Z får dricka gott tjeckiskt öl i pittoresk ort, spelarbudgeten verkar höjas enligt 2024-planen, tränare dröjer & lönar sig verkligen Björklövens brutalitet – borde de inte lita mer på sina stora skills?

Lukas Zetterberg skjuter snabbare än många. Sådana skyttar växer inte på träd. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Lukas Zetterberg verkar få njuta av gott alkoholfritt tjeckiskt öl i bildsköna Karlovy Vary, som beskrivs som en fantastiskt vacker stad.

Om jag inte minns fel spelade även Janne Snopek där. Kanske kommer målskytten få med sig någon VIK-kompis så det inte blir för ensamt i staden som också kallas Karlsbad?

Tror dock inte VIK kommer försöka ersätta relativt renodlade skytten och offensivt begåvade Zetterberg rakt av, vilket inte blir lätt. Utan mer med allmän fart och skicklighet i hela lagbygget i en höghastighetshockey. Detta i ett mer direkt spel än det lite lugnare ”cycle game” som Zetterberg, Frycklund & Co. kanske står för.

***

Satsningen verkar fortsätta och spelarbudgeten ämnar höjas till 19 miljoner enligt trappan mot SHL 2024. I alla fall om jag tolkade senaste podden med ordförande Pär Södergren och kassör Nicklas Öhrlund rätt på VIK.se.

Detta även trots att denna säsong kommer gå med förlust på grund av att man tvingades göra mycket saker gällande tränare och sportchefer. Det är nog dock ingen fara på taket (dock beroende på hur stor förlusten är givetvis) då VIK gick plus 3,1 miljoner säsongen 21/22 och hade 9,4 miljoner i eget kapital inför denna säsong.

Det gör ju denna silly med NJ ännu mer spännande. Dock hänger det såklart att alla företag och andra fortsätter stötta mer eller åtminstone enligt plan.

***

Vissa är oroliga att inget händer i ”VIK-land”. Men faktum är att nyförvärv brukar börja dyka upp först mot sena mitten av april. Brady Leisenring var exempelvis dock ett undantag som presenterades 2:a april 2012.

Gällande att inte fler spelare tackats av officiellt beror nog på att VIK kanske vill vara lite schyssta, så att avgående spelare får lite bättre förhandlingslägen mot nya klubbar?

Nu väntar vi på besked gällande Jansson, Bohm, Gunnarsson, Albano, Hadobás, Persson och kanske något gällande Lindelöf/Östman på backsidan.

Framåt är det oklart gällande Speers, Frycklund, Lunsjö, Svensson, Kangas och Lagunov. Kanske också Eriksson.

***

Björklövens sportchef kände sig i TV ”urinerad på” efter anmälningshetsen ”som Västerås startade” och allt annat så orättvist många känner sig utsatta för i Björklöven. Ska Nick Albano skratta eller gråta? De är ju sådana otroliga hedersmän off-ice att de aldrig skulle anmäla någon i Umeå. Oj, vilka hjältar de är gällande formalia. Riktiga hedersknyfflar som förtjänar medalj.

Men det hela blir en smula skenheligt i att Björklöven enligt de själva mellan raderna lite alltså är det stora offret. Detta då de exempelvis givit VIK runt tre hjärnskakningar på bara 1,5 säsong (From, Jansson & Albano, och Jardeskog utgick i Match 5 efter en crosschecking i ryggen en halvmeter från sargen) efter mycket fula och fega tilltag.

Plus några missade matchstraff som helyllelaget undkommit plus någon annan avstängning de fått. VIK har dock också gjort några fega grejer som bloggen kritiserat kraftigt gällande disciplin, men tror ej VIK har skadat spelare och blivit avstängda många gånger mot Löven, i min enögdhet minns jag inte det.

Men hur vore det om man istället för att slasha folk fegt bakifrån, slewfoota, hopptackla och passa på att sänka folk som tredjegubbe in fokusera på att få bort just det, än att gråta över formalia? På köpet skyddas ligans viktigaste produkt – spelarna.

