Visa av historien är det nog klokt att försöka ha en försiktigt positiv grundinställning (då år med förluster mot Falun, Piteå och Östersund ändå slutade lyckligt 1988 & 2018)

Leif Rohlin, här i en jippomatch mot Tre Kronor 2015, bjöd tidigare på intressanta noteringar från det gyllene året 1988, då för övrigt även Nicklas Lidström och Patrik Juhlin var med på ett litet hörn. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK är verkliga outsiders denna säsong. I alla fall om man jämför med Timrå och Björklöven. Men visa av historien är det dumt att kasta yxan i sjön redan nu.

Jag minns då jag intervjuade förre sportchefen och storspelaren Leif Rohlin 2010. Då jag frågade om säsongen 1988 (då VIK gick upp till Elitserien/SHL) svarade Leif:

– 1988 missade vi först platsen i dåvarande Allsvenskan, sa Leif. Vi fick stryk mot lag som Falun och Mariestad. Det var riktigt tungt i januari. Till och med togs det ”dåliga VIK” upp på politikernivå i Stadshuset, mindes Leif och såg ut att drömma sig tillbaka.

– Sedan slöt sig laget samman. Vi gick till slut till playoff och slog ut Nacka. Jag kommer ihåg att vi vann hemma 4-2, efter att det varit tufft på bortaplan.

– Eddy Ericsson var bra och avgjorde matchen mot Nacka och efter det kunde inget stoppa oss, och vi tog oss äntligen upp till Elitserien, sa Leif då och den resan laget gjorde då var verkligen fantastisk.

***

Och handen på hjärtat: När VIK blev fullständigt avklädda av Piteå och Östersund i AllEttan 2018 (4-16 i mål efter fyra matcher), vilka trodde då VIK skulle ta sig tillbaka till Allsvenskan samma säsong? (Dock vässade Zäta då sedan laget och fick enorm utväxling sen Conny & Co. kom).

Det är alltså helt enkelt historielöst att inte åtminstone försöka ha en tro på att det går att vända på saker och ting, särskilt då man slår lite ur underläge och ändå trots allt verkar på god väg att ändå nå slutspel.

Det är dessutom skönare att försöka se glaset halvfullt än halvtomt, men det utesluter givetvis inte konstruktiv kritik och att man vågar tar tuffa beslut för att förbättra saker.

För att göra det überpraktiskt kan man exempelvis tänka lite på att VIK, trots massor av boxplay, mot ett starkt Södertälje vann skotten och hade lika många skottförsök och chanser i fredags.

Förluster mot Falun, Östersund och Piteå och allmänt motlut i seriespel har tidigare inte hindrat gulsvarta framgångar senare (och tyvärr vice versa), och någonstans är det väl hälsosamt att våga drömma lite (motsatsen ter sig inte lockande) även nu, särskilt då Patrik Zetterberg verkar få en god slant att spetsa till laget…

4 svar

 1. PatrikH skriver:

  Det viktiga är att laget hela tiden försöker bli bättre individuellt och som lag, skapa en kultur av att vilja bli bättre i klubben och i laget. Då kan allt hända!

 2. Bozo skriver:

  Kan bli viktigt att placera sig högt. Kommer samtliga lag i SHL att klara ekonomin? Nästa säsong lär dessutom spelarlöner rasa från start, SHL-lagens egna kapital kommer vara borta.

 3. VIKarn skriver:

  Jag håller med dig Micke.
  Man ska inte göra bokslut, förrän säsongen är slutspelad.
  Finns massor av exempel på att det kan gå bra i slutet, även om det ser tungt ut mitt i.
  Minns tex nångång på 90-talet, HV71 tog sig knappt till slutspel, men stod där likförbannat som svenska mästare när säsongen va färdigspelad.
  Det stora orosmolnet som jag ser det, är väl att det snackas om att stänga serierna, för upp/ned flyttning.

  • Miko skriver:

   Ja, det viktigaste nu är att säkra slutspelet, det vill säga komma topp-sex. Med några nyförvärv och de befintliga spelarna som har mer kapacitet i sig kan laget absolut utmana………förutsatt att spelarna hittar den nivå de kan besitta när de presterar som bäst. Gällande att stänga serien så skulle i alla fall jag då sluta titta på hockey helt här i Sverige. Jag tror att många andra resonerar likadant, det skulle vara döden för hockeyn. Hoppas verkligen ingen leker med tanken att den idén ser dagens ljus.