.

Efter tio raka förluster (ja, hade man spelat vinnande gladhockey under försäsongen hade jag faktiskt varit mindre orolig nu) med mestadels grått spel finns inget som tyder på att detta lag ska undvika negativt kval. Det vore nervöst att tampas mot Mariestad, Sundsvall och Troja i vår. Södertälje vet hur tufft det är i en sådan ångestserie…

Sannolikheten att detta lag lyfter sig så markant som behövs förefaller osannolik (men jag kan ju ha fel…) i en stenhård allsvenska där alla slår alla, inga räddningsplankor finns. Även om de yngre spelarna lyfter sig några procent kanske inte ens det räcker.

Lägg till några skador på detta lag och jag tror man skulle får det riktigt hett om öronen i ett kval mot exempelvis Troja borta. Det hade varit en helt annan femma om VIK hade haft ett bra på pappret i detta läge, då skulle man kunnat ha mycket mer is i magen.

Däremot finns det vissa komponenter i laget som skulle kunna blomstra i en bättre omgivning. Ta Eddie Davidsson till exempel. Med Dustin Johner, en kille med skalle och händer nog att ta till vara på Eddies passningar, blev det succé.

Man har i dagsläget bara två fungerande kedjor i Svedlund, Lihagen, Gråhns och Persson, Johansson, Frycklund. Men även dessa har problem med effektiviteten.

Lite orolig varför Olsson satte in Berg bredvid Frycklund och Persson, där spräck kemin i två perioder innan de var tillbaka tillsammans med Johansson i tredje och skapade då direkt.

Backarna har lite för ofta svårt att slå passningar som är längre än några meter, samtidigt har många forwards enormt svårt att emot passningar med fart.

Om detta fortsätter är risken att publiken inte direkt kommer vallfärda till ABB Arena och ekonomin får sig ytterligare en törn.

Jag hoppas och tror att alla som älskar VIK och vill ha allsvensk hockey i staden gör en ny insamlingsinsats (denna blogg får gärna användas för detta som sagt) för att kunna göra minst två spetsvärvningar, kanske en forward och en back.

Dels eftersom truppen är så extremt skadekänslig och tunn, och dels för att kunna omsätta Davidssons, Frycklunds, Perssons, Lihagens & Co.s fina förarbete i mål. Det finns trots allt ändå några bra forwards och backar som kan skapa chanser åt andra.

PUCKLIGAN:

5

4

3 Fredrik Johansson

2 Niklas Lihagen

1 Gustav Ahnelöv (såg bra ut, rörlig och några fin uppspel.)