Hur svårt kan det vara att våga spela tuff men renare hockey? En artist som Schilkey verkar åka runt och fortsätta ta övertända utvisningar, lite svårt att förstå det.

Björklövens ledning har uppenbarligen gjort analysen att de behöver grisa som BIK Karlskoga gjorde ofta förr. Men frågan är om det är rätt ”taktik” för ett så skickligt lag? BIK, som ofta gjort det fantastiskt per lönekrona, vissnar ju ofta från hög nivå och fin skicklighet i slutspel då det faktiskt är jobbigt att grisa runt för mycket, både fysiskt och psykiskt. Coach Stråhle var väl dock en sådan spelare själv på pappret, och äpplet faller inte långt från trädet…

Jag tror det är en felkalkyl att Lövenledningen inte litar mer på att deras stora skicklighet i sig kan föra dem väldigt långt. Men det verkar vara lite stirrigt bakom bänken och på flera andra håll där, kanske trist för de fina lirare och sympatiska fans de också har.

Dock är det få som verkar har självinsikt som denna enögda blogg ibland försökt ha gällande att kritisera VIK, det egna laget, för bristande disciplin många gånger. Många av lokalpatrioterna i Umeå verkar otroligt nog felfria.

Den stora frågan är vad VIK kan lära av detta inför kommande satsningar och slutspel?

***

Enligt Expressen har även Marcus Weinstock tackat nej till VIK som andretränare då tänkte headcoachen Mikael Karlberg tidigare tackade nej. Samma artikel menade också att VIK fiskat efter förre MoDo-målvakten och Timråtränaren Fredrik Andersson, men denne kanske vill stanna i Norge.

Men NJ verkar ta det med ro i VLT:

…vi har många, många spännande spelare som är intresserade, och även tränare. Jag förväntar mig att det inte ska dröja alltför lång tid innan vi har en tränare på plats.”

NJ menar också att det kan vara svårare för utländska tränare som Lehterä att ta ett helhetsgrepp i den sportsliga organisationen som ska vara hållbar över tid, och jobba med en ”playbook” och dylikt som ska förankras ner mot U16, J18, J20, dam- och herrlag.

33 svar

 1. M skriver:

  …och vill man vara hjälte och försvara hockeyn
  från syndabockar eller bara försvara sitt eget lag och spelare .?
  Märkligt tyst det är överlag kring en spelare som Emil Larsson som sänkt två karriärer med huvudtacklingar.

 2. M skriver:

  Men hur länge ska man älta saker och ting..?

  Ja, jag är Lövare och tycker följande (personligt förvisso…)
  1) Rahimi klarar sig lindrigt undan – jag tycker den var värd fem-sex matcher
  2) Vainio…game ja! Avstängning -nej! Frycklund får game men slipper avstängning, då hade detta varit likvärdigt. Vainios tackling träffar huvudet men är inte uppsåtligt med tanke på att det är en flygande situation. Frycklund står still och gör en fullständig medveten rörelse.

  När det gäller Weigel mot DIF.
  Fult – jepp! Game – möjligt! Avstängning – jepp…men då får man ha konsekvens i alla liknande bedömningar, särskilt med hur diskussionen förs i övrigt
  Weigels är inte snygg men inte värre än Frycklund och ffa Huhtala ifjol m fl.
  Det finns fler liknande eller värre situationer som inte renderat i något alls.
  Bedöm varje situation lika och konsekvent så blir det inga diskussioner men när det börjar likna kompensation och godtycklig het blir löjligt och framför allt ohållbart
  Ska Rahimi ha 5 matcher så ge han det men kör ingen plusmeny. Om Weigel ska ha en match, ge han det men då ska väldigt många ha minst en match
  Domaren kan missa och/eller döma fel, absolut.
  Då får referensgruppen hjälpa till men gör det genom att fråga domaren och inte skicka anmälningar över deras huvuden.

  Och jag är naturligtvis färgad till viss del men jag satt med en Skellefteå-anhängare ikväll som sa att Löven absolut inte haft domaren med sig i serien mot DIF och defintivt inte ikväll
  Så med tanke på allas tidigare åsikter borde det väl vara rimligt med avstängning på Norman….eller hur .?

