VIK tog sjunde raka via Lindelöfs projektil och trots många power play för Modo – nu gäller det att fortsätta bygga den sunda och tjuriga vinnarmentaliteten

Alex Lindelöf går till Vita Hästen enligt Hästen-podd. FOTO: Rune Åhlén

 

VIK fortsatte att imponera i Örnsköldsvik under fredagskvällen. Detta trots att domaren letade upp en massa PP åt hemmalaget då publiken nästan satt och väntade på att få skrika på mannen i randigt. VIK vann trots det med 3-2 efter ett tungt skott i krysset av Alex Lindelöf i tredje perioden.

I ärlighetens namn var denna match ointressant. Det viktigaste var att ingen VIK:are blev skadad, och det verkar väl ha gått vägen?

Det intressanta var att Fredrik Hetta och Johan Skinnars verkligen försökte visa vem som ska ta den där sista forwardsplatsen. Marcus Bergman är också på väg in i storformen på allvar med en del briljanta passningar och åkningar.

En annan viktig sak är att VIK efter dagens resultat inte får något av de gamla storlagen Leksand och Modo borta. Trycket på domarnas axlar vägar tungt i dessa anrika arenor som vi såg denna afton.

Modopubliken var ganska tyst och satt liksom och väntade på att en hemmaspelare skulle ramla, och då gallskrek alla varpå domaren hoppade till och höjde armen. Mot Leksand är det ju inte samma effekt då hemmapubliken håller låda mest hela tiden och inte väntar på att få skrika på domaren, men ändå.

För nu börjar det bli dags att veta hur en slipsten ska dras. I playoffserien är nästan alla medel tillåtna. Spelare kommer lägga sig ner vid varje chans till power play. Och vem kommer tacka en för att man försökte vara sportslig?

Bra att Benker, Östman och Skedung fick vila. Att inte ens Dahlbom fick stå denna match cementerar nog det faktum att han är tredjemålvakt just nu, som man inte anser behöver matchas i form överhuvudtaget. Händer något med Ersson är det nog givet att Jesper Myrenberg kallas in från Linköping som andremålvakt i praktiken.

Det är både läskigt och bra att VIK har sju raka segrar in i playoff. Bra att man uppenbarligen lirar en hockey som motståndarna har oerhört svårt för.

Läskigt för att sannolikhetsmässigt kommer den första förlusten eller förlusterna bara närmare och närmare. Ur den aspekten hade varit bättre om Modo vunnit, faktiskt. Samtidigt vann inte VIK på tur utan på skicklighet och flytkontot borde var hyfsat välbalanserat trots allt.

Slutspelsserien börjar på tisdag:

 • Leksand hemma
 • Västervik borta
 • MODO hemma
 • BIK borta
 • Karlskrona hemma

Sedan är det bara att lyfta på hatten till alla inom VIK för en suverän grundserie. 93 poäng på 52 matcher innebär att laget presterat lika bra som de mycket dyrare upplagorna som var ganska nära SHL i mitten på 2010-talet.

Det är bara det att denna upplaga av VIK är så mycket bättre som l-a-g, har så mycket bättre målvakt och har en färsk erfarenhet av att vinna när det gäller, som lite av underdogs i fjolårets avancemang till HA.

Nu är målet glasklart: Att nå SHL, VIK har ju en del SHL-klass i truppen redan nu. Det skulle inte förvåna om runt en femma hamnar i SHL nästa säsong.

Oavsett om SHL går eller inte redan nu är det ett första steg att fortsätta bygga upp den där hälsosamma tjurigheten i väggarna i att VIK inte ska beundra bottenlagen i SHL utan istället bygga upp en extrem vilja slå dem, antingen i år eller nästa säsong, eller nästa.

Något säger mig att Paananen redan gjort det.

3 svar

 1. Marko skriver:

  Japp bara och instämma att säsongen varit en stor succe och framtiden är gulsvart.

 2. Miko skriver:

  Riktigt starkt att kunna motivera sig och vinna i en match som inte gäller mycket mot ett lag som hade desto mer att spela för.Att man saknade spelare gör prestationen ännu större. Intressant situation nu. Med tanke på tredjeplatsen och den formen de senaste sju matcherna där man slagit alla slutspelslag och även Aik går man nu in med helt andra förväntningar från allmänheten. Tillsammans med Leksand är man nog största favoriter i denna slutspelsserie. Det är säkert mycket nerver och anspänning nu när det gäller som mest. Kan man vinna första matchen som blir något av en nyckelmatch så kommer mycket att släppa och man skapar sig samtidigt ett bra läge att fixa detta. Vid en förlust så är man fortfarande kvar i spelet men det blir desto svårare då man lär förlita sig på andra resultat också. Hur som helst, man vill bara att det skall börja. Hur kul som helst att Vik sedan säsongen 14/15 ger sig själva chansen att kvala till SHL. Kul för alla Vik fansen som får njuta av denna säsong så långt.

 3. robert jonsson skriver:

  Man kan inte låta bli att imponeras av detta lag. Tre ledande forwards saknas men krigar och vinnarmentaliteten gör att man ändå betvingar Modo.
  Paananen har fått varje spelare att acceptera sin roll i laget o ge hundra procent i varje byte.