Viktor Hertzbergs delikatesser dukade upp för fina mål och seger för trögstartat VIK i Mora

Viktor Hertzberg är en typisk Zätavärvning där sportchefen inte försöker vara smartare än alla andra utan tar det bästa från HA.FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog sin nionde raka seger (börjar det närma sig klubbrekord, Bosse Wallin?) borta mot Mora på lördagseftermiddagen. VIK vann med 4-1 efter väldigt bra spel och avslut de sista 30 minuterna av matchen.

Dock var det en väldigt blek förstaperiod av VIK. Det var flera pucktapp i egen zon vilket gav Mora flera farliga chanser men Jesper Myrenberg var åter vass.

Moras veteranback Adam Masuhr visade varför han gjort bra med poäng i KHL så sent som 17/18. Detta då Masuhr skickligt vände bort Lukas Zetterberg och satte 1-0 bakom en skymd Jesper Myrenberg efter 5.03.

Debuterande Leksandslånet Calle Själin, 20, var inledningsvis inte riktigt där i timingen, men såklart tufft med nytt lag och matchotränad. Själin drog på sig en småonödig fasthållning bland annat, men det skulle snabbt ta sig för den så lovande backen.

Mora hade 57-43 i puckinnehav efter första, endast Skedungkedjan nitade riktigt fast pucken zon. Men Tessierkedjan hade farliga och precisa spelvändningar där Tessier och Hertzberg skapade sig bra lägen.

Andra perioden inleddes oerhört grått av bägge lagen. Det var märkligt att Mora inte var desperata med tanke på att de just nu ligger på negativ kvalplats.

Men sedan var det dags för Viktor Hertzberg-time. No. 72 blixtrade verkligen till då det behövdes som mest. Först en läcker dropp före Sebastian Benkers handledsskott från distans efter 31.36. Bra sinnesnärvaro av Hertz att direkt efter att han fångat en förlupen puck ha ögon i nacken och ge Benker öppen gata.

Sedan fintade Hertz upp två hemmaspelare på läktaren efter en inbrytning från kanten i PP före Wikmans 2-1-mål efter 35.57. Bra nätnärvaro där av Wikman i att ta tillvara på Hertzbergs retur.

Även bra dropp och ögon i nacken på Fredda Johansson för en handledskanon i krysset av Anthon Eriksson efter 37.04. VIK började färga allt mer i en dittills grå match. Men skulle nu MIK till slut bli mer desperata i tredje?

Mora skapade några giftiga chanser inledningsvis på tredje, bland annat rånade Myrenberg bland annat välmeriterade Brant Harris efter en dubbelchans. Men VIK hade väldigt bra kontroll överlag och man gav inte Mora mycket att gå på.

Istället visade Isac Skedung, för andra matchen i rad, sina fina händer på små ytor då centern i PP tog in Tessiers pass och pucken framför lovande Olof Lindbom i MIK-kassen, och målisen hängde inte med då Skedung lade in pucken mellan benskydden efter 47.10.

Viktor Hertzberg slog en ny magisk passning från position bakom mål, men Benker lyckades inte förvalta trots nästan öppet mål och dubbelchans. Där var Hertz värd en tredje assist. VIK höll undan och det var nog närmare 5-1 än 4-2. Nionde raka ett faktum.

SAMMANFATTNING

Nye backen Calle Själin lyfte sig snabbt efter en otajmad förstaperiod och gjorde några riktigt fina saker med pucken i andra- och tredjeperioden. Bland annat bra vändningar med puck på blad i egen zon, för att sedan slå smart instick mitt in framför egen kasse. Var även med och startade anfall med några långa fina förstapass.

Annars var detta Viktor Hertzbergs kväll. Yttern har varit ifrågasatt, men få spelare i laget kan matcha högstanivån i Hertzbergs spelsinne. Hertzberg leder inte VIK:s assistliga med 6+13 på 29 matcher nu, men högst sannolikt leder forwarden ligan över förarbeten ur den högre skolan.

Jesper Myrenberg tog 32 av 33 skott, några högklassiga. Nu har Myrenberg nått den ”magiska” nivån på 92 i räddningsprocent och har klivit upp till femteplats i allsvenskans målvaktsliga. Myrenbergs spelsinne gör att han ständigt står rätt och får många räddningar att se enkla ut.

Myrenberg har helt enkelt haft Erssonklass sedan matchen i Kristianstad den 20:e november. Återstår att se hur länge det håller i sig, men det finns inget som talar för någon längre dipp då målvaktens spel inte bygger på flax. Så att säga.

Annars var det en mycket solid insats rakt över hela laget. Dock har det låst sig lite för kedjan med Zetterberg – Öhrn – Bergman. Öhrn vann också bara 2 av 16 tekningar (!). De syns inte så mycket och de får inte heller till det i PP. Den största utmaningen just nu är hur man ska få fart på den enheten.

Efter 3+0 de första tre matcherna har Lukas Zetterberg nu 1+2 på de nio senaste matcherna. Givetvis kan det förklaras med mental och fysiskt återhämtning efter hjärtproblemet, men även av att kedjan inte riktigt funkar.

Kan det bero på att Öhrn inte kanske är den mest tempostarke? Speciellt tydligt blir det i flygande anfall. Det blir då uppenbart att det endast är Bergman som verkligen kan driva genom mittzon med fart. Öhrn verkar mer vara en som sakta tar sig igenom mittzon. De där attackerna 3-mot-2 som Bergman var bra på ifjol finns ju inte på samma sätt nu.

Men det är ju ganska trevligt att ha ganska bra hugg på topp-2 då man har ganska rejält sparkapital i en tänkt förstakedja…

PUCKLIGAN

5 Viktor Hertzberg

4 Jesper Myrenberg

3 Isac Skedung

2 Jimmie Jansson

1 Alexander Lunsjö

2 svar

  1. PatrikH skriver:

    Såg första perioden ”live” på CMORE och var ganska frustrerad över VIKs pucktapp och bristande närvaro. Stack iväg på luciatennis och slog på CMORE i repris och fick nu istället njuta av VIKs snabba spelvändningar på högersidan, där Hertzberg imponerade rejält. Känns som det alltid är någon som steppar upp när det behövs som mest. Väldigt kul att vara VIK-supporter nu.