Lindelöfs förmodade genombrott, fysiken, bredden och Dahlbom segernycklar mot Leksand

Män med bokstäver på bröstet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK kom snabbt tillbaka i vinnarspåret igen. På onsdagskvällen lyckades VIK besegra Leksand i en tät och tuff match. VIK vann med 3-2 inför runt 4500 och Alex Lindelöf låg bakom två målen och var överallt annars på plan.

VIK startade bra mot Leksand. Gästerna kändes något skakiga av deras dåliga form och slarvade en del i uppspelen.

Lindelöf gjorde sin kanske bästa match i karriären. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I PP serverade Lindelöf Hetta som sköt stenhårt i ribban. Sedan lyckades Zetterberg på något sätt få in 1-0. Domaren ringde men hela ståplats såg att 1-0 var inne.

Östman var nära 2-0 men domare Lyth missade trippingen då Östman nästan hade öppet mål. LIF bet sig ibland fast i VIKs zon.

Dahlbom blev sällan lämnad ensam ikväll. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK gjorde det bra i första perioden och 1-0 kunde kanske varit lite mer. Det var annars fyllda läktare och en otrolig stämning.

Leksand kom ut hårt i andra. 1-1 kom också då VIK kom fel i ett byte, Jansson och Appel var helt slutkörda och ville verkligen byta och det blev fel, Johan Porsberger var iskall i friläget med Dahlbom och lade in pucken lågt.

Jesper Johansson fortsätter imponera. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Böljande spel och jämnt i mitten av andra perioden. Jesper Cederberg gav Jesper Johansson öppet mål men pucken studsade precis över JJ:s klubba.

Frycklund och Lindelöf var riktigt bra i afton och låg tillsammans med Gustav Lindberg bakom Fredrik Johanssons 2-1. Inte orättvist sett till hur VIK växte i andra perioden.

3-1 kom då VIK:s fjärdekedja bidrog med bra saker, Cederberg och Jesper Johansson (om den passningen var menad till Lindelöf var det briljant), där alltså Lindelöf distinkt satte trissan.

Talande bild. Östman har alltid blicken uppe för att kunna vara steget före. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK växte in i andra och skapade mycket. Östman friställde bland annat Jimmie Jansson och samme Jansson brände ytterligare ett friläge samma byte, otroligt nog.

Dahlbom gjorde flera bra saker, men det som står ut mest var en magisk räddning på poängkungen Langs fina pass i PP där många räknande med LIF-mål.

Dahlbom var bra. FOTO: RUNE ÅHLÉN

LIF kom ut hårt inledningsvis i tredje också. 3-2 kom efter fint LIF-spel där man styrde ett skott som blev omöjligt att hålla för Dahlbom av förklarliga skäl. Returen i mål av Jesper Ollas där kanske Jonas Liwing för snäll framför kassen.

Jimmie Jansson är inte heller så rolig för motståndarna i sargduellerna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Målet var inte orättvist då LIF hade tryckt ner VIK i sju långa minuter innan nätkänningen.

VIK visade dock hur bra fysik man har och med stöd av läktarsången bröt man tillbaka och gästerna orkade faktiskt inte riktigt samla någon jätteoffensiv sista tio minuterna.

I slutet missade domaren att ta ut en leksing som fällde en VIK:are som var på väg mot det öppna målet. Tyvärr var inte Lyth briljant…

SAMMANFATTNING

Oerhörd styrka att slå ett desperat Leksand, som nu fick sin tredje raka nollpoängare. Marcus Dahlbom var chanslös på målen, backarna sopade annars undan returer och VIK-målvakten gjorde några matchavgörande räddningar, speciellt i andra perioden.

Segervapnet i afton var någonstans att VIK, förutom att man kan spela, är ett fysiskt starkt lag som uppenbarligen är jobbigt att möta. Leksand startade både andra och tredje perioden urstarkt, för att sedan mattas betänkligt och VIK kunde ta över spelet.

Tätt i närkamperna och fysiken är så viktig. Och VIK är alltid starka i tredje. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Alex Lindelöf gjorde något av en genombrottsmatch. Fantastiskt bra över hela banan. Den 22-årige backen har kanske inte riktigt fått det erkännande han förtjänar efter att han varit en av lagets bästa backar i Allsvenskan, detta i ett lag som alltså ligger 5:a nu.

Den utvecklingen är enastående och Lindelöf hade i afton byten där han bara åkte ifrån närkamper med pucken. Västeråssonen har ju alltid haft fina händer och nu med mer fysik kan de användas även i egen zon.

Gustav Lindberg kommer snart lyfta PP ännu en klass. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Osar även klass om Gustav Lindberg. Mattias Beck är alltså klar för Vita Hästen, hoppas för Hästens och Mattias skull att de lossnar, för här hände absolut ingenting. Dock svårt att se hur han ska kunna lyfta flera nivåer. Tänk vilket kap av Zäta att ”byta” Lindberg mot Beck, där 18-åringen på fyra matcher gjort precis vad Beck gjorde på 19 matcher, nämligen 1+4.

Det är bara en tidsfråga innan Lindberg kommer in i power play, ser ut att vara född till att bli en PP-specialist. Frågan är bara vilkens plats han kommer ta? Vi kan nog räkna med att PP kommer bli ännu bättre med Lindberg.

Frycklund är ett fysiskt och tekniskt monster för motståndarna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Mikael Frycklund var bra i afton och med sina soloraider sög han energi ur LIF. När Frycklund spelar så här plus att Östman alltid är bra (några briljanta pass i afton också plus en stolpe ifrån ett solo- och drömmål) har VIK ett av seriens bästa centerpar i topp-2-kedjorna.

Hassel och Lindelöf var bästa backpar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kollektivet gjorde en stark insats där spelare som Morgan Hassel och Jesper Johansson gör ett enormt jobb lite i det tysta. Jesper Cederberg gjorde sin bästa match på länge och var framme även i offensiven, kul att både Cederberg och Jesper J. fick göra poäng.

En tecken på stämningen i laget är att Anthon Eriksson (trots att han bara fick tre byten) nästan såg gladast ut efter segern och eldade på klacken under uppvärmningen och i periodpaus.

PUCKLIGAN

5. Alex Lindelöf

4. Mikael Frycklund

3. Marcus Dahlbom

2. Kalle Östman

1. Morgan Hassel

5 svar

 1. Marko skriver:

  Grymt jobbat VIK. Stor eloge till hela laget och kul att Rocklunda fylldes.

 2. Bozo skriver:

  Oj vad man märkte skillnad, VIK läste spelet och tog ytor och spelare, LIF bara tittade puck både offensivt och defensivt. Är väl förtroende och självförtroende det handlar om.

 3. Svante skriver:

  Jag tycker Hetta var en av våra bästa. Han stör uppspel, river och sliter och är äckligt jobbig att möta som back. Hsn har inte målprotokollet med sig än men vill nog påstå att han är en av VIK viktigaste pjäser.

 4. Anette Karlsson skriver:

  En härlig match mycket kämpa och en härlig stämning på läktaren vad mer kan man begära💛🖤

 5. Gurkan 63 skriver:

  Bara tacka och byta för deta vik är världa allting. Denna lagmaskin som är som en armé bara kör på och vägrar vika mer sig .styrkan i vik är många men en viktig sak är att alla i laget jobbar för varandra och 4 jämna femmor. Att få slå Leksand är bland det bättre man får uppleva här i livet. Det underbara introt väcker så mycket känslor och minnen från Rocklundahallen. Tack för showen grabbar !!!!!