  • Kolle skriver:

   Jag förstår inte din diskussion gällande Weigel. Många tog upp AIK-spelaren Norins slashing på MoDos Oscar Petterssol, men de är inte lika överhuvudtaget.

   Norin hamnar i tjafs med Oscar. De crosscheckara varandra och när sedan Pettersson åker därifrån slår Norin med normalt grepp stillastående mot Petterssons vad.

   Weigel däremot ser Vejdemo. Han accelererar samtidigt som han greppar om klubban till en baseball-fattning för att få extra fart. Sedan svingar han klubban som en yxa mot det mycket mer sårbara knävecket där senor och nerver ligger ganska ytligt. Han gör det dessutom fullständigt oprovocerat.

   Ärligt talat har jag inte sett en slashing lika ful och medveten som Weigels på riktigt länge.

   Vainios är lite tveksam, men jag vill poängtera att han straffades för att han kom som tredjeman in i situationen, vilket är den enda anledningen till avstängning. Rätt eller fel får andra bedöma.

   Rahimis borde såklart varit mycket längre. Femte disciplinärendet på honom och det värsta överfallet i slutspelet hittills.

 3. Maazive skriver:

  Inget konstigt för någon, förutom Lövensupportrar då förstås, att irritation mot detta Björklöven uppstår. Problemet är ju total avsaknad av objektivitet. Om det hade varit ombytta roller, att tex Jardeskog sänkte Shilkey på samma sätt som Rahimi sänkte Albano eller den där finnens, eller vad han är, tackling på Jansson, så tar jag inte för givet att samma supportrar kommer med samma jävla idiotiska kommentarer. ”Men hans crosschecking då?” Eller försöker ta bort fokuset på Jardeskogs tackling. ”Allt är Björklövens läkares fel!”
  Mitt blodtryck blir skyhögt varje gång jag tänker på efterspelet och alla kommentarer man läst på twitter och andra ställen.
  Varje säsong uppstår en del vidriga situationer som ingen ( med alla hjärnceller på plats ) vill se i hockey. Rahimis tackling är en av dom. Går inte att bortse från eller bortförklara den.
  Tycker Micke är helt rätt ute. Ni har ett förbaskat bra lag. Fokusera på att spela hockey så kommer det gå bra. Vad både laget håller på med på isen och supportrar vid sidan av är bara beklagligt.
  Hoppas människan Albano mår bra och att hans karriär inte blir tvungen att avslutas…..

  • daniel skriver:

   Finns ingen lövare som försvarar Rahimis tackling, och det är ingen lövare som önskat Albano skadad. Det som stör Lövens fans är hetsen från vikare som varit på lövens fans, på rahimi och nu också på löven som klubb. Sådana tacklingar inträffar tyvärr, Rahimi är stor gillar att tacklas, tyvärr blir timingen ibland fel men han är som person ingen som vill skada en motståndare, tro mig.
   Löven har som alla lag åkt på liknande tacklingar, senast i finalen mot Hv. Hetsen och ilskan har då varit mot domare och förbund och inte mot spelare och fans, som det varit från er.
   Tyvärr har detta blivit en snöboll och en stämning mellan fansen som eskalerat. Hoppas vi till nästa år kan lägga ner stridyxan och se fram emot bra matcher lagen emellan. Löven kommer inte att gå upp så ni kan ta det lugnt. Domare och förbund håller såklart på DIF😉

   • Pelle skriver:

    Jag tror aldrig tidigare att jag hört en sportchef som angriper ett annat lag. Då får man räkna med att det blir vissa reaktioner.
    Självklart vill supportrar ha bra relationer med andra lag. Det kanske blåser över till nästa säsong.

    • daniel skriver:

     Herregud, var ju en förklaring till att systemet inte funkar när en läkare som står och filmar matchen kan anmäla. Var väl inget angrepp.

