30-poängsforwarden Benker till Almtuna & fyllig jämförelse med ”ersättaren” From via DEL-expert från Düsseldorf: ”From hade en jobbig säsong men var bra i PP i ”Ovechkin-position”

Mathias From, här i AIK 18/19. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under dagen blev det klart att Sebastian Benker kommer spela i Almtuna kommande säsong. Trots att Benker varit en av lagets bättre poängmakare valde alltså Patrik Zetterberg att gå vidare med andra alternativ.

Benker till Almtuna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

En Benker på sin topp blir inte lätt att ersätta med sin smått unika kombo av storlek, enorm snabbhet och hyfsade händer.

Benker kan verkligen bryta mönster, skapa långa anfall och åka skridskor in i oändligheten. Dock var Benker oerhört ojämn och VIK tror nog att de kan få ut mer av nye dansken Mathias From.

From har också storlek och snabbhet, är yngre och har troligen mer att ge och har större potential än Benker. Det ser vi om vi börjar att titta på de bägge yttrarnas siffror de senaste tre säsongerna:

Vid en första anblick ser vi att Benker har klart bättre poängsnitt (PPG) de tre senaste åren. Men sedan talar i princip alla siffror för From.

Dansken är för det första betydligt yngre och spelade för det andra i en klart bättre liga senast. DEL är riktigt bra, och Froms PPG på 0,47 var nära Benkers 0,52 i HA.

Detta trots klart mindre istid för From också. From låg också i topp i Düsseldorf gällande poäng/speltid, bara slagen av storstjärnan Alexander Barta.

From har generellt fått lite istid sina tre senaste säsongerna (11-12 minuter match bara i AIK, Modo och Düsseldorf). Och räknar vi om siffrorna till produktion per enhet istid ligger From före Benker.

From generar 23 % mer skottförsök och åtta procent fler poäng än Benker per enhet istid sett till de senaste tre åren. Men ännu mer om vi tar de två senaste säsongerna då Benker vissnade lite säsongen som gick och From tog bra steg, trots allt. Detta dessutom i en yngre ålder och i en bättre liga.

Benker har varit en 30-poängsspelare i VIK och i Allsvenskan de senaste åren. Den yngre From bör med tanke på allt ovan nämnt lätt kunna bli en 35-40-poängsspelare.

Men såklart utvecklas inte allt linjärt i verkligheten…

***

Bloggen fick kontakt med journalisten Bernd Schwickerath som följer Düsseldorf EG noga och jobbar för Westdeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Spiegel Online och Eishockey News och podcasten Shorthanded News.

– Tyvärr kan jag inte berätta så mycket om Mathias From som människa, säger Bernd. Problemet i år var att vi reportrar inte fick träffa spelarna. Inte under träning, inte efter matcher. Så jag pratade aldrig med Mathias.

– Och eftersom det var oklart länge förra året om DEL överhuvudtaget skulle starta, skrev jag mer generella berättelser om Covid, ekonomi eller strukturella problem med tysk hockey och särskilt hockeyn i Düsseldorf.

– När säsongen började var det tre matcher i veckan, så det fanns inte mycket utrymme för historier om enskilda spelare – och när jag gjorde det skrev jag mest om de bästa spelarna. Mathias var inte en av dem.

– Nu till hans säsong: Han värvades i april 2020, detta sa GM Niki Mondt då:

”Vi är glada att Mathias har valt oss. Han är en ung och mycket snabb anfallare som kan göra avtryck både offensivt och defensivt. Mathias har ett bra skott och vet hur man arbetar framför nätet och skapar möjligheter. Tack vare av sin unga ålder ser DEG framåt då From är i början av sin utveckling. Vi är övertygade om hans potential.”

Bernd fortsätter:

– När försäsongen började i november skadades Mathias och han spelade först från och med den tredje träningsmatchen. Och han var tvungen att snabbt vänja sig vid det nya laget och den nya ligan.

