Vilka ska göra målen 2015 då kanske Williams blir borta lite längre än befarat?

Williams prövar ett misslyckat skott.

Den releasen är saknad. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Enligt Johan Thalbergs VLT-Twitter sa Jeremy Williams under KHK-matchen den 27:e december att han blir borta 2-3 veckor till, men kunde inte lova något. Det skulle då innebära att 30-åringen missar ytterligare 5-7 matcher och är tillbaka någon gång runt den 20:e januari.

Sedan får vi räkna med att Jeremy behöver tid att komma tillbaka. För en lirare som Jeremy kan det ta tid då hans spel bygger mycket på timing och finess.

***

En tendens är att när inte Williams eller Johner gör mål är det få andra som kliver fram. Johner är dessutom beroende av power play för att leverera (14 av 17 mål i pp). Där finns såklart också Jan Urbas som tur är. Annars är det magert med målskyttar (om man nu är ett hårdsatsande SHL-aspirerande lag vill säga):

Eddie Davidsson: Sex mål på 33 matcher och bara tre i 5-mot-5. Främst en playmaker och powerplayspecialist.

Brock Montpetit: Sex mål på 35 matcher och bara tre i 5-mot-5. Har det mesta men verkar sakna kylan i avsluten helt enkelt, som nästan enda svaghet.

Fredrik Johansson: Tio mål på 35 matcher. Gjort det fantastiskt med tre mål i boxplay och sju i 5-mot-5. Men är väl egentligen igen stor målskytt som vi kan avkräva eller förvänta leverans av i stora matcher när det blir riktigt tight? Främst en hårt jobbande tvåvägscenter med playmakeregenskaper och god teknik. Har dock ett mycket bra skott som borde användas mycket mer.

Mikael Frycklund: Sju mål på 35 matcher. Fått sitt genombrott. Äntligen. Annars lite som Freddan, känns orättvist att kräva och förvänta stort målskytte i SHL-kval redan första genombrottssäsongen som tung centertank.

Erik Andersson: Sju mål på 25 matcher. Ett mycket nyttigt yrväder med offensiv. Dock kanske mer av en tvåvägsforward än sniper.

Oscar Steen: Har som mest gjort 14 mål en säsong i Allsvenskan för tio år sedan då serien inte var lika vass. Troligen främst en playmaker, även i VIK, som förhoppningsvis kan ersätta Conny där. Behöver sannolikt snipers runt sig för att vara riktigt effektiv.

Oerhört nyttiga spelare som Mathias Bromé, Jonte Berg, Stefan Gråhns eller Linus Svedlund kan inte heller förväntas börja ösa in mål i allt tightare matcher framöver. Skicklige Nick Angell har två mål på 31 matcher och har inte lyckats som skytt så här långt. Vet inte heller vad som talar för att det ska lossna nu framöver för den offensivglade backen med det utsökta spelsinnet.

Det är oerhört viktigt att Robin Jacobsson fortsätter leverera från blålinjen, i övrigt bland backarna finns inga stora offensiva spelare att avkräva produktion av.

***

Så vad betyder detta? Skulle inte förvåna något alls om NJ jobbar hårt att få loss medel för att landa någon sniper typ Damien Fleury eller Jordan Smotherman. Det skulle också innebära att Marcus Söderkvist mer fritt skulle kunna användas för att förstärka backsidan!

Om man är nöjda med allsvenskt spel har VIK ett bra lag nu, så då är det bara att ta det lugnt som ett glatt lag fyra.

Men utan någon ytterligare skytt som kan avlasta Williams, Johner och i viss mån Urbas ser inte laget ut som någon superhet SHL-kandidat just nu. I alla fall inte utan Williams eller med en halvskadad Williams i laget…

***

För det är väl att gå till SHL det handlar om? Visst är det en risk att värva, men också en risk att ha klent med målskyttar. Ska det värvas ska det vara riktigt beprövad sniperklass, annars bättre att avstå för att inte störa kemin i onödan.

***

Rösta här till höger vad Du tycker i frågan! Centralen önskar Gott Nytt År!