Kan Fredrik Andersson (ex MoDo och Timrå) trots allt vara ett tränarnamn för VIK:s stora nysatsning – koll på coachen som överraskande tog upp Timrå 2018

47 svar

 1. Mr H skriver:

  Kvalserien – mer populär än SHL-slutspelet på sin tid. Det sa något – inte bara om SHL utan om vår egen serie – och det totala intresset för hockey. Inget var mer spännande än Kvalserien – och det drog publik!!!! Kvalserien var snabbare och involverade fler på ett annat sätt som var mer sportsligt möjligt.
  Det här systemet är sämre, för det kräver ruskigt stor och bred trupp när man måste klara att spela ca. 12-21 extra matcher i slutspelstempo. Sedan tillkommer dessutom en slutkvalsserie. Det kostar. Just nu säkert 25-30 miljoner att finansiera en sådan trupp. Kommer VIK någonsin att få ihop det? Publik måste komma – sponsorer och privata initiativ som insamlingar måste adderas därtill.
  Inget är omöjligt! Kan andra klubbar så kan vi!!!
  Det är mer än dubbelt så krävande att nå SHL som under kvalserieupplägget. Det beror ju också på att SHL numera är en nästan helt sluten liga.
  Hockeyallsvenskan har helt klart ritats om – där ett klart toppskikt kan skymta med helt andra ekonomiska förutsättningar. Grundfelet är just det sportsliga – och att 2 lag ska upp, och 2 lag ska ur från SHL. Då först ser det ut som att det finns möjligheter att gå upp.
  SHL måste betala – både för värvningar från lägre serier och fördelning av tv-intäkter.
  Alkemistens förslag här (nedan undertill) är spännande.
  Den nuvarande modellen har gjort sitt. Det kommer fler klubbar än vi att tycka!

 2. Urban skriver:

  Känns som hela viks verksamhet är kantad av vad man lyfter upp i taket, borde man inte behöva vinna något för att hamna där?
  Visst de 2 sista trotjänare, men aldrig bäst när det gällde.
  Ska det räcka att delta för att få tröjan i taket, eller ska man faktiskt vara med att vinna något?

  • C skriver:

   Var inte Freddan den som sköt VIK tillbaka till hockeyallsvenskan? Tror faktiskt att du är ganska snett ute här. Så många skott som Söderkvist täckt för VIK, offrat sin kropp.

   Det är nog snarare att det ”bara” hänger 3 tröjor taket som är problemet. Freddan och Slangen var 2 perfekta lagspelare.

   • Urban skriver:

    Jo absolut att han var med och gick upp igen, men var ju en stor del till att man ramlade ur så tycker det knappt räknas. absolut 2 okay lagspelare, men inga vinnare. gick den enkla vägen så konfliktfritt som möjligt.

 3. Alkemisten skriver:

  NJ vill ha en tränarstab som bygger upp hela elit föreningen, vilket saknats och försakats i 30 år.
  Apropå Björklöven, så har dom bara ett A-lag f ö är det en ganska svag förening.

 4. Alkemisten skriver:

  Skulle vilja gå tillbaka till superallsvenskan, 14 lag i sl fram till Jul, de 4 sämsta i shl möter de 6 bästa i från HA, 4 bästa i SHA spelat i SHL året efter, 1:an i SHA går till 8 delen i SHL slutspelet.
  Mer rörelser upp och ner, alla matcher betyder något, spelar mindre roll om man har en svag säsong, det är inte omöjligt att gå upp igen.

 5. HockeyFarsan skriver:

  Sitter och kollar på Örebro-Skelefteå och experterna på Cmoore är extatiska över att domarna höjt(sänkt) nivån. Det är ju slutspel. Alltså ska det tillåtas mer. Då är det väl ingen jävla mening med en regelbok. Ska väl vara samma i omgång 1 som i finalen? Eller?

