Zäta om Beck till Vita Hästen & bloggens tankar plus hockeykännare om Karlskrona vs VIK: ”Jag får Skellefteåvibbar av VIK när de spelade i HA”

Fystränare Helena Ambjörn ligger bakom mycket av VIK:s framgångar då laget alltid är väldigt starka i slutet av matcherna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På fredagskvällen har VIK chans till revansch i Karlskrona efter 5-0-smällen i premiären, då det nästan kändes som män mot pojkar. KHK är i bra form och slog AIK senast med 4-1 hemma.

Talade med KHK- och hockeykännaren Daniel Nilsson (@joewson på Twitter) som undertecknad haft en del kontakt med genom åren. Detta då Daniel brukar har stenkoll på det mesta. Daniel var exempelvis den ende som på förhand var säker på att Mattias Beck skulle floppa i VIK. Bara det!

– Karlskronas insats mot AIK senast tyder på att laget är på god väg. Marcus Paulsson är stekhet för tillfället, men det är ingen chock. August Nilsson (ex VIK, reds. anm.) har höjt sig sedan starten och är en av lagets absoluta toppbackar.

Victor Liljegren gör alltid ett bra jobb men poängen trillar inte in som förr, sparkapital. Såklart att det finns spets men det är laginsatsen som imponerar för tillfället. Alla jobbar stenhårt för varandra.

Justin Crandall är en spelare som bryter mönster, söker sig ofta till kassen där han vet att det händer saker. Lite nonchalant i spelet ibland men andas lagspelare. Ganska typisk målskytt men med glimten i ögat. Stor i truten både på plan och utanför men pratar hela tiden om laget. Spelar i en bättre liga nästa år.

Vad är ditt intryck av VIK så här långt, Daniel?

– Jag får Skellefteåvibbar av VIK när de spelade i HA. En riktig förstafemma och en coach som förstår hur den kedjan ska matchas bäst. Ett lag som ibland spelar på gränsen för att få sina motståndare ur balans.

– Målvaktsspelet har varit över förväntan, sett över hela säsongen. VIK spelar med hög fart, vilket är precis det man bör göra i HA. Det är inte spetsen som alltid avgör utan pucktempot och frekvensen i skridskoåkningen.

– Det känns som att hela föreningen är på gång efter att varit nere i ettan. Att bli av med gamla spöken tror jag gjorde föreningen gott i slutändan även om året i ettan är tungt, menar Daniel avslutningsvis.

***

Beck tar ny sats i Vita Hästen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

– Vi har kommit fram till en ekonomisk lösning som båda parter är nöjda med, mer än så har jag inte att säga, säger Patrik Zetterberg till bloggen. Detta på frågan om han lyckades få iväg hela Becks lön rakt av till Hästen.

Angående Mattias Beck ska det bli spännande att se om Vita Hästen kan skaka hockeyliv i veteranen. Undertecknads bedömning är att 36-åringen helt enkelt inte hänger med i Allsvenskan längre och att Vita Hästen gör en felvärvning.

Sedan visar detta åter hur svårt det kan vara att lyckas med spelare utifrån över 30. Kondition, motivation och spänst är färskvaror som snabbt kan unkna.

Mikael Zettergren, Dave Lundbohm, Eric Johansson, Kenneth Bergqvist (var dock bra första åren på 3-årskontraktet), Kevin Doell, Vitali Koval, Oscar Steen, Niklas Lihagen, Ville Korhonen, Matt Fornataro 2.0 och Evan McGrath 2.0…

***

Samuel Ersson är tillbaka i matchtruppen och lär nog få stå. Dahlbom har inga bra minnen från premiären där nere…

Energiska duon William Wikman och Isac Skedung saknas. Men så länge det bara är runt två man som saknas varje match absorberar VIK:s bredd många spelartapp på ett bra sätt.

VIK leder den allsvenska formtabellen senaste tio på 21 poäng. KHK är dock också heta med 20 poäng och en fjärdeplats i den formtabellen.

Gustav Lindberg är redan en stor attraktion och en av de bästa värvningarna på oerhört länge… FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK:s powerplay har börjat hacka lite på sistone och har på kort tid ramlat från ca 35 % till ca 29 % nu. Vi får hoppas att Gurra Lindberg snarast möjligt får komma in och spetsa PP och göra det mer svårläst.

KHK nosar faktiskt på VIK som tvåa i PP-ligan. KHK är dock bland de sämre i box play (73,6 %). KHK har också haft ganska mänskligt målvaktsspelet där Arvid Holm är 14:e med 90,5 % och Robin Johansson är 19:e med 89,9 %.

Anfall är bästa försvar mot KHK således.