– I genomsnitt fick han cirka 15 minuter istid i tredje- och andrakedjan och gjorde en assist på fyra träningsmatcher. Hans 5v5 Corsi på 40 % var inte heller riktigt bra under försäsongen.

– Grundserien började sedan i december. Och Mathias hade en bra start och en riktigt bra Corsi-statistik. Sex poäng i de första sex matcherna. Efter 17 matcher hade han elva poäng (3+8).

– Men fem poäng var i power play. Detta eftersom han fick mycket istid att skjuta ”Ovechkin-liknande” från vänstra cirkeln där han kunde använda sin högerfattning in i banan. Det gjorde han bra.

– I spel 5v5 visade From hela tiden att han hade potential, men det verkade aldrig som om han visade allt. Senare under säsongen hade han en nedgång med bara en poäng på 12 matcher. Under de senaste 19 matcherna gjorde han bara sex poäng, fyra av dessa i power play.

– Det var också för att han bara satte 5,7 procent av skotten, men han spelade också mindre. Ibland i 5v5 ibland mindre än tio minuter i fjärdekedjan. I mars spelade han sex matcher i ”topp-6” i de två förstakedjorna, eftersom det var många skador. Men From utnyttjade inte sin chans och när de andra kom tillbaka spelade han i fjärde igen.

– Sammanfattningsvis: From har potential, är ganska snabb och kan skjuta riktigt bra. Han kan även sätta upp spel med bra passningar.

– Men vad jag inte gillade är att han var inte alltid väl positionerad defensivt. Och vad många sa: Han använder inte sin kropp ofta, han gillar inte att tackla. Ibland verkade han nästan inte veta vad han skulle göra av kroppen med ett obefintligt fysiskt spel.

– Han är stark i power play. I 5v5 visade han inte tillräckligt, bara ett mål på 36 matcher.

– Men jag är säker på att han kan mer än han visade oss här. Och glöm inte: Det här var kanske den svåraste säsongen att komma till ett nytt lag, en ny liga och ett nytt land.

– Först visste ingen om DEL skulle starta överhuvudtaget. Sedan fanns det en lönesumma på cirka 60 % av kontrakten för varje DEG-spelare, och utanför hockeyn var det inte mycket att göra under lockdown.

– Nästan varje butik, bar eller restaurang var stängd. From var alltså tvungen att sitta hela dagarna i sin lägenhet i ett främmande land.

– Så jag skulle inte överskatta den här säsongen, säger Bernd avslutningsvis, och det viktigaste vi tar med oss är kanske att högerfattade From verkar kunna bli en bra spelare och skytt för VIK:s PP och därmed lindras nog tappet av Molldén avsevärt.

***

Bernd skickade även med lite intressanta siffror, även ”fördjupad analys” i Corsi och xG:

 • Matcher: 36
 • Poäng (PP): 17 (9)
 • Mål (PP): 5 (4)
 • Assists (PP): 12 (5)
 • Corsi 5v5: 54,4%
 • xG 5v5: 49,76% (”expected goals” – får återkomma med innebörden av denna siffra som många menar säger väldigt mycket. Om nu inte någon läsare redan nu vill berätta mer.)

2 svar

 1. Peter T skriver:

  HA blir som vanligt ett getingbo, helt omöjlig att tippa.
  Det är väl framför allt ett lag som sticker ut, HV71.
  För övriga lag kan det väl nästan sluta hur som helst.
  Hoppas VIK får ihop det, med spelet och kemi mellan spelarna. Hur som helst så blir detta en otroligt spännande säsong, länge sen man längtade så mycket till hösten som nu 😀

 2. Örjan skriver:

  Han sänker väl VIK i när dom möter Almtuna
  Nu har väl dom flesta som inte fick nytt kontrakt hittat nya lag
  Enda jag inte sett än i ny klubb är Anthon Eriksson
  Någon som hört något om han ??