 6. Misse skriver:

  Hade gärna haft en taktiker liknande Karlin eller Mitell i båset jämte en pådrivare.
  Känner på mig att NJ försöker få med sig Niklas Eriksson från Örebro, hur han nu är som tränare.

 7. kenta skriver:

  Tänker att vilken tränare nu NJ plockar fram så kommer det alltid att gnällas i leden! Vi måste tro att den gubben vill vara med på resan att ta vik framåt och uppåt! Låt det ta några år, men som NJ säger vi måste få en röd tråd från junis till a laget! Man får tycka vad man vill om Björklöven, men där har NJ nått att plagiera, Nordamerikanerna är i en klass för sig!!! Skulle personligen vilja ha en handfull av dessa i Vik nästa år med en satsande Berglund som kapten!!!! Glad VIK Påsk

 8. Mirakel!!! skriver:

  Vart som väntat Djurgården Modo Björklöven i egen liga dom andra lagen i princip chanslösa. Björklöven såg bra ut igår i fullsatt Hovet. Man kan undra hur lag som Oskarshamn kan gå upp men inte VIK. Man får väl drömma söta drömmar men krävs väl ett mindre mirakel om VIK ska gå upp. ( vi har ju mesta mästarna VSK Bandy årets stora ljuspunkt 🏑)

  • C skriver:

   Skillnaden är att hockeyallsvenskan utvecklas så otroligt fort just nu. När IKO gick upp var ligans topp inte alla såhär bra. Bland annat för att just IKO gick upp, då petas ett etablerat SHL lag ner och så blir HA starkare. Dessutom har de etablerade lagen gamla trotjänare som Kryger och Dahlén som väljer laget bara för att det är ens egna klubb. Det gör HA till en allt starkare liga.

   Om allt handlar om att gå upp till SHL så är det lite jobbigt för VIK att tex Brynäs ramlar ur. Om det mer handlar om att bygga en stark förening med god ekonomi, mycket folk på matcherna och att få in fler sponsorer så är toppen på allsvenskan en väldigt bra plats att vara på. Kolla på Löven, final 3 år i rad och ständig utveckling på allt. När löven väl går upp kommer de inte att ramla ur i första taget. Deras grund är helt enkelt för stabil.

   Jag tror att 2-4 år till i HA för VIK är det bästa som kan hända om man vill vara i SHL i många år när man väl går upp. Vi möter ju ändå riktigt bra hockeylag. Dock behöver man gå minst till semi varje säsong.

   Frågan är ju hur länge SHL vill ha 14 lag, måste börja locka att få upp flera av topplagen i HA. Har fler föreningar god ekonomi kommer fler proffs hit och det finns utrymme för fler lag i högstaligan.

   • Peter T skriver:

    Glöm inte att både Oskarshamn och Leksand klarade nytt SHL avtal tack vare pandemin.
    De skulle annars ställts mot Modo resp Björklöven, som bägge hade grymma lag den säsongen.
    Jag är helt övertygad om att det skulle blivit två nya lag i SHL om inte säsongen ställts in tack vara covid.

   • Mr H skriver:

    C: Klockrent tänkt. Vår serie utvecklas utifrån vilka lagen är. Men lagens/klubbarnas intäkter måste omförhandlas utifrån allt som vi inte får in i form av licenser, övergångar, med mera jämfört SHL.
    Nu borde det ske än förhandling och en utökning till 16 lag i SHL! Det kommer nog Brynäs och Löven/MoDo/Djurgården vilja. Beroende av vilket av de lagen som går upp. Förhandlingsläget borde ha ändrats utifrån var intäkterna finns!

 9. C skriver:

  Att våra ”finska vänner” verkar så bra handlar nog mest om hur otroligt dåligt det var i VIK innan de kom. Den faktiska statistiken under deras matcher placerar oss som 7a i tabellen över en hel säsong med bland annat noll 3 poängare borta i serien på 7 försök. Att rädda kvar en klubb och att föra upp en klubb är väldigt olika saker.

  Om NJ väljer att avvakta med dem så har han nog ”på fötterna” om det.