     • Alkemisten skriver:

      Bagdad Bob(daniel), Du fattar verkligen ingenting, vad har du fått fantasierna om att stå filma? har du hört talas om C more….. Jag klipper in en intervju med Björn Wettergren av VLT
      Sanningen bakom anmälan
      22 mars 2023 19:35

      Björklövens sportchef Per Kenttä rasar mot VIK efter anmälningen mot Daniel Rahimi.

      Men enligt domarchef Björn Wettergren har även hockeyallsvenskan anmält backen.

      – Sånt här måste så klart ske snabbare. Så vi slipper en sådan här cirkus, säger han självkritiskt till VLT.
      Det råder minst sagt förvirring kring efterspelet av den tredje kvartsfinalen mellan VIK och Björklöven.

      Två huvudtacklingar från matchen blev stora snackisar. Den ena, Veeti Vainios tackling på Jimmie Jansson Lorek, resulterade i matchstraff, medan Daniel Rahimis tackling på Nick Albano inte renderade i nånting. Något som domarna medgav efter matchen var felaktigt.

      Enligt Björklöven var det VIK som stod för anmälan vilket fick sportchef Per Kenttä att gå i taket.

      – Jag tycker det är katastrof att deras läkare kan få anmäla, när klubbarna sagt tidigare att vi inte ska anmäla varandra. Referensgruppen valde igår att inte ta saken vidare, då tycker jag det är dåligt att Västerås ändå får igenom det, säger han till Västerbottens-Kuriren.

      LT ringer upp hockeyallsvenskans domarchef Björn Wettergren för att få klarhet.

      Han bekräftar visserligen att den så kallade ”referensgruppen”, som hockeyallsvenskan från och med den här säsongen lutar sig emot gällande anmälningar till disciplinnämnden, inte valde att agera under tisdagskvällen. Men att man under onsdagen gjorde en annan bedömning efter att tittat på situationen igen.

      Därför kom anmälan mot Daniel Rahimi in senare är vanligt.

      – Han är anmäld av hockeyallsvenskan. Sen skedde det idag istället för igår kväll. Det händer men är inte vanligt och så klart inte vad vi strävar efter. Vi vill ge klubbarna så bra förutsättningar som möjligt så tidigt som möjlig, säger Wettergren till VLT.

      Anledningen till att bedömningen blev annorlunda under onsdagsmorgonen var att ”referensgruppen” visserligen bedömde det som en tackling som borde ha gett matchstraff, men inte rubricerade det som en ”illegal check to the head”.

      – Men när vi följde upp det tillsammans i morse och gick igenom det så är det en illegal check to the head. Vi hittar ingen annan rubricering. Därför kom beslutet sent. Vi behövde helt enkelt reda ut vad det skulle bedömas som vilket är viktigt när ärendet ska upp i disciplinnämnden.

      Björn Wettergren bekräftar att även VIK har lämnat in en anmälan mot Daniel Rahimi, men känner inte till om det är via lagläkaren.

      – Det kan han (lagläkaren) mycket väl ha gjort. Alla får anmäla. Sen normalt sett så anmäler klubbarna inte varandra. Man har lämnat över till bedömningarna till domarkåren eller ligan. Men det är inget jag lägger någon värdering i. Nu är det upp till disciplinnämnden, säger han.

      Det ryktas om att VIK nu har tagit tillbaka sin anmälan. Stämmer det?

      – Det pratades om det. Men inget jag efterforskat i eller lägger mig i. Men det kan vara så att de valde att dra tillbaka sin anmälan när vi valde att anmäla.

      Björn Wettergren försvarar det nya systemet med en referensgrupp, men är självkritisk i just det här ärendet.

      – Förut var det jag och domarna som bestämde. Där gick vi ibland bort oss tyvärr. Idag har vi en referensgrupp av hockeykunniga som jobbar med alla situationer i både hockeyallsvenskan och SHL. Därmed kan de skapa en röd tråd. Men de är inte domare och ibland blir det fel när de inte har stenkoll på reglerna. Det var vad som hände här och det är något jag får ta på mig, säger han och fortsätter:
      – Jag ansåg redan igår att det var en illegal check to the head, men vill inte påverka referensgruppens bedömning, då behöver vi ingen referensgrupp. Men sånt här måste så klart ske snabbare. Så vi slipper en sådan här cirkus.
      Om Daniel Rahimi hade fått matchstraff av domarna så hade utgångspunkten varit att anmäla.

