William Wikman förlänger efter att ha blommat ut till en verklig toppspelare över hela isen – analys, koll på kontraktsläget 22/23 & J20-stjärna lämnar

William Wikman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

William Wikman förlängde glädjande nog kontraktet nyligen med hela två nya säsonger. Men frågan är hur långvarig glädjen blir? Många SHL-lag lär vara, eller bli, oerhört sugna på den så mångsidige forwarden som nu även börjat ösa in poäng.

På de senaste 23 matcherna har Wikman gjort 22 poäng (10+12) och samtidiigt, som alltid, åkt sönder motståndare på löpande band. Tillsammans med Mikael Frycklund, Lukas Zetterberg och Johan Gustafsson har Wikman varit bäst i laget.

Det är bara att kika i den eminenta sammanställning Viktor Jansson, via @hockey_siffror på Twitter, gjort nedan gällande som verkligen visar att Wikman tagit klivet till att bli en riktig toppkedjespelare denna säsong:

Offensiv inverkan är Wikmans ”relativa Corsi” – det vill säga i de matcher när han har spelat, vad då skillnaden är på VIK:s Corsi framåt när han är på isen och inte. Och tvärtom då för defensiv inverkan.

Staplarna är i percentil form mot resten av ligan på hans position. Kedjemarkeringarna är mest en indikation. Men hamnar man i spannet för 1:a line så är man bland dom 42 bästa i ligan (14*3).

-5.8 betyder att VIK släpper till 5,8 avslut MINDRE per 60 spelade minuter mot eget mål när Wikman är på isen än när han är på bänken. VIK:s CA60 med Wikman – VIK:s CA60 utan Wikman. (CA60 = avslut mot eget mål per 60 minuter).

På samma sätt kan vi säga att med Wikman på isen skapar VIK 2,9 avslut mer framåt än när Wikman inte är på isen. Så alla siffror stärker känslan då vi med blotta ögat ser all nytta Wikman gör över hela isen varje match.

Stort tack alltså till Viktor Jansson för allt ovan, följ gärna Viktor på Twitter @rotkivnossnaj och/eller @hockeysiffror.

***

Nu skulle det inte förvåna om radarkamraten Isak Skedung också snart förlänger. Det är också intressant att notera att Wikman först nu, som 24-åring, fått sitt stora genombrott även offensivt. Samma kan ju sägas om Lukas Zetterbergs totalspel som nu verkligen blommat ut. Zäta är ju född samma år (1997) som Wikman.

Dessa spelare går nu in i sina förmodat bästa år som spelare (som väl vanligtvis är cirka mellan 25-30). Mikael Frycklund är ett annat exempel på en spelare som nu spelar sin överlägset bästa hockey i karriären – först som 28-åring.

Tålamod kan löna sig…

***

Och då kommer vi osökt in på lagbygget inför 2022-2023. Det påverkar ju även nuet, då vissa även spelar för sin framtid i VIK nu under våren.

Dessa spelare har kontrakt över även över kommande säsong enligt EliteProspects.com:

MÅLVAKTER

1. Johan Gustafsson (22/23+1)

 • Utgående: Linus Ryttar.
 • Spaning: Kanske är Ian Blomquist, snart 19, aktuell som backup? Alla runt VIK är mäkta imponerande av den välväxte högerplockaren som dominerat i J20.

BACKAR

 1. Daniel Gunnarsson (22/23+1)
 2. Jimmie Jansson
 3. Ludvig Jardeskog

Utgående: Logan Roe, August Tornberg, Ludvig Östman, Jimi Jalonen & Simon Fernholm.

FORWARDS

 1. William Wikman (23/24)
 2. Lukas Zetterberg
 3. Mathias From
 4. Mikael Frycklund (center)
 5. Gabriel Kangas
 6. Alexander Lunsjö
 7. Anton Svensson

Utgående: Isak Skedung, Filip Karlsson, Mikael Hakkarainen, Marcus Bergman, Jesper Johansson & Niklas Rigelius.

Aldrig har nog VIK haft så många nyckelspelare på kontrakt över längre tid. Det blir således oerhört svåra beslut för Patrik Zetterberg för att ta SHL2024 ett steg längre 22/23, om nu det inte blir SHL2022 redan…

***

En som vi redan nu dock kan räkna bort är J20-stjärnan Erik Thorwalls som mitt under säsongen valt att lämna för HC Dalen i Ettan.

Yttern Thorwalls har gjort många poäng i J20, som nu mister en av sina bästa i den tuffa topp-10-serien med Sveriges bästa juniorlag.

Kanske blev Thorwalls frustrerad över att andra J20-spelare fick mer förtroende i A-laget. Men samtidigt har Filip Wiberg (också en sistaårsjunior född 2002) gjort det så bra (bland annat näst bäst Corsi bland forwards efter Mikael Hakkarainen) att det är lätt att förstå Paananens val.

***

Matcher flyttas och det är märkliga tider. Men på fredag väntar Kristianstad hemma i en viktig toppfight. Som vi börjar längta efter hockey!

2 svar

 1. Vintermannen skriver:

  Backar som jag gärna ser att det blir förlängning på är Logan Roe, August Tornberg, Ludvig Östman.
  Forwards och centrar är Isak Skedung, Filip Karlsson, Mikael Hakkarainen, Marcus Bergman.