  • Pelle skriver:

   Håller med. Det var synd att de inte kom långt tidigare. Då hade vi fått ett bättre test.
   Jag skulle absolut inte våga skriva mer än ett ettårskontrakt om de stannar.

   De fick ju tex inte ordning på PP. Och jag är personligen inte nöjd med BP heller. Lövens BP är mycket modernare och effektivare där man stressar sönder motståndarnas spel.

   • Mr H skriver:

    Pelle: Men Löven har ju ett helt annat material. VIK var ett tag mer likt ett division 1-lag!
    Starkt att gå till slutspel i alla fall, med alla skador vi haft. Dock – PP – där hänger inte jag heller med. Här på bloggen har det vimlat av ide’er. Special Teams måste kunna ge mer – helt klart. För många betong- handleder och dålig puckkänsla. NJ får lite för mycket att göra inför nästa säsong. Jag står kvar om tränarna tills att det finns något annat konkret att ta ställning till.
    Budgeten behöver utökas om VIK ska nå semi! AIK pratar om 40 miljoner inför nästa säsong. De har flaggat för stora satsningar tidigare – och inte kommit med det. Men man vet aldrig.

    • C skriver:

     Som jag tolkat det ska AIK få in 40 miljoner extra fördelar på 3 säsonger. Totala budgeten är ännu oklar.

     • Icing skriver:

      Japp! Så är det… gäller att läsa hela texten och inte bara rubriken Mr H

      • Mr H skriver:

       Icing: Gör det att AIK inte har mer medel än vad vi har just nu, eller?
       Du om någon borde väl lära dig att läsa!

  • Jag skriver:

   Såg att du skrev liknande inlägg förut gällande statistik att VIK skulle hamnat på 7:e plats..
   Spelarna var ju totalt körda i botten och vissa hade haft samma tränare i åratal ( Paananen)
   Det är inte lätt att komma in som ny tränare och vända på ett lag som harvar i botten och helt plötsligt försöka utmana seriens bästa lag i kvartsfinal..
   Jag skulle gärna vilja att VIK kommande säsong har en ny lagkapten som är en lagkapten. Det kan också lyfta ett lag.

  • Mr H skriver:

   C: Nej, det där är väl inte allt. Noll 3-poängare? De vann väl borta mot Hästen och Löven två gånger med de nya tränarna.
   Föra upp en klubb – hur menar Du? Det har väl aldrig varit aktuellt med det här laget. VIK denna säsong är väl max någonstans mellan plats 5 – 8. Det torde väl vara orimligt att någon tränare tar upp detta laget denna säsong. Inte sant?
   PP däremot var ju inte helt lyckat. Knappt någon offensiv center och bedrövligt få direktskott eller fina handleder är det som återigen präglade VIK.

   • C skriver:

    MrH. Löven var vinst i sudden och båda matcherna var i slutspelet. Jag skrev om serien bara, kanske lite dåligt av mig för poängen blev klarare då 😎 Slår vi ihop slutspelsmatcherna i statistiken blir det ändå inge roligare i totalen.

    Men alltså, jag gillar Lehterä, inget snack om det. Han har dock aldrig haft någon som helst framgång som tränare för seniorer och i sina 20 matcher i VIK tog vi poäng för att komma 7a. Var truppen bättre? Nej det var den inte men oavsett det så har han gjort det som behövdes, inget extra. Jag tror det finns bättre alternativ helt enkelt.

    • Mr H skriver:

     C: Hör här nu! Det stämmer med tränarens (Lehterä’s) bakgrund så här långt – resultatmässigt. Men det kan ju finnas andra anledningar, som t. ex. budget att tillgå även i Finland, eller ytterligare andra orsaker. Vi kanske kan få bättre – men också sämre.
     Slutspelet nämner Du – men Du minns säkert också hur det såg ut till slut – VIK’s tidigare sargade trupp blev ännu mer trög/trött av extraskadorna på slutet. Det är inte säkert att det spelat någon roll vem som än hade varit ledare. VIK saknar den nödvändiga bredden, och fysiken dessutom. Resultatet i Special Teams är – som jag också sa – naturligtvis ett frågetecken. Då mest i PP. Frågan är då – vad berodde det på? Det måste nästa tränare lösa – vem det än blir.

     • Pelle skriver:

      En stor nackdel för VIK (och även AIK) var ju att det aldrig blev något uppehåll på slutet för att läka ihop och träna på tex special teams. Där hade topp sex-lagen en stor fördel. Tero sa ju flera gånger att de inte fick så mycket tid att träna.

      • Mr H skriver:

       Pelle: Bra tänkt. Det där minns jag inte ens – och det gör ju att det går att undra om inte Tero kan ha något som ger oss lite till!

 10. Hesa Fredrik skriver:

  Jag tror inte det vore ett problem att sälja in en Gulsvart spelidé som genomsyrar föreningen hos våra finska vänner! De verkar lyhörda och har gedigna kunskaper! Vilka lediga tränare finns på marknaden som skulle vara bättre?
  En annan sak jag tänkt på! Hockeyallsvenskan blir allt namnkunnigare, om värsta scenariot att pisslöven går upp får vi Djurgården, AIK, Brynäs, MoDo, Västerås, Södertälje, Karlskoga mfl!
  Marknadsvärdet ökar varje år och borde rendera ökade intäkter till klubbarna! Ett starkt förhandlingsläge för HA gentemot C- More!
  Det måste bli slut på snedfördelningen HA kontra SHL! Skulle behövas en stark röst typ Rikard Fagerlund som sätter ner foten! Jag upplever att HA bara jamsar med!
  Dessutom borde seriesystemet göras om, idag är serien bara en väntan på slutspelet, om varje match gällde något skulle publikintresset öka! Kanske sista lag i SHL direkt ur och vinnaren av HA direkt upp . Sedan en kvalserie som tidigare med fyra lag från HA och näst sista lag i SHL!
  Men fritt fram för lite nytänk!
  Dags för HA att spänna musklerna!
  Framåt Västerås!💛🖤

  • Pelle skriver:

   Snart spelar alla klassiska lag i HA. Fattas bara LIF och Frölunda snart. Absolut att pengarna måste fördelas rättvisare.
   Kvalserien kommer nog aldrig tillbaka tyvärr. Det är för många som inte vill ha den. Själv tyckte jag den var fantastisk, men SHL klagade på att den fick mer uppmärksamhet än SM-slutspelet.

   • Icing skriver:

    Men samtidigt måste man ha en serie som är rätt när ett lag ska gå upp… som när Vik och Leksand slogs om en plats och Lif mötte ett avsågat MoDo i sista omgången som inte hade något att spela för och bara ställde ut grillorna…. tror det stod 6-0 efter första.
    Alla matcher måste vara på liv och död.

  • PatrikH skriver:

   Hesa Fredrik, håller med helt. Det borde vara så att två lag har chansen att gå upp. Vinnaren garanterat går upp och sista lag i SHL garanterat ned i HA. Sedan borde det vara en serie eller någon typ av utslagssystem där näst sista laget i SHL ingår. Det skulle göra seriespelet mer intressant och även matcherna om att ta den andra SHL-positionen.

  • Mr H skriver:

   Hesa Fredrik: Bra sagt.
   Hockeyallsvenskan är en ”Mupp”-liga!! Utifrån just att ta tillvara på sina intressen.
   Här finns det ju hur mycket som helst att göra, så att vi här kan bygga vår egen ekonomi och öka vårt eget kapital som behövs för långsiktiga satsningar. Det gäller ju alla klubbar. Inte bara gentemot C-More, utan i alla övriga avtal gentemot SHL! Seriesystemet måste också ses över – självklart.

 11. Jag skriver:

  Han är tyvärr inte rätt tränare då han saknar lite av coachning och kunna ändra spelidé under pågående match.
  Då dörren inte är helt stängd för Tero hoppas jag verkligen på han.
  Tero/Hirvonen är otroligt kunnig för att kunna vända matcher genom ändrad taktik. Med bättre spelare skulle han kunna komma riktigt långt med laget. Dom tränare kan även få ur mer av spelarna och berätta vad som ska förbättras osv..
  Man ska inte stirra sig för blind på vilka som tagit upp ett lag till SHL/Elitserien. Ibland beror mycket på laget , ibland på tränarna ..

 12. Jens skriver:

  Vad gör Poppe? Kan han vara aktuell?

 13. David H skriver:

  Vad gör Pelle Hånberg nu för tiden?

  • C skriver:

   Hånberg är tränare i Fredrikshavn i danska ligan. Oklart med kontraktsläget där men tror att både han och VIK kan vara öppna för ett samarbete om allt stämmer. Sen har han varit utomlands i 5 säsonger nu så han kanske vill vara borta lite mer innan han kommer hem till Sverige igen.

  • Pelle skriver:

   För mig är han för evigt förknippad med KHK 2015. Ett av dom mörkaste kapitlen i VIK:s historia.

   • C skriver:

    Då gjorde han ju lite ”vin av vatten” och med tanke på vår budget mm så är det kanske nått sånt som behövs.

    • Pelle skriver:

     I maratonmatchen i Rocklunda så var VIK överlägsna men Galbraith spikade igen. Den matchen blev helt avgörande så där hade Hånberg flytet med sig.
     Har han några andra meriter? Jag har ingen koll på det.

 14. PatrikH skriver:

  Känns inte riktigt som en VIK-coach, men kanske har det som krävs? Får mig att tänka på en del galna tränare som VIK ofta verkade ha under 90-talet som Randy Edmonds och Dan Hobér då laget fick springa upp och ned för trapporna i Rocklundahallen, eller senare Pelle Bäckman, alla tränare med engagemang och hög kravbild.

 15. Kolle skriver:

  Fredrik Andersson är en bra lagbyggare som får laget att prestera varje match. Duktig på isträningar och på att ställa krav.

  Bedrövlig som matchcoach då han i princip aldrig gör förändringar och han är ganska oförmögen att ändra en matchbild, men med en taktiker bredvid sig skulle han säkert förbättra VIk avsevärt

  • Toni Bäckman skriver:

   När skulle ni som följt VIK länge säga att vi hade en slug, smart, taktisk tränare? Var/är Lehterä och Hirvonen det?

  • Pelle skriver:

   Sätt Max bredvid honom. Han hjälpte Tero med första matchen när han kom. Tero hade då inte hunnit lärt sig någonting om spelarna, men den matchen blev väldigt lyckad. Kanske den bäst coachade matchen av alla.

 16. Bozo skriver:

  Ettårskontrakt med feta incitament. Det ska brinna i skallen på tränare match efter match.

 17. Jeppe skriver:

  Fredrik Andersson känns inte rätt bara.

  Jag är nog medhinner på att förlänga med Finnarna. Även fast NJ vill ha in en struktur genom hela föreningen så känns ända Thero som en ingång i detta. I en uppbyggnad.. skriv två år och under tiden rekrytera något för framtiden..

  Skulle önska en trio i form av någon som Jonas Rönnqvist bredvid Julle och Fredrik Johansson tex…

  • Örjan skriver:

   Imte Julle misslyckades kapitalt i Surahammar
   Körde pojklagsövninga med dom så NEJTACK Till han
   Magnus Sundqvist tror jag skulle kunna va en bra tränare
   Eller en liten doldis för många
   Fredrik Johansson tränare i Norska högstaligan och Stjernan
   Har tränat Hudiksvall och gjort dom till ett riktigt etablerat div 1 lag
   Samma resa gjorde han med Halmstad
   Inför den här säsongen vart det flytt från Halmstad till Norge
   Dom åkte ur i semifinalen
   En tränare som vart omtyckt av spelarna i alla föreningar han vart i