      – Men nu blev det ingenting alls på isen. Då är utgångspunkten att inte anmäla. Där är grundproblemet. Att det bommades på isen, säger Wettergren.

      Men i den här situationen så borde anmälan kommit redan under kvällen trots att det missades på isen?

      – Ja, så är det. Det är extremt ovanligt att anmälan kommer dagen efter. Tror detta är andra gången i år. Men det är olyckligt. Det skapar förvirring. Vi får försöka lära oss av detta och hitta snabbare hantering.

      Disciplinnämnden har möte under torsdagen. Då väntas beslut i de två ärendena mot Björklövens spelare.

     • C skriver:

      Daniel, du menar nog väl men här har du fel. Om en spelare tacklar en annan spelare i huvudet så att han får övernatta på sjukhus och sportchefen till den första spelaren uttalar sig i media om att det var fel att spelaren blev anmäld… ja då är man illa ute som förening. 4 avstängda spelare hittills i slutspelet och det man fokuserar mest på är att domarna kollar på jumbotronen och vem som inte borde anmält överfallen.

      Men varje klubb får stå för sitt och man försvarar sina egna som supporter. Vi hade Andrej Lulin som tacklade efter regelboken men ändå blev flera spelare rejält skadade och det försvarade vi Västeråsare på den tiden.

      Nu får vi försöka gå vidare!

    • Mr H skriver:

     Pelle: Bra!

   • Alkemisten skriver:

    Det jag(märk av jag gör mig inte till en förespråkare för alla VIKare, hockeyföräldrar, sponsorer eller någon annan berörd) stör mig på är den totala avsaknaden av självrannsakan som finns i Björklöven, vad är rotorsaken till hetsen?
    VEETI VAINIO, gör en ful huvudtackling på JJL, och det ända, det enda som Victor Stråhle står och ältar är domaren tittade på jumbotronen, inte ett enda ord om att det är en huvudtackling, varken då eller senare.
    Rahimi gör för vilken gång i ordning en sak med uppsåt att skada, karl saknar totalt empati eller medmänsklighet(fler (10 avstängningar), och det enda Per Kentä pratar om fortfarande i media är att VIKs läkare sände in en anmälan vad ärthjärnan Kentä inte fattat är Hockeyallsvenskans referensgruppen valde att anmäla eftersom förseelsen var så grov.
    Sedan sitter det en Banderoll i Winpos arena som Löven fansen glatt står bakom med texten ”Läkare utan gränser”, alltså står alla dom bakom Kentäs uttalande.
    Är det då svårt att förstå att människor reagerar när Sportchef, tränare och supportrar backar upp överfall och våld?

    Så fort en klubb börjar på B har dom tydligen problem med empati och sportsligt beteende

    B föreningar, Bofors,Boden Björklöven….. Alla älskad och omtyckta i hockeysverige…..

    • daniel skriver:

     Ni har ju tappat det fullständigt.

     • Alkemisten skriver:

      Daniel, är det du som är Bagdad Bob?
      Total förnekelse……

      • jakob skriver:

       Vet inte vad ditt problem är riktigt, men kämpa på!

       • Alkemisten skriver:

        Bagdad Bob(daniel/jakob), som är samma person, hur vet jag det?
        Jaa, du Bob lista ut det du så fortsätter vi diskutionen

    • Mr H skriver:

     Alkemisten: Bra skrivet!
     Ni andra från Löven: Alla Lövens spelare är naturligtvis inte oseriösa. Men på denna blogg kanske det borde lyssnas lite mer noggrant på våra argument.
     Nästa match måste se bättre ut än förra (Ikväll), annars blir det här svårt redan mot Djurgården. Frågan är vad Djurgården har som Björklöven saknar – eller är formen på väg ned för Löven?
     Tippade själv MoDo – Björklöven i final från början.

 4. Musse skriver:

  Jag hoppas Albano är återställd efter hjärnskakningen och är den enda av de etablerade backarna som får ett nytt kontraktsförslag. Jansson & Co kan nog vänta sig en rejäl lönesänkning om någon av dem får möjligheten att vara kvar. Förhandlingspositionen med NJ är nog inte lysande efter säsongens prestationer….

 5. Pelle skriver:

  Jag har inte sett intervjun med Kenttä, men om han skyller på VIK så är det oerhört lågt. VIK har inte orsakat Löven en enda avstängning. Det har dom ordnat så bra själva. Då läkaren anmälde så anmälde ju även domarorganisationen det hela så det gjorde ju ingen skillnad. Synd bara att de gjorde det så sent för hade de gjort det från början hade ju inte läkaren behövt göra något.
  Sen har inte VIK skadat någon Lövenspelare heller. Däremot blev tre VIK-spelare skadade i kvartsfinalerna. (Jardeskog utgick ju efter tackling i ryggen utan åtgärd i sista matchen.) Skadorna brukar ju tyvärr ta längre tid att läka än avstängningarna är långa.

 6. Olle skriver:

  Jag lyssnade också på VIK-podden som lades ut idag. En hel intressant där!
  Det är inte så vanligt att jag håller på ett lag från huvudstaden men mot Löven får det bli så, alltså hejja DIF.
  Förövrigt tror jag att MoDo går upp till SHL.

  • HockeyFarsan skriver:

   Ja man skäms duktigt för att man hejar på Djurgårn! Men dom får Modo ta hand om sen!😜

   • Bozo skriver:

    Upplever pressen som oerhörd i Löven. Så nära hela tiden och man trycker yterliggare ut lite extra till säsongen efter. Bristningsgränsen. Man vet att man måste gå upp med hjälp av Kentää och Kentää vet att han måste gå upp annars är det år han lagt ner som han aldrig får tillbaka.

    • Pontus skriver:

     Helt fantastiskt vilket fokus det är på Löven här inne, och från Vik:s ledning:) Här hatar man Löven och varannan kommentar handlar om Löven samtidigt som Viks ledning vill ta efter just Löven:) Lite komiskt
     Bristningsgränsen? Gick inte Vik back i år? Löven gör miljonvinster år efter år efter år efter år

     • PP skriver:

      Och du hänger på VIK-fancentral trots att ni slog ut oss och nu har gått vidare. Det är ändå lite fint att du bryr dig

      • Pontus skriver:

       Har tidigare gillat den här bloggen, men nu känns den kanske inte så intressent längre, så du lär nog inte se mig här så mycket mer. Lycka till nästa säsong och försök hålla i pengarna😎

       • Alkemisten skriver:

        Att folk kommenterar höstlöven beror på att höstlöven har en liten bitter sportchef som fortsätter att svartmåla VIK i media och angående pengar visst, det blir ett litet minus i år för första gången sedan 2016, vilket du borde hållit koll på om du nu hänger på den här bloggen, du kanske kan tipsa oss om en öppen blogg som höstlövssupportrar följer?

       • Peter T skriver:

        Inte så många år sedan löven hade det skralt med ekonomin.
        Det blev väl några år i ettan oxå, och knappt inge folk på läktarna.
        Det är väl iom Kenttäs intåg, som vändningen kom för eran del.
        Högmod går före fall, vad händer om Kenttä skulle hoppa på nått annat uppdrag?
        Det går fort i hockey, förrän du anar kan ni va tebax där ni va innan Kenttä fick upp ert intresse för hockey.
        Glöm aldrig var ni kommer från, har i princip vart en ganska lång ökenvandring sedan guldet 1987.

        • jakob skriver:

         Högmod? Ni vikare är ett skämt på riktigt # gulsvart 2024😊

     • Icing skriver:

      Ni är inte så bra på att förvalta dom då